tyttö ja koripallo

OP jatkaa taloustaito-opetusta yläkouluille etänä huhtikuun loppuun asti ja opettaa taloustaitoja myös ruotsiksi

OP on opettanut viime viikkojen aikana yli 3300 yläkouluikäiselle oman talouden hallintaa etänä. Kaikille kouluille avoimet tapahtumat jatkuvat huhtikuun loppuun asti. OP opettaa taloustaitoja myös ruotsiksi ja jakaa tukimateriaaleja opettajien taloustaito-opetuksen tueksi.

Etenkin yläkouluille suunnattujen tapahtumien avulla OP tukee opettajia etäopetuksessa ja nuoria oman talouden hallinnassa. Taloustaitojen etäopetus lähetetään suorana verkossa. Tapahtumissa nuoret pääsevät testaamaan taloustaitojaan, ja OP Helsingin yhteisölähettiläät opettavat nuorille taloustaitoja OP:n sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton yhteistyönä kehittämän OPxRahapuhetta-opetusmateriaalin avulla. Opetuksen sisältö on sama jokaisessa tilaisuudessa.

Ilmoittaudu mukaan OPxRahapuhetta -taloustaitotapahtumiin suomeksi ja ruotsiksi

Yläkoulut voivat ilmoittautua OPxRahapuhetta-taloustaitotapahtumiin suomeksi tämän linkin avulla. Suomeksi tapahtumia on tähän mennessä järjestetty seitsemän ja on luvassa keskiviikkona 22.4. kello 13-14 sekä keskiviikkona 29.4. kello 14-15.

Luvassa on myös ruotsinkielinen taloustaitotilaisuus 28. huhtikuuta kello 14-15. Yläkoulut voivat ilmoittautua ruotsinkieliseen tilaisuuteen tämän linkin avulla. 

OP on järjestänyt maalis-huhtikuussa jo kuusi taloustaitojen etäopetusta, joissa on ollut mukana yli 3 300 yläkouluikäistä ja 160 luokkaa. Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin 24. maaliskuuta. Lue lisää taloustaito-opetuksesta etänä täällä.

OP jakaa opettajille tukimateriaaleja taloustaitojen opetukseen

Taloustaitojen etäopetuksen rinnalla OP tukee opettajia taloustaito-opetuksessa tukimateriaaleilla. OP Ryhmän Youtube -kanavalla on julkaistu opettajan taloustaito-opetuksen tueksi OPxRahapuhetta -taloustaito-opetuksen tallenne ja vinkkejä sekä linkkejä Kahoot-visailuun. Jaamme myös OPxRahapuhetta -taloustaito-opetusaineistot kaikille opetukseen etänä luokkansa ilmoittaville opettajille. 

Katso tallenne OP Ryhmän Youtube -kanavalla. 

Nuoret kaipaavat varmuutta talouden tasapainotteluun

Suomen Pankin julkaiseman Suomalaisten talousosaaminen – Analyysi 2000-luvulla tehtyjen tutkimusten ja selvitysten perusteella -raportin mukaan suomalaiset ovat pääsääntöisesti kiinnostuneita raha-asioista. Kiinnostus tosin vaihtelee: miehet ovat naisia kiinnostuneempia talousasioista, samoin kuin korkeasti koulutetut ja hyvätuloiset. Raha-asioiden suunnittelu on kuitenkin usein lyhytjänteistä. Suomalaiset ovat kiinnostuneita säästämisestä, mutta tämä ei useinkaan toteudu käytännössä. Myös maksuhäiriömerkintöjen voimakas kasvu kertoo taloudenhallinnan ongelmista osalla kuluttajista.

Taloustaitojen vahvistamiselle nuorten parissa on tarvetta. Oman talouden hallintaa opitaan eniten lähipiiriltä, selvisi OP:n kesäkuussa 2019 julkaisemassa Rahapuhetta-tutkimuksessa. Samalla OP:n tammikuussa 2020 teettämän kyselytutkimuksen mukaan merkittävä osa 18–24-vuotiaista nuorista (51 prosenttia) on huolissaan omista taloustaidoistaan.

Viime vuonna OP opetti oman talouden hallinnan taitoja yli 70 000 lapselle ja nuorelle sekä opasti yli 28 000 senioria digilaitteiden käytössä kirjastoissa ja palvelutaloissa. Tutustu OP Ryhmän taloustaitotyöhön.