Maakunnallisen yhteistyön uusi ilmentymä - Pohjois-Savoon syntyy uusi osuuspankki

Nilakan Seudun Osuuspankki, Vesannon Osuuspankki ja Ylä-Savon Osuuspankki yhdistävät voimansa 1.11.2024. OP Nilakan Seudun ja OP Ylä-Savon edustajistot sekä OP Vesannon osuuskuntakokous päättivät asiasta yksimielisesti 29.4.2024.

– Yksimieliset päätökset kuvastavat hyvin niitä tuntemuksia, joita hanke herättää pankkien hallinnoissa, asiakkaiden sekä henkilöstöjen keskuudessa. Voimavaroiltaan vahvemmalle paikallispankille nähdään selvästi tarvetta, arvioi OP Vesannon hallituksen puheenjohtaja Pentti Toikkanen.

Yhdistyvät pankit ovat hyvässä kunnossa. Niiden vakavaraisuus on vahva.

– Uusi OP Ylä-Savo on kolmen taloudeltaan vahvan toimijan yhteenliittymä. Omien pääomien määrä ja hyvä vakavaraisuus mahdollistavat myös laajempiin hankkeisiin osallistumisen, kertoo OP Nilakan Seudun hallituksen puheenjohtaja Jouni Raatikainen.

Yhdistyminen tarjoaa hyvän perustan nykyistä laajempien asiakkuuksien hoitamiselle.

– Asiakkaiden käyttäytymisen ja tarpeiden muuttuessa, on myös osuuspankkien muututtava. Voimien yhdistäminen antaa meille hyvät lähtökohdat vastata asiakkaidemme tarpeisiin jatkossa nykyistä paremmin. Asiantuntemus lisääntyy ja vahva pankki pystyy vastaamaan yritysten, maatalouden ja henkilöasiakkaiden rahoitustarpeisiin, sanoo OP Ylä-Savon hallituksen puheenjohtaja Mika Strömberg.

Yhdistymisen toimeenpanon jälkeen pankki jatkaa toimintaansa Ylä-Savon Osuuspankin nimellä.

– Uusi pankki on savolaisen yhteistyön uusi ja konkreettinen ilmentymä. Uudella pankilla on konttorit Iisalmessa, Keiteleellä, Kiuruvedellä, Lapinlahdella, Pielavedellä, Sonkajärvellä, Vesannolla ja Vieremällä, kertoo OP Nilakan Seudun toimitusjohtaja Eeva Karppinen.

Uuden pankin rakentamisessa on huomioitu sääntelystä johtuvat vaateet.

– Jokaisen pankin on kyettävä täyttämään itsenäisesti luottohallintoon ja riskienhallintaan liittyvät vaatimukset. Uusi pankki on kooltaan riittävän suuri näiden toimintojen järjestämiseen, kertoo Vesannon Osuuspankin toimitusjohtaja Katri Korhonen.     

Loppuvuodesta toimintansa aloittavan uuden Ylä-Savon Osuuspankin toimintojen ja organisaation suunnittelu on käynnistynyt.

– Tavoitteemme on toteuttaa pankkien yhdistyminen siten, että muutos on asiakkaidemme kannalta mahdollisimman helppo ja vaivaton. Tutut toimihenkilöt palvelevat asiakkaitamme jatkossakin. Uusi pankki tarjoaa henkilöstöllemme aikaisempaa monipuolisempia mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja urapolkuihin, toteaa OP Ylä-Savon toimitusjohtaja Mikko Paananen.

Paikalliset palvelut säilyvät

Yhdistyvien pankkien omistaja-asiakkaat siirtyvät OP Ylä-Savon omistaja-asiakkaiksi ja säilyttävät heille kuuluvat oikeudet.

Pankkien kahdeksan konttoria käsittävä verkosto säilyy yhdistymisessä ennallaan. OP Nilakan Seudun ja OP Vesannon henkilöstöt siirtyvät OP Ylä-Savon palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Uuden yhdistyvän pankin toimitusjohtajaksi tulee Mikko Paananen OP Ylä-Savosta. OP Nilakan Seudun toimitusjohtajan Eeva Karppisen ja OP Vesannon toimitusjohtajan Katri Korhosen tehtävät uudessa pankissa täsmentyvät myöhemmin.