Maksaminen muuttumassa vaiheittain reaaliaikaiseksi

Reaaliaikaiset tilisiirrot pankista toiseen tulevat mahdollisiksi vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Euroopassa pankit ottavat kiihtyvällä vauhdilla käyttöön SEPA pikasiirto -palvelua tuoden reaaliaikaisen maksamisen tarjolle asiakkailleen.

Milloin reaaliaikainen maksaminen on mahdollista OP:n asiakkaille?

Maksut OP:n asiakkaalta toiselle OP:n asiakkaalle ovat reaaliaikaisia jo nyt. OP:n asiakkaat voivat saada maksuja euromääräisille maksutileilleen reaaliaikaisesti vuorokauden ajasta ja päivästä riippumatta myös toisista pankeista huhtikuusta 2019 alkaen. Edellytyksenä on, että maksajan pankki välittää maksun reaaliaikaisena SEPA pikasiirtona OP:lle. Maksu erottuu asiakkaan tilitapahtumissa selitteellä ”SEPA pikasiirto”.


Suomessa toimivat pankit liittyvät palveluun oman aikataulunsa mukaisesti. Palvelun odotetaan olevan hyvin kattava jo vuoden 2019 loppuun mennessä.

Reaaliaikaisten maksujen lähettäminen tulee tarjolle OP:n asiakkaille myöhemmin. Muutos koskee verkko- ja mobiilipankissa tehtävää tavanomaista maksamista.

Mitä hyötyä maksamisen reaaliaikaistumisesta on?

Reaaliaikainen maksu mahdollistaa nopeammat toimitukset esimerkiksi autokaupassa, kun maksu näkyy välittömästi saajan tilillä. Suuremmat henkilöiden väliset kaupat muuttuvat riskittömiksi, kun maksu varmistuu ennen tavaran luovutusta eikä käteistä tarvita. Suomessa reaaliaikaisilla SEPA pikasiirroilla ei ole euromääräistä ylärajaa, Euroopassa SEPA-alueella maksun yläraja on 15 000 €. 

Miten saan reaaliaikamaksamisen käyttöön? 

SEPA pikasiirron vastaanottamaiseksi sinun ei tarvitse tehdä mitään. Riittää, että sinulla on euromääräinen maksutili OP:ssa. Jos maksu on lähtenyt toisesta pankista SEPA pikasiirtona tilillesi, maksu näkyy tililläsi sekunneissa. Voit tulevaisuudessa maksaa maksusi myös itse SEPA pikasiirtona verkkopalvelussa ja OP-mobiilissa. Kerromme tarkemmin reaaliaikamaksamisen mahdollisuuksista OP:ssa myöhemmin.

Mitä reaaliaikamaksaminen maksaa?

SEPA pikasiirtojen vastaanottaminen on OP:n henkilöasiakkaana sinulle maksutonta.