Koululaiset seisovat käsi kädessä koulureput selässään.

Reppu joka selkään -keräys 8.-26.7.: OP Keski-Pohjanmaassa kerätään koulureppuja vähävaraisten perheiden lapsille

OP Keski-Pohjanmaan konttoreissa järjestetään Reppu joka selkään -keräys ja Hope Kokkola sekä Kalajoen ja Ylivieskan seurakuntien diakoniatyön vuosittainen Reppu joka selkään -keräys järjestetään 8.-26.7. Kampanjan tarkoituksena on auttaa vähävaraisten perheiden lapsia mahdollistamalla tasavertainen kouluvuoden aloitus.

Lapsiperheiden talous on voimakkaasti kohonneiden elinkustannusten myötä aiempaa tiukemmalla. Hopen syksyllä 2023 tekemän asiakaskyselyn mukaan 56 % Hopen asiakkaista on yksinhuoltajia, jolloin koko perheen tulot ovat yhden huoltajan varassa. Yhden huoltajan perheistä yli 10 % saa toimeentulotukea ansiotulon rinnalla. Asiakaskyselyn vastauksissa näkyi huoli elämisen perustarpeista, taloudellisen tiukkuuden heijastuminen mielialaan sekä suoranainen nälkä. 

OP Keski-Pohjanmaa, yhdessä kumppaniensa Hope Kokkolan sekä Kalajoen ja Ylivieskan seurakuntien diakoniatyön kanssa, haluaa tukea lasten ja nuorten yhdenvertaisuutta. Keräyksen tavoitteena on, että jokaisella koululaisella on oma reppu lukuvuoden alusta lähtien – olipa kyseessä sitten ihan ensimmäinen koulupäivä tai paluu pulpettiin. 

– Kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus käydä koulua hyvällä mielellä ja pienilläkin teoilla voimme saada aikaan merkityksellisiä kokemuksia. Haluamme kiinnittää huomiota lapsiperheiden avuntarpeeseen ja kannustaa myös asiakkaitamme hyviin tekoihin. Tänä vuonna haastamme keräykseen mukaan myös alueemme yritykset ja yhteisöt, kertoo toimitusjohtaja Jyrki Rantala OP Keski-Pohjanmaasta. 

Reppu joka selkään -keräyksessä kuka tahansa voi lahjoittaa koululaiselle repun tai muita koulutarvikkeita. Kaikkien lahjoitusten tulee olla uusia ja käyttämättömiä. Lahjoitukset voi tuoda 8.-26.7. OP Keski-Pohjanmaan Kalajoen, Kokkolan ja Ylivieskan konttoreiden keräyspisteisiin aukioloaikojen puitteissa. 

Keräys järjestetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa ja sen avulla on joka vuosi saatu valtakunnallisesti tuhansia reppuja peruskoululaisille. OP Keski-Pohjanmaan keräyspisteisiin tuotiin vuosi sitten ennätysmäärä reppuja, jotka tuottivat iloa lähes 200 lukuvuotensa aloittavalle  koululaiselle. 

Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila kertoo saaneensa asiakasperheiltä paljon kiitollista palautetta. Koulutarvikkeet liittyvät olennaisesti koulunkäyntiin ja reppu symboloi osaltaan uuden lukukauden aloitusta. 

- Ekaluokkalaisten lisäksi myös vanhemmat oppilaat kaipaavat mieleisiään tarvikkeita. Haluamme kannustaa ihmisiä tukemaan koulutielle lähteviä lapsia ja nuoria. Konkreettisella lahjoituksella ja sen myötä välittyvällä välittämisen tunteella voi saada aikaan elämänmittaisen positiivisen muiston, Hostila sanoo.