OP Etelä-Pohjanmaan Seinäjoen konttori kesällä

OP Etelä-Pohjanmaa täyttää 120 vuotta

OP Etelä-Pohjanmaa täyttää tänä vuonna 120 vuotta. - Olemme Suomen vanhin osuuspankki, jonka juuret ovat Ilmajoen Yläpään Osuuskassassa. Asiakkaiden omistaman pankin perustehtävä on ollut koko ajan sama: Luoda elämisen eväitä omaan maakuntaan, kertoo toimitusjohtaja Olli Tarkkanen.

Juhlavuosi on ollut pankille taloudellisesti vahva. Ensimmäisen vuosipuolikkaan liikevoitto oli 7,7 miljoonaa euroa € (+34 %). Pankin vakavaraisuus vahvistui 27,8 prosenttiin.


Loppuvuoden näkymä taloudessa on hieman epävarma. Inflaatio on noussut 7-8 prosenttiin, johtuen lähinnä energian ja ruuan hintojen noususta. Myös korot ovat pitkästä aikaa nousseet nollan yläpuolelle. Yleisin asuntolainojen viitekorko, 12 kk euribor, on tällä hetkellä yhden prosentin tuntumassa. Korkojen ennustetaan edelleen olevan lievässä nousussa, mutta talouden epävarmuus voi hidastaa kehitystä.


- Uusien asuntolainojen kysyntä jatkui vilkkaana ja asuntolainoja nostettiinkin 6 % edellisvuoden vastaavaa ajanjaksoa enemmän, kertoo henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava pankinjohtaja Anne Hakola. Noin puolet uusista asuntolaina-asiakkaista, ja myös monet aiemmin lainaa ottaneista, haluavat varautua korkojen nousuun suojaamalla lainansa korkokatolla. Oman taloutensa puskuriksi asiakkaamme avasivat edelleen innokkaasti säännöllisen säästämisen sopimuksia. -Säästämisen sopimuksen voi tehdä kätevästi myös itsepalveluna OP-mobiilissa tai verkkopalvelussa, Hakola muistuttaa.


Vaativissa varallisuudenhoitopalveluissa alkuvuosi oli historiallisen vahvan asiakaskasvun aikaa. Esimerkiksi OP Private –palvelua hyödyntäviä asiakkaita on nyt jo yli tuhat. - Asiakkaat selkeästi hakivat kumppania sijoituspäätöksiin epävarmassa maailmantilanteessa, kertoo sijoitusjohtaja Jussi Lehtimäki.  Vaurastuminen kuuluu kaikille, ja haluammekin pankkina varmistaa asiakkaillemme sopivat sijoitusratkaisut sijoitussummasta riippumatta, jatkaa Lehtimäki.


Uusien maatilaluottojen määrä laski jonkin verran viime vuoteen verrattuna. Kustannusten nousu haastaa tilojen kannattavuutta ja lykkää jo päätettyjä investointeja tulevaisuuteen. Ongelmaluottojen merkittävää kasvuakaan ei toisaalta ole maakunnan maatilarahoituksessa nähtävissä. - Olemme yhdessä tilojen kanssa löytäneet erilaisia ratkaisuja maksuvalmiuden tukemiseen kustannuspaineiden keskellä, kertoo yritys- ja maatalousasiakasliiketoiminnasta vastaava pankinjohtaja Lauri Lindholm. Käynnissä oleva poikkeuksellinen ajanjakso on toisaalta nostanut kotimaisen ruuan arvostusta, vahvistaen siten uskoa suomalaisen ja etelä-pohjalaisen ruuantuotannon tulevaisuuteen, Lindholm jatkaa.


Yritysrahoituksessa näkymä oli alkuvuonna jonkin verran positiivisempi, yritysluottokannan kasvettua yli 6 % vauhtia. - Raaka-aineiden kallistuminen ja työvoiman saatavuus haastavat edelleen yritysten kasvua ja kannattavuutta. Sen sijaan koronnoususta aiheutuva riski on poistettu joka kolmannesta yritysluottoeurosta korkosuojauksen avulla, kertoo Lindholm. 


Yritysrahoituksen ohella kasvua on alkuvuonna nähty yritysten valuuttakaupassa. - Olemme tämän ja viime vuoden aikana tuoneet uudenlaisia ratkaisuja yritysten ulkomaan rahaliikenteeseen, jotka mahdollistavat muun muassa reaaliaikaisen maksamisen ja saapuvien suoritusten seurannan. Yhä useampi maakunnan yritys käy kauppaa ulkomaille. Uudet palvelut tekevät ulkomaanmaksamisesta ja valuuttojen suojaamisesta huomattavasti aiempaa nopeampaa ja helpompaa, iloitsee Lindholm.

Lisätietoja: Olli Tarkkanen, puh. 010 254 7201