Rakkaus voi roihahtaa verkossa – mutta entä, jos hurmuri onkin huijari?

Rakkaus ei tunne aikaa tai paikkaa ja myös verkossa voi löytää tosirakkauden. Inhimilliseen rakkaudenkaipuuseen vetoavat verkossa kuitenkin myös häikäilemättömät rikolliset. Mutta mistä rakkaushuijarin tunnistaa ja mistä rakkaushuijauksessa oikein on kyse?

Rakkaushuijarit tekeytyvät unelmien puolisoksi ja pyrkivät voittamaan kohteensa luottamuksen. Kun luottamus on rakennettu, alkaa huijari pyytää rahaa erilaisin verukkein – ja tavoittelee näin taloudellista hyötyä itselleen.

Rakkaushuijauksen uhriksi joutuminen ei katso koulutustaustaa, ammattia, sukupuolta tai ikää. Sinunkin lähipiirissäsi voi olla joku, jota huijataan juuri nyt.

Rakkaushuijauksia raportoidaan vuosittain satoja

Suomessa tehdään rakkaushuijauksista vuosittain useita satoja rikosilmoituksia. Kyse on siis valitettavan yleisestä ilmiöstä.

Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon rakkaushuijauksia jää ilmoittamatta, ei ole. Tiedämme kuitenkin, että moni uhri on liian häpeissään kertoakseen tapahtuneesta poliisille tai edes läheisilleen.

Rakkaushuijaus noudattaa tuttua kaavaa

Rakkaushuijaus etenee tyypillisesti tähän tapaan:

  1. Uhri kohtaa internetin keskustelupalstoilla, treffisivustoilla tai sosiaalisessa mediassa uuden, kiinnostavan ihmisen.
  2. Ajan mittaan jutustelu muuttuu syvälliseksi keskusteluksi. Uhrin tunteet alkavat herätä – voisiko tämä olla se oikea? Seuraa innostunutta viestien odotusta, ihastusta, ehkä orastavaa rakkauttakin.
  3. Ensimmäinen tapaaminen sovitaan. Uhrin toiveet kasvavat. Hän alkaa kenties jo haaveilla yhteisestä tulevaisuudesta ja odottaa tapaamista innolla. Ihastuskin kertoo odottavansa tapaamista malttamattomasti.
  4. Hieman ennen sovittua tapaamista tapahtuu kuitenkin jotain ikävää ja odottamatonta: ihastus tai joku hänen läheisensä joutuu onnettomuuteen tai sairastuu, tai hänen passinsa katoaa.
  5. Tästä vastoinkäymisestä seuraa ihastukselle yllättäviä kuluja. Näihin kuluihin hän kertoo tarvitsevansa uhrin apua: jostain syystä hän ei pääse käsiksi omaan pankkitiliinsä. Ihastus lupaa toki maksaa kaiken takaisin mahdollisimman pian.

Jos suhde uuden tuttavuuden kanssa etenee tähän pisteeseen, kannattaa seuraavaa siirtoa harkita tarkasti. Onko järkevää lähettää rahaa ihmiselle, jota et ole koskaan tavannut?

Vaikka omat tunteet olisivat aitoja, ihastuksen kohde ei sitä välttämättä ole. Ihastus saattaakin todellisuudessa olla ryhmä useita rikollisia, jotka työskentelevät hyvinkin ammattimaisesti vuoroissa ja huijaavat samaan aikaan lukuisia ihmisiä.

Rakkaushuijareiden toiminta onkin tyypillisesti hyvin järjestäytynyttä ja ammattimaista. He tekevät keskusteluistaan muistiinpanot, jotta tarinaan ei pääse syntymään ikäviä aukkoja. Uhreilta saaduilla varoilla he rahoittavat rikollista elämäntapaansa – ja jatkavat huijaamista.

Mistä rakkaushuijarin voi tunnistaa?

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voi verkossa tunnistaa tyypillisen huijarin.

  • Miehiä lähestyvät usein itä-Euroopassa asuvat naiset. He ovat tyypillisesti huomattavasti miestä nuorempia ja erittäin viehättäviä. He lupaavat tulla tapaamaan miestä, mutta tarvitsevat ensin rahaa passiin, viisumiin, lentolippuihin, yleisiin matkakuluihin…
  • Naisia lähestyvät tyypillisesti armeijan palveluksessa, lääkärinä tai öljynporauslautalla työskentelevät miehet. He kertovat olevansa huomattavan varakkaita ja lupaavat maksaa kaikki kulut takaisin heti, kun pääsevät matkustamaan Suomeen ja yhteinen elämä voi alkaa.
  • Rakkaushuijari ei voi soittaa videopuheluita. Hänen kameransa on rikki tai hän on suorittamassa armeijan salaista operaatiota, ja videopuhelut on siksi kielletty.
  • Rakkaushuijari ei jostain syystä voi käyttää omaa pankkitiliään. Siksi hän tarvitsee lainaa päästäkseen tapaamaan uhriaan – ja tätä tapaamista hän kertoo odottavansa malttamattomasti.
  • Rakkaushuijari pyytää lähettämään rahaa luotetun henkilön tai asioidenhoitajansa tilille. Hän kertoo olevansa esimerkiksi Afganistanissa, mutta saattaa pyytää tekemään tilisiirron vaikkapa belgialaiselle tai nigerialaiselle tilille.

Jos epäilys herää, tarkista ihastuksestasi ainakin nämä

Tee ihastuksesi kuvasta käänteinen kuvahaku.

Jos löydät käänteisellä kuvahaulla saman kuvan, mutta nimi onkin eri tai kyseessä on kuvapankin kuva, olet varmasti tekemisissä huijarin kanssa.
Soita ihastuksellesi videopuhelu. Epäilykset heräävät, jos hän ei näytä videolla kasvojaan selvästi.

Mikä neuvoksi, jos epäilet tulleesi huijatuksi?

  • Ole pikaisesti yhteydessä pankkiisi, jos olet jo ehtinyt siirtää ihastuksellesi rahaa. Pankki voi yrittää saada rahasi takaisin tai ainakin hankaloittaa huijareiden toimintaa. Pankkiin voit olla huoletta yhteydessä. Pankin tehtävä ei ole arvioida tai arvostella toimintaasi, vaan auttaa sinua turvaamaan varojasi.
  • Tee rikosilmoitus.