Tarkistathan tietosi positiivisesta luottotietorekisteristä

Positiivisen luottotietorekisterin tiedot vaikuttavat siihen, myönnetäänkö sinulle uutta lainaa tai luottoa.

Olemme helmikuusta 2024 lähtien ilmoittaneet luottotietorekisteriin asiakkaidemme kuluttajaluottojen ja niihin rinnastuvien luottojen tietoja. Niitä ovat esimerkiksi asuntolaina, luottokorttiluotto, autolaina tai jokin muu kulutusluotto, opintolaina ja osamaksusopimus.

Näin tarkistat luottotietorekisterin tietosi

Positiivisen luottotietorekisterin tiedot vaikuttavat uuden luoton myöntämiseen. Siksi sinun kannattaa ennen luoton hakemista varmistaa, että tietosi ovat oikein.

Luotonantajat voivat tarkastella rekisterin tietoja ainoastaan silloin, kun ne arvioivat uusien luottojen myöntämistä tai muutoksia jo annettuihin luottoihin.

Voit tarkastella tietojasi Verohallinnon sähköisessä asiointipalvelussa. Kirjautuminen onnistuu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Toimi näin, jos tiedoissasi on virheitä

Jos rekisterissä on virheellisiä tietoja, olethan yhteydessä siihen luotonmyöntäjään, jonka tiedoissa virhe on. Ennen yhteydenottoa sinun kannattaa huomioida seuraavat asiat.

  • Tarkista, onko kyseessä yhteisvastuullinen luotto. Jos sinulla on esimerkiksi puolisosi kanssa yhteinen asuntolaina, se näkyy molempien tiedoissa täysimääräisenä. Velallisten lukumäärä on merkitty erikseen luoton viereen.
  • Jatkuvat luotot näkyvät rekisterissä niin kauan, kunnes ne on virallisesti päätetty erillisestä pyynnöstäsi. Pelkkä luoton pois maksaminen ei päätä luottoa.
  • Luottotietorekisteri päivittyy lyhyellä viiveellä. Uudet lainat ja luotot ilmoitetaan rekisteriin viimeistään luottosopimuksen tekemistä seuraavana kalenteripäivänä. Muutokset jo ilmoitettuihin luottoihin ilmoitetaan tietojen muuttumista seuraavana toisena arkipäivänä. Jatkuvat luotot, kuten luottokorttien saldotiedot, päivittyvät rekisteriin kerran kuukaudessa.