OP Päijät-Hämeen tuloskatsaus 1.1.-31.3.2022: Asiakkaat suojautuivat korkojen nousulta ja kiihtyvältä inflaatiolta

Liikevoitto jäi edellisvuotta pienemmäksi erityisesti korkokatteen laskusta ja kulujen noususta johtuen. Toteutunut liikevoitto oli kuitenkin kuluvalle vuodelle budjetoitua parempi.

  • Liikevoitto tammi-maaliskuulta 1,7 miljoonaa euroa (1-3/21: 2,3 milj. eur).
  • Yli 40 % alkuvuonna otetuista asuntoluotoista, sekä reilu neljännes yritysluotoista suojattiin korkojen nousulta.
  • Aktiivisesti osakekauppaa käyvien asiakkaiden määrä kasvoi viime vuoden ensimmäisestä neljänneksestä 16,8 %.
  • Omistaja-asiakkaita maaliskuun lopussa 52 148.

Tuottojen kehitys oli kaksijakoista – nettopalkkiotuotot kasvoivat vuositasolla 9,1 %, mutta korkokate heikkeni 6,6 %.

- Liiketoiminnan muut tuotot laskivat selvästi vertailukaudesta, jolle kirjautui merkittävä kertaluonteinen tuottoerä. Kulujen kasvu puolestaan oli edellisvuotta voimakkaampaa johtuen mm. kohonneista viranomaiskustannuksista. Myös saamisten arvonalennukset kasvoivat edellisvuodesta, kertoo toimitusjohtaja Mika Kivimäki.

Pankin vakavaraisuus on heikentynyt hieman alkuvuoden aikana, mutta oli maaliskuun lopussa edelleen vahvalla tasolla 28,6 % (12/2021: 29,3 %).

Pankin asiakasliiketoiminta on kasvanut vuositasolla 2,1 % noin 3,8 miljardiin euroon. Asiakasliiketoiminnan eristä rahoitustoiminta kasvoi vertailukauteen verrattuna 0,4 % ja asiakasvarat 3,2 %.

Omistaja-asiakkaiden määrä on jatkanut kasvuaan ja maaliskuun 2022 lopussa omistaja-asiakkaita oli kaikkiaan 52 148. Maksoimme omistaja-asiakkaillemme tammi-maaliskuussa bonuksia kaikkiaan 800 tuhatta euroa.

Nousuun kääntyneet markkinakorot ja kiihtyvä inflaatio lisäsivät asiakkaiden halukkuutta suojautua korkojen nousulta sekä inflaation negatiiviselta vaikutuksesta säästöihin. Yli 40 % alkuvuonna otetuista asuntoluotoista, sekä reilu neljännes yritysluotoista suojattiin korkojen nousulta. Osakekauppaa tehneitä asiakkaita oli liikkeellä aiempia vuosia enemmän. Kauppamäärät nousivat myös aiempia vuoden aloituksia korkeimmiksi. Aktiivisesti osakekauppaa käyvien asiakkaiden määrä kasvoi viime vuoden ensimmäisestä neljänneksestä 16,8 %.

Päijäthämäläiset kotitaloudet jatkoivat säästämistä ja sijoittamista haastavasta maailmantilanteesta ja markkinoiden heilunnasta huolimatta.

- Markkinalasku nähtiin mahdollisuutena tehdä hyviä sijoituksia tulevaan. Kiihtyvä inflaatio on myös saanut asiakkaat etsimään varoilleen tuottoisampia sijoituskohteita, kertoo pankinjohtaja Ilona Iiskonmäki.

Kaikista alkuvuonna tehdyistä osakekaupoista yli 76 % oli ostoja. Eniten ostettiin Sammon ja Nordean osakkeita. Suosituimpien ostokohteiden listalle nousi myös Nokian Renkaat. Joka kolmas uusista alkuvuoden aikana avatuista arvo-osuustileistä oli osakesäästötilejä.

Asuntokauppaa ja niiden rahoitusta on alkuvuonna hillinnyt myynnissä olleiden kohteiden määrä. Kysyntää on ollut selvästi tarjontaa enemmän etenkin perheasunnoista. Alkuvuodesta asuntolainoja nostettiin kuitenkin n. 13 % enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana.

- Moni luottolupauksen saanut on jo pitkään etsinyt sopivaa kohdetta. Vallitseva epävarmuus on myös saanut kuluttajia perumaan tai lykkäämään suurempia taloudellisia päätöksiä, kertoo pankinjohtaja Raija Laine-Paajanen.

Vuoden alusta pankki on saanut 250 uutta yritysasiakasta. Yritysasiakkaiden rahoitustuotteiden uusmyynti oli yli 33 miljoonaa euroa, josta merkittävin osa kohdentui asuntoyhteisöjen uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeisiin. Rakennuskustannusten merkittävä nousu sekä sodan aiheuttama epävarmuus ovat kuitenkin viivästyttäneet useita suunniteltuja investointeja.

- Pakotteiden vaikutus koskettaa myös useita päijäthämäläisiä yrityksiä. Erityisesti saatavien kotiuttamishaasteet Venäjältä sekä vientikaupalle haettavat uudet korvaavat kohdemaat ovat haastaneet monien yritysten alku vuotta, kuvailee pankinjohtaja Petri Hokkanen.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
paijat-hameen.viestinta@op.fi