10 000 euron Taitaja-stipendi Blind Channelille

Vuoden 2021 Taitajaa on palkittu monilla huomionosoituksilla kuluneen vuoden aikana - eikä varmasti turhaan. Oulun Osuuspankin Taitaja-stipendityöryhmä totesi syyskesästä päätöstä tehdessään, että bändi on tehnyt tärkeää työtä levittäessään matkansa varrella positiivista viestiä Oulusta ja oululaisuudesta ja ansaitsee ehdottomasti paikkansa OP Oulun Taitaja-stipendin saajien listalla.

– Tämä vakaasti omaa tietänsä kulkeva ja musiikkia edustava ryhmä on menestyksellään niittänyt mainetta ja kunniaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Kaikki kunnia ja menestys ei ole kuitenkaan tullut yllättäen, vaan sen takana on paljon työtä jo pitkään, OP Oulun pankinjohtaja Jari Anttila kertoi luovutuspuheessaan. 

Blind Channel nousi maailmanmaineeseen sijoituttuaan kuudenneksi Euroviisuissa. Sen Dark Side -kappaletta oli Kalevan uutisoinnin mukaan luukutettu tammikuun lopussa Spotifyssä noin 50 miljoonaa kertaa ja toistettu Youtubessa miltei 6,5 miljoonaa kertaa. 

Blind Channel on oululaislähtöinen bändi, jossa laulavat Niko Moilanen ja Joel Hokka, kitaraa soittaa Joonas Porko, rumpuja Tommi Lalli, bassoa Olli Matela ja perkussionisti/DJ:nä toimii Alex Mattson

Stipendin saajan päätti Taitaja-stipendityöryhmä

OP Oulu etsi ehdokkaita stipendin saajaksi touko-kesäkuussa pankin Facebook-sivuston kautta järjestetyllä kyselyllä sekä omistaja-asiakkaille sähköpostitse lähetetyn asiakaskirjeen avulla. 

Stipendiä ei voi hakea – sen saajan päättää pankin hallituksen vuosittain nimeämä työryhmä. Vuonna 2021 työryhmään pankin ulkopuolisina jäseninä kuuluivat Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki, Oulun Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen. Pankkia työryhmässä edustivat hallintoneuvoston puheenjohtaja Tiina Rajala, hallituksen entinen puheenjohtaja Petri Sahlström, toimitusjohtaja Keijo Posio sekä viestintäpäällikkö Katja Karjalainen

Taitaja-stipendityöryhmä teki päätöksen vuoden 2021 Taitajasta jo viime vuoden elokuussa, mutta varsinainen luovutustilaisuus päätettiin siirtää kevään puolelle koronarajoitusten vuoksi. Rajoitusten epävarmuustekijöiden vuoksi perinteinen luovutustilaisuus jouduttiin vaihtamaan live-lähetykseksi nyt jo toisena peräkkäisenä vuonna. 

Mikä on Taitaja-stipendi? 

Taitaja-stipendi on merkittävä pohjoissuomalainen huomionosoitus sekä taloudellisesti että positiivisen yhteisöllisyyden luojana. Stipendin tarkoitus on huomioida ja palkita Oulun seudun monipuolista huippuosaamista. Sen saajia ovat jo vuosien ajan olleet Oulun seudulta olevat tieteen, kulttuurin tai urheilun saralla työskentelevät yksityiset henkilöt ja yhteisöt, jotka ovat tehneet työllään ja osaamisellaan kotiseutuaan myönteisellä tavalla tutuksi.

Aiemmat Taitaja-stipendin saajat 

2000     sopraano Helena Juntunen 
2001     käsikirjoittaja-ohjaaja Markku Flink 
2002     Oulunsalon kunnan kulttuurisihteeri Kylli Marttila 
2003     sisustusarkkitehti, muotoilija Päivi Mikola 
2004     OP Oulun 90-vuotisjuhlavuosi: tenori Petrus Schroderus ja tunnustuspalkinto: matematiikan lehtori Alli Huovinen
2005     arkkitehti Kaarina Niskala 
2006     professori, tekniikan tohtori Juha Kostamovaara
2007     kuvataiteilija, galleristi ja runoilija Terttu Jurvakainen 
2008     lääketieteellisen biokemian professori Taina Pihlajaniemi
2009     toimittaja, urheilukirjailija Matti Hannus
2010     viulisti, mezzosopraano Virpi Räisänen
2011     akatemiaprofessori Anssi Paasi
2012     kirjailija Riikka Pulkkinen
2013     Qstockin taustavaikuttajat Mikko Forstén ja Pekka Aarikallio
2014     OP Oulun 100-vuotisjuhlavuosi: näyttelijä Martti Suosalo (15 000 euroa)
2015     jääkiekkovalmentaja ja Oulun Kärppien kasvatti Kari Jalonen
2016     tekstiilitaiteilija Susanna Sivonen
2017     Suomi 100 -juhlavuosi: yrittäjä, digimediaosaaja Niina Grönholm (10 000 euroa) ja pikajuoksija Samuel Purola (10 000 euroa)
2018     baritoni Tomi Punkeri 
2019     professori, tekniikan tohtori Mirja Illikainen
2020     kulttuurialan vaikuttaja, yrittäjä Aki Roukala