Kalastelu

Kalastelu tarkoittaa huijareiden yrityksiä saada muiden ihmisten henkilötietoja, verkkopankkitunnuksia, maksukorttien tietoja tai tietokoneiden ja ohjelmistojen käyttäjätunnuksia omaan käyttöönsä.

Erilaiset kalasteluyritykset ovat yhä yleisempiä ja uudenlaisia kalastelutapoja ilmaantuu tämän tästäkin. Kalastelu onkin oikeastaan kattotermi erilaisille huijauksille: kalastelua voivat olla niin valepoliisihuijaukset, teknisen tuen huijaukset, valesivustot kuin monet muutkin huijausmuodot.

Huijausyrityksiä voi aika ajoin olla vaikeakin tunnistaa ja niiden välttely vaatii kaikilta meiltä tarkkuutta ja malttia. Muutama nyrkkisääntö kuitenkin auttaa välttämään tyypillisiä huijauksia, ja kalasteluyritysten tunnusmerkkeihin kannattaa opetella kiinnittämään huomiota.

Mistä kalastelun tunnistaa?

Jos joku sinulle tuntematon henkilö soittaa sinulle, ilmestyy ovellesi tai lähettää sinulle sähköpostin tai tekstiviestin ja pyytää henkilökohtaisia tietojasi, kannattaa hälytyskellojen aina soida.

Pankki, viranomainen tai muu luotettava taho ei koskaan soita ja pyydä verkkopankkitunnuksiasi tai maksukorttiesi tietoja. Emme myöskään lähetä sähköposteja tai tekstiviestejä, joissa on suora linkki verkkopankkiin kirjautumiseen. Älä siis koskaan klikkaa sähköpostiviestissä saamaasi verkkopankin kirjautumislinkkiä tai muuta vähänkään epäilyttävää linkkiä.

Huijarit toimivat hyvin ammattimaisesti ja moni kalasteluyritys on varsin taidokkaasti rakennettu. Tarkkuus onkin valttia. Sähköpostiviesteissä lähettäjän osoite kannattaa tarkistaa huolella: huijausviestin lähettäjän osoite saattaa nopeasti silmäiltynä muistuttaa aitoa osoitetta, mutta esimerkiksi o-kirjain onkin kenties korvattu numerolla 0, tai .fi-pääte .com-päätteellä.

Jos avaat viestissä olevan linkin, kannattaa myös linkistä avautuvan sivun osoite tarkistaa huolella: onko se todella oikean organisaation sivu, vai näyttääkö se vain samalta? Sama pätee myös hakukoneiden (esim. Googlen) kautta löytämiisi sivuihin: huijarit tekevät omia valesivustojaan myös hakukoneita varten.

Joskus huijausviestin saattaa tunnistaa myös esimerkiksi heikonpuolisesta kieliasusta tai kummallisesta lähetysajasta: huonolla suomella kirjoitettu viesti kielii usein huijauksesta, ja omituisina kellonaikoina tai pyhäpäivinä lähetettyihin viesteihin on syytä suhtautua erityisellä varovaisuudella.

Jos joudut kalastelun kohteeksi, älä lamaannu vaan toimi ripeästi

Jos epäilet antaneesi tietosi huijareille tai joutuneesi muun huijauksen uhriksi, ole nopeasti yhteydessä pankkiisi. Älä turhaan häpeä tapahtunutta, vaan tartu toimeen. Huijauksen kohteeksi voi joutua kuka tahansa.