Asuntomarkkinoilla meneillään hiljaisempi vaihe myös Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossakin asuntokauppa on hiljentynyt, mutta perhekokoluokan asunnot menevät edelleen hyvin kaupaksi. Kiristyvä taloustilanne näkyy asiakkaiden lisääntyneinä yhteydenottoina, mutta ei ainakaan vielä lyhennysvapaahakemusten määrässä.

Tänä vuonna asuntokauppojen määrä Pohjois-Savossa on laskenut 16,1 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, mutta on silti vuoden 2020 tasolla. Asuntokaupan hiljenemisestä kertoo myös se, että OP Pohjois-Savosta myönnettiin asuntolainoja vuoden alusta marraskuun loppuun mennessä 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

­– Korkojen nousu, inflaation kiihtyminen ja lämmityskustannukset mietityttävät nyt asunnonostajia. Aiempaa useampi haluaa varautua elinkustannusten nousuun esimerkiksi suojaamalla asuntolainansa korkokatolla tai tarkastelemalla omaa vakuutusturvaansa, OP Pohjois-Savon henkilöasiakkaiden rahoituksesta vastaava myyntijohtaja Pasi Tuomainen sanoo.

Tällä hetkellä koko Suomessa noin joka kolmanteen uuteen asuntolainaan otetaan korkosuojaus. Myös OP Pohjois-Savon myöntämistä asuntolainoista on korkosuojattu noin 35 prosenttia. Jo yli 3500 pankin asiakasta hyötyy aiemmin ottamastaan korkokatosta ja toiset 3500 asiakasta pääsee hyötymään lainansa seuraavan korontarkistuspäivän myötä.

Kiristyvässä taloustilanteessa moni miettii keinoja varautua tulevaan. Onneksi iso osa asiakkaista on varautunut kerryttämällä säästöjä viime vuosien aikana ja nämä säästöt antavat tukea taloudenhallintaan elinkustannusten noustessa. Asiakkaiden kiinnostus kuukausisäästämiseen on pysynyt vahvana.

–  Maksusuunnitelmanmuutoshakemusten määrä OP Pohjois-Savossa on pysynyt edellisvuosien tasolla, mutta asiakkaiden yhteydenotot pankkiin ovat lisääntyneet etenkin loppuvuoden aikana. Keskusteluissa pohditaan keinoja elinkustannusten hallintaan ja esimerkiksi kiinnostus taloyhtiölainojen siirtämiseksi henkilökohtaiseksi asuntolainaksi on yleistynyt, samoin erillisten lainojen yhdistelyt, Tuomainen jatkaa.

- Lyhennysvapaa on varmasti tunnetuin lainajoustokeino, mutta muitakin on, kuten asuntolainan kuukausierän madaltaminen. Jos asiakkaan taloustilanteeseen kohdistuu epävarmuutta, toivomme hänen olevan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa pankkiin yhteydessä. Näin voimme yhdessä asiakkaan kanssa pohtia eri joustovaihtoehtoja, Tuomainen sanoo.

Perhekokoluokan asunnot menevät edelleen hyvin kaupaksi

Asuntomarkkinoilla koronavuodet olivat poikkeuksellisen vilkkaita, ja varsinkin mökkikauppa kävi kiivaasti. Pohjois-Savossa myytiin viime vuoden tammi-marraskuussa 3 039 asuntoa, kun tänä vuonna vastaavaan aikaan niitä myytiin 2 550. Mökkikauppoja puolestaan tehtiin vuonna 2021 274 kpl ja vuonna 2022 197 kpl eli 28,1 % vähemmän. Mökkikaupan määrä on Pohjois-Savossa palautunut koronaa edeltävien vuosien tasolle, mutta myytyjen mökkien keskihinnat ovat nousseet kolmen viimeisen vuoden aikana.

 -Ostajien kannattaa tarttua tilaisuuteen, kun mieluinen kohde löytyy, sillä myytävien kohteiden määrä markkinassa ei ole kasvanut. Kuopiossa ostajia kiinnostaa edelleen eniten uudehkot perhekokoluokan asunnot. Näiden kohteiden osalta hinnoissa on jopa hienoista nousua ja myyntiajat ovat lyhentyneet edelliseen vuoteen verrattuna, OP Koti Itä-Suomi Oy LKV liiketoimintajohtaja Anu Heiskanen kertoo.

-Lainaneuvottelussa pankin asiantuntijat varmistavat, että asiakas pystyy hoitamaan lainansa myös siinä tilanteessa, että korot tai elinkustannukset vielä nousevat, korostaa OP Pohjois-Savon myyntijohtaja Pasi Tuomainen.

OP Ryhmä julkaisi 14.12. valtakunnallisen asuntomarkkinakatsauksen, johon pääsee tutustumaan osoitteessa www.op.fi/op-ryhma/medialle/raportit/markkinatietoa.