OP Päijät-Häme ja OP Etelä-Häme lahjoittavat 30 000 euroa Hämeen luonnon hyväksi

Päijät-Hämeen ja Etelä-Hämeen osuuspankit käynnistävät yhdessä luontolahjoituskampanjan Hämeen luonnon hyväksi. Pankkien omistaja-asiakkaat pääsevät vaikuttamaan, mikä ympäristökohde saa 30 000 euron lahjoituksen loppuvuoden aikana. Valittavana on kohteita luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen, vesistöjen suojelun sekä metsittämisen ja ympäristökasvatuksen saralta.

Pankkien omistaja-asiakkaat voivat vaikuttaa pankkien yhteiseen ympäristötekoon 1.9.-18.9.2022 välisenä aikana pankkien nettisivuilla julkaistun kyselylomakkeen kautta. Ajatus hankkeelle lähti 2021 pankeissa järjestetyn vastuullisuuskyselyn kautta. OP Etelä-Häme ja OP Päijät-Häme pyysi omistaja-asiakkailtaan ideoita vastuullisuusteoista ja yhtenä voimakkaimmin kannatusta saaneena teemana nousi teot luonnon ja ympäristön hyväksi.
 
Äänestysaikana omistaja-asiakkaat voivat kertoa, mikä luontokohde kolmesta eri vaihtoehdosta on lähinnä sydäntä ja mille kohteelle toivotaan pankkien tekevän lahjoituksen. Vaihtoehtoina ovat Luonnon perintösäätiö, Vanajavesikeskus sekä Vesijärvisäätiö yhdessä sekä Suomen Metsäkeskus.
 
- Vastuullisuusohjelmiemme mukaisesti haluamme olla tukemassa kestävää kehitystä ja ilmastonmuutoksen hillintää sekä auttaa siihen sopeutumisessa, toteavat pankkien viestinnästä vastaavat Marjo Mäki OP Päijät-Hämeestä ja Meri-Tuulia Huurreniemi OP Etelä-Hämeestä.
 
Pankit kartoittivat kevään aikana toimialueellaan toimivia säätiöitä ja voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä, jotka ovat tunnettuja ja tekevät pankkien alueella merkittävää työtä luonnon hyväksi. Äänestykseen valittujen toimijoiden edustajat lähtivät ilolla mukaan kampanjaan Hämeen luonnon hyväksi.
 
- Hämäläisten metsien suojelu on äärimmäisen tärkeää, sillä Etelä-Suomen metsistä vain alle 3 prosenttia on suojeltu. Tarvitsemme kaikkia mukaan suojelutalkoisiin, kertoo kampanjan käynnistymisen yhteydessä Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.
 
Vanajavesikeskuksella sekä Vesijärvisäätiöllä on molemmilla selvät sävelet mahdollisen lahjoituksen osalta:
 
- Vanajavesikeskus haluaa lahjoituksen avulla vahvistaa lasten suhdetta omaan lähiluontoonsa. Siksi Vanajavesikeskus vie alakoululaisia ulos vesiaiheisille luontotuokioille, joissa otetaan vesinäytteitä, tutkitaan vesieliöitä, kalastetaan, leikitään ja taiteillaan, kertoo Vanajavesikeskuksen pääsihteeri Sanni Manninen Johansen.
 
- Lahjoitus olisi varsin merkittävä Vesijärvisäätiölle. Hankkeistuksen kautta tuo raha voisi parhaimmillaan jopa viisinkertaistua meille. Sillä saataisiin jälleen tehtyä yhteistä hyvää Lahden seudun luonnonympäristölle ja ihmisten hyvinvoinnille, pohtii Vesijärvisäätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen.
 
Metsittämistä ja ympäristökasvatusta tukeva Suomen metsäkeskus kannustaisi lahjoitusvaroilla metsänomistajia ja hämäläisiä voimaantumaan metsäretkelle ja tutustumaan metsän ja luonnon hoitoon.
 
- Lisäksi lahjoitus mahdollistaisi myös nuorten ilmastotekojen tukemisen saattamalla hämäläistä maata hiilinieluksi. Nyt on tekojen aika ja mahdollisuus laittaa Osuuspankin lahjoituskampanjalla työt Hämeessä käyntiin, kertoo asiakkuusneuvoja Jari Toivoniemi Suomen metsäkeskukselta.
 
OP Etelä-Häme ja OP Päijät-Häme julkaisevat lahjoituksen saajan lokakuun aikana. 
 
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Etelä-Hämeen Osuuspankki
Meri-Tuulia Huurreniemi, meri-tuulia-huurreniemi@op.fi, 040 661 5518
 
Päijät-Hämeen Osuuspankki
Marjo Mäki, marjo.maki@op.fi, 010 256 7054