Kulttuurikeskiviikot

Kulttuurikeskiviikot 2020

Kulttuurikeskiviikot-luentosarjan tarjoaa OP Lounaismaan Kulttuuriyhdistys. Luennot pidetään Teatteri Provinssissa, os. Astrum-keskus, Salorankatu 5-7, Salo. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Tervetuloa mukaan!

Alpo Suhonen
VIISAS KEHO
Keskiviikko 8.1.2020 klo 19

Urheiluvalmentaja Alpo Suhosella on monipuolinen kokemus urheiluvalmentamisen ohella myös kulttuurin, kirjallisuuden, teatterin sekä musiikin aloilta. Hänen uransa jääkiekkovalmentajana kuuluu Suomen näyttävimpiin. Vuonna 2000 hänestä tuli ensimmäinen eurooppalainen päävalmentaja NHL:ssä. Suhonen ei ole rajoittanut aktiivisuuttaan vain urheilun puolelle vaan hän on toiminut myös esimerkiksi Turun kaupunginteatterin johtajana ja Pori Jazzin toiminnanjohtajana. Suhonen kertoo kokonaisvaltaisen ihmiskäsityksen ymmärtämisestä, johon kuuluvat kehon ja mielen tasapaino sekä sosiaalisten suhteiden ja vuorovaikutuksen merkitys.

 

Markku Partinen
HYVÄSTÄ UNESTA AKTIIVISUUTTA ELÄMÄÄN JA AKTIIVISESTA ELÄMÄSTÄ HYVÄÄN UNEEN
Keskiviikko 22.1.2020 klo 19 ja tiistai 3.3.2020 klo 19

Professori, neurologian dosentti, unitutkija Markku Partinen toimii Helsingin uniklinikan tutkimusjohtajana. Hän on tutkinut unettomuutta, uniapneaa ja muita unihäiriöitä yli 40 vuotta. Hän on julkaissut yli 350 kansainvälistä tieteellistä artikkelia ja useita kirjoja. Uni on välttämätöntä terveydelle ja hyvinvoinnille. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on saatu runsaasti uutta tietoa nukkumisesta ja unesta. Hyvän terveyden ”dynaaminen kolmio” muodostuu unesta, liikunnasta ja ravitsemuksesta. Nämä kolme hyvän terveyden peruselementtiä ovat toisistaan riippuvaisia. Miksi meidän täytyy nukkua? Mitä unen aikana tapahtuu? Mitä seuraa, jos emme nuku riittävästi? Miten voin itse vaikuttaa uneni laatuun?

 

Pirkko Lahti
ELÄMÄLTÄ TÄMÄ MAISTUU... MILLÄ EHDOIN?
Keskiviikko 12.2.2020 klo 19


Psykologi Pirkko Lahti oli pitkään Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjoh-tajana ja lisäksi hän toimi Maailman Mielenterveysliiton presidenttinä. Lahden kokemus- ja työpohjaan kuului myös toiminta poliisissa ja vankiloissa. Hän on kouluttanut vankeinhoidon henkilökuntaa sekä terveysalan henkilöstöä ja teologeja. Lahti on toiminut Suomen edustajana Euroopan neuvostossa tutkien 30 Euroopan maan vankiloita, poliisiasemia, vanhusten- ja nuorten laitoksia sekä mielisairaaloita havainnoiden niissä ihmisten ja asiakkaiden kohtelua. Haastavimmat hetket hänen urallaan ovat olleet erilaiset yhteiskuntaamme koetelleet kriisit ja traumat, kuten Estonia, koulusurmat, auto- ja junatapaturmat.

 

Paneeli
AKTIIVINEN ELÄMÄNTAPA – liikuntaa vai oleilua?
Keskiviikko 19.2.2020 klo 19


Luentosarjan päättää ensimmäinen kulttuuriyhdistyksen järjestämä paneeli. Aktiivisella elämäntavalla tarkoitetaan yleisesti kokonaisvaltaista aktiivisuutta, ei vain täsmäliikuntaa esimerkiksi työpäivän päätteeksi. Totta, että elämäntapa muodostuu pienistä teoista, joista hyötyliikunnalla on suuri rooli. Mutta mitä muuta aktiivinen elämäntapa voi olla? Mitä se tarkoittaa tavalliselle ihmiselle tai ns. suurelle yleisölle? Kun olet vaikkapa kirjojen ystävä, voit yhdistää liikunnan ja oleilun kävelylenkillä äänikirjaa kuunnellen.

Paneelissa ovat mukana mm. kulttuurituottaja Suvi Aarnio, museonjohtaja Susanna Luojus ja myyntijohtaja Tuomas Virtanen. Paneelin vetäjänä toimii toimittaja Veli-Matti Henttonen