Taloustaitokilpailun koripallokuva

Nuorten kansallisen Taloustaitokilpailun finaali on ratkennut

Peruskoulun ysiluokkalaiset ovat ottaneet toisistaan tänään mittaa perinteisessä valtakunnallisen Taloustaitokilpailun finaalissa. Etäyhteyden avulla järjestetyn finaalin voittaja ja vuoden 2020 taloustaitaja on Teemu Koukkari, Pielisjoen koulusta Joensuusta.

Taloustaitokilpailussa ysiluokkalaiset pääsevät testaamaan taloustaitojaan laajassa yhteiskunnallisessa viitekehyksessä. Taloustaitokilpailun alkukilpailussa ysiluokkalaiset vastasivat koronaviruksen talousvaikutuksia, alustataloutta, osakesäästötiliä, mobiilivarmennetta ja korkojen kehitystä koskeviin kysymyksiin. Kovatasoiseen alkukilpailuun osallistui etänä yli 170 koulua ja 7000 nuorta ja lisäksi monet koulut osallistuvat tänä vuonna tapahtumaan niin, että opettaja versioi kilpailusta yhteiskuntaopin kokeen.

Taloustaitokilpailun finaalissa ysiluokkalaiset kuvailivat yrittäjämäisiä ominaisuuksia, selittivät taloudellisia käsitteitä ja pohtivat koronapandemian vaikutuksia maailmantalouteen suullisen parihaastattelun muodossa. Lisäksi finalisteja haastettiin kirjallisella yksilötehtävällä, jossa oppilaat tutkivat erään suomalaisen väestötappioalueen taloudellisia toimintaedellytyksiä ja pohtivat keinoja tilanteen parantamiseksi.

Poikkeustilanteessa etäyhteyden avulla järjestettyyn Taloustaitokilpailuun finaaliin selvitti tiensä yhteensä 12 oppilasta, joista kolme parhaimmat pisteet saanutta palkittiin rahastolahjakortein. Finaalin kolme parasta taloustaitajaa ovat:

  • Teemu Koukkari, Pielisjoen koulu, Joensuu

  • Tuulia Kervinen, Riistaveden yläkoulu, Kuopio

  • Marttina Helin, Maunun koulu, Rusko

– Olemme iloisia, että pystyimme järjestämään perinteisen Taloustaitokilpailun myös tänä poikkeuksellisena keväänä. Kilpailun järjestäminen vaati mukana olleiden koulujen opettajilta venymistä, mistä olemme erittäin kiitollisia, kertoo kilpailua järjestävän HYOL ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Ruhanen.

Yhdeksäsluokkalaisille suunnattu Taloustaitokilpailu on valtakunnallinen ja yhteiskunnassa laajasti tunnettu kilpailu, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1966. Suomen vanhimpana koululaiskilpailuna Taloustaitokilpailu on vakiinnuttanut asemansa ysiluokkalaisten kevään ohjelmassa ja kilpailuun on osallistuttu jo monen sukupolven ajan. Vuodesta 2018 alkaen Taloustaitokilpailun järjestäjinä toimivat Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto ja OP Ryhmä pankkeineen.

– Talousosaaminen on tärkeä osa kansalaistaitoja ja haluammekin kannustaa ysiluokkalaisia suhtautumaan uteliaasti taloudenhallintaan ja vastuulliseen rahankäyttöön. Suomalaisnuoret olivat hiljattain julkaistussa PISA-tutkimuksessa ilahduttavasti maailman huippua taloustaidoissa, mutta samalla taidot ovat riippuvaisia esimerkiksi perheen sosioekonomisesta tilanteesta. Kouluissa tapahtuvan taloustaitotyön avulla voimme edistää taloustaitojen tasavertaista oppimista, sanoo OP Ryhmän vastuullisuus- ja brändijohtaja Kati Ihamäki.

Suomalaisten taloistaitojen vahvistaminen on osa OP Ryhmän joulukuussa 2019 päivitettyä vastuullisuusohjelmaa. OP opetti vuonna 2019 yli 70 000 lapselle ja nuorelle oman talouden hallintaa. Keväällä 2020 OP opetti taloustaitoja etänä tuhansille yläkoululaisille. Lue lisää taloustaitotyöstämme.

Lisätietoja:

Kirsi Ruhanen, toiminnanjohtaja, HYOL ry, kirsi.ruhanen@hyol.fi, p. 044 303 1789
OP:n viestintä, p. 050 523 9904, viestinta@op.fi