ESTER-viitekorko korvaa Eonia-koron Euroopassa

Yritysten tilien ja johdannaisten viitekorkona käytetyn Eonia-koron määräytymismenetelmä muuttuu 2.10.2019. 

Koron pohjaksi tulee uusi Euroopan keskuspankin (EKP) tuottama ESTER-korko (Euro Short-Term Rate). Muutoksen tavoitteena on viitekorkojen vakaus, luotettavuus ja koskemattomuus. Muutos ei edellytä asiakkailta erillisiä toimenpiteitä. 

Mikä muuttuu?

Eonia on pankkien välinen yön yli -korko ja se perustuu toteutuneisiin pankkien välisiin kauppoihin. Pankkien välisten kauppojen lukumäärä ja volyymi ovat kuitenkin viime vuosina laskeneet merkittävästi, joten EKP on päättänyt korvata Eonian uudella yön yli -korolla.  Uuden koron nimi on ESTER eli Euro Short-Term Rate ja sen virallinen lyhenne on €STR. Korko pohjautuu aiempaa laajempaan aineistoon, jonka EKP kerää pankeilta päivittäin.  

Kun ESTER-koron julkaisu alkaa, Eonia-korko määräytyy sen perusteella. Eonia-korko on ESTER-korko lisättynä kiinteällä 0,085% -yksikön marginaalilla (8,5 korkopistettä/bps).  Marginaali on kiinteä niin kauan, kuin Eonia-korkoa julkaistaan.

Myös koron noteerauksen aikataulu muuttuu. Eonia-korko on julkaistu kuluvan päivän lopussa, mutta ESTER-korko ja sen perusteella laskettu Eonia-korko julkaistaan vasta seuraavana päivänä.

Muutoksen aikataulu

EKP alkaa julkaista ESTER-korkoa 2.10.2019 ja se korvaa Eonia-koron viimeistään 3.1.2022.
 
Muutos ei edellytä tässä vaiheessa asiakkailtamme toimenpiteitä. OP aloittaa uuden ESTER-koron käyttöönoton vaiheittain vuoden 2020 aikana. Jos yritykselläsi on Eonia-sidonnaisia sopimuksia, olemme yritykseenne yhteydessä viitekoron vaihtamisesta Eonian siirtymäajan kuluessa.