Porokolarien määrä halutaan puolittaa: OP mukaan Porokello-hankkeeseen

Porokello-sovellus varoittaa Pohjois-Suomessa autoilevia tiellä liikkuvista poroista. OP kehittää Porokelloa eteenpäin yhdessä Lapin eri toimijoiden kanssa. Tavoitteena on puolittaa porokolareiden määrä vuodesta 2016 vuoteen 2020 mennessä.

Porokello on kännykällä toimiva varoitusjärjestelmä, jossa kuljettaja saa liikenteessä nopeasti tiedon tiellä liikkuvista poroista. Kesällä 2016 aloittaneen Porokello-sovelluksen on ladannut jo yli 60 000 suomalaista autoilijaa. Ensimmäisten toimintavuosien aikana järjestelmä on antanut käyttäjille lähes 350 000 porovaroitusta.

Porokello-sovellus toimii niin, että ammattiautoilijat kirjaavat tietoja liikkuvista poroista sovellukseen. Tiedot ovat muiden tielläliikkujien käytössä välittömästi Porokello-sovelluksessa ja V-Traffic -palvelua käyttävissä navigaattoreissa. Parhaimmillaan varoitus estää porokolaria tapahtumasta. 

- Onnettomuuksien ehkäisy ja muiden varoittaminen on todella arvokasta työtä, ja kiitämme ammattikuljettajia jokaisesta heidän kirjaamastaan porovaroituksesta. Myös me OP:ssa haluamme parantaa liikenneturvallisuutta. Porokello-palvelulla on merkittävä vaikutus liikenneturvallisuuteen Pohjois-Suomessa, kommentoi OP:n ajoneuvovakuutuspalveluista vastaava Kristian Hiljander

- Liikenteen eläinkolareista noin neljännes on porokolareita. Viime vuonna porokolareita sattui noin 4100. Eläinkolareissa vahingon suuruus riippuu paljon siitä, kuinka suureen eläimeen ajoneuvolla törmätään, Hiljander kertoo.

Porokolareita sattuu pääsääntöisesti heinä-joulukuun välisenä aikana, ja erityisesti ne lisääntyvät marras-joulukuun aikoihin, kun on pimeää ja tiet ovat liukkaita. Jokaisen Pohjois-Suomessa autoilevan kannattaa ladata Porokello -sovellus omaan puhelimeensa ja välttää näin mahdollinen porokolari, Porokellon projektipäällikkö Henna Nurminen kannustaa.