Kuopion konttori talvi

Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2022; pankin liikevoitto kasvoi alkuvuonna

Pohjois-Savon Osuuspankin liikevoitto oli tammi-kesäkuussa 17,4 miljoonaa euroa, ja se nousi edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 3,9 miljoonaa euroa. Korkotason yllättävän nopea nousu näkyy kotitalouksien halussa suojautua korkotason nousulta.

Pankin liikevoitto nousi tammi-kesäkuussa 17,4 miljoonaan euroon edellisvuoden vastaavan ajankohdan 13,5 miljoonasta eurosta. Pankin korkokate kasvoi 1,0 miljoonalla eurolla, ja palkkiotuotot kasvoivat 0,9 miljoonalla eurolla edellisvuoteen verrattuna. Kulut puolestaan alenivat; mm. luottojen arvonalentumiset olivat 1,1 miljoonaa euroa vertailukautta pienemmät.

- Kokonaisuutena asiakasliiketoiminnan tuottojen kasvu oli kulujen kasvua nopeampaa - sekä tuotto- että kulukehitys olivat vertailukautta myönteisempiä. Tulos oli alkuvuodelle asetettua tavoitetta parempi, pankin toimitusjohtaja Seppo Pääkkö taustoittaa.

Pankin vakavaraisuus vahvistui 42,1 prosenttiin. Vahva vakavaraisuus antaa maakunnalliselle finanssitoimijalle hyvät edellytykset osallistua rahoittajana maakunnan yritysten investointeihin sekä palvella ja rahoittaa asiakkaitaan myös jatkossa. Vakavarainen pankki on asiakkailleen turvallinen kumppani, jolla on edellytykset tukea asiakkaitaan myös epävarmempien aikojen yli.

Pohjois-Savon Osuuspankin pankkitoiminta* kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 2,1 prosenttia ollen 6,6 miljardia euroa. Pankkitoiminnan kasvu perustui keskeisesti talletusten kasvuun. Pankin talletukset kasvoivat 5,0 prosenttia ja rahastosäästöt 1,6 prosenttia. Pankin rahoitustoiminta kasvoi myös edellisvuodesta 1,4 prosenttia.

-Vahva vakavaraisuus ja tulos mahdollistavat myös yhteisöllisen roolin toteuttamisen mm. lahjoituksin. Pankkimme on alkuvuoden aikana tukenut lahjoituksilla useita paikallisia toimijoita yhteensä yli 200 000 eurolla. Esimerkiksi lahjoitimme Itä-Suomen yliopiston varainhankintaan ja Suomen Punaiselle Ristille ukrainalaisten auttamiseen, jatkaa Pääkkö.

Epävarma maailmantilanne ja inflaation nousu ovat rauhoittaneet asuntorahoituksen kysyntää Pohjois-Savossa. Uusien luottohakemusten määrät ovat vakiintuneet korona-aikaa edeltävälle tasolle. Yleinen epävarmuus vaikuttaa asuntokaupassa etenkin siihen, että asunnonostajat harkitsevat aiempaa pidempään ennen ostopäätöksen tekemistä. Energian hinnan nousu on lisännyt ostajien kiinnostusta etenkin asuntojen lämmitysjärjestelmiä ja todellisia asumiskustannuksia kohtaan.

-Ihmisten lisääntynyt tietoisuus ja kiinnostus asumiskustannuksia kohtaan on tervetullutta. Vastuullisena asuntorahoittajana meille on tärkeää mitoittaa asiakkaidemme lainamäärät kestävälle tasolle, koska pitkällä aikavälillä kestävät asumisen ratkaisut ovat niin asiakkaan kuin pankinkin etu. Olemme mielellämme tukemassa asiakkaidemme asumisen haaveisiin liittyvää kokonaisvaltaista pohdintaa – olipa sitten kyse uuden kodin hankkimisesta tai nykyisen remontoimisesta. Jos esimerkiksi elinkustannusten nousu pohdituttaa, kannustan asiakkaitamme rohkeasti keskustelemaan kanssamme, sanoo Pääkkö.

Asuntovelallisten varautuminen kasvaviin elinkustannuksiin sekä yleiseen korkotason nousuun näkyi alkuvuonna pankissa asiakkaiden lisääntyneinä yhteydenottoina. Olemassa oleviin asuntolainoihin korkosuojauksia tehtiin yli 5-kertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Alkuvuoden aikana uusista asuntolainoista lähes 40 % suojattiin korkojen nousun varalta.

Ukrainan sodan välittömät ja välilliset vaikutukset pohjoissavolaisiin yrityksiin ovat toistaiseksi olleet maltilliset. Asuntorakentaminen on jatkunut toistaiseksi vilkkaana johtuen asuntojen hyvästä kysynnästä, mikä on näkynyt myös rakentamisen rahoituksen hyvänä kysyntänä.

Suur-Savon Osuuspankin ja Pohjois-Savon Osuuspankin yhdistymishankkeen suunnittelu etenee hyvässä hengessä

-Yhdistymishankkeesta on keskusteltu molempien pankkien hallinnoissa ja edustajistoissa rakentavassa hengessä. Yhdistymisen tavoitteena on luoda entistäkin vahvempi pankki tukemaan Savon elinvoimaisuutta. Uudistuva ja vetovoimainen, parhaat finanssipalvelut tarjoava pankki toisi hyötyjä sekä asiakkaille, henkilöstölle että koko Savon alueelle, Pääkkö kertoo.

Pankkien edustajistot tekevät päätökset yhdistymisestä kokouksissaan 18.8.2022. Jos yhdistyminen toteutuu, uusi pankki, OP Savo aloittaa toimintansa keväällä 2023. Toteutuessaan pankkien yhdistyminen ei aiheuttaisi muutoksia nykyisiin asiakassuhteisiin tai palveluverkostoon.

Uusi Kuopion konttori avataan joulukuussa

Pankki aloittaa elokuussa muuttovalmistelut sekä asiakasviestinnän uuteen Kuopion konttoriin siirtymiseksi. Uusi konttori valmistuu Maljalahdenkadulle. Kassapalvelut avataan uuden konttorikiinteistön viereiseen kiinteistöön, osoitteeseen Puijonkatu 22 - näin pankki palaa osittain juurilleen. Kuopion Osuuspankki toimi Puijonkatu 22 -kiinteistössä 1990-luvun puoliväliin asti, jolloin konttori muutti nykyiseen toimitaloon Kuopion torin laidalle.

-Muuttotyöt uuteen konttoriin tapahtuvat vaiheittain marraskuun alusta alkaen ja asiakaspalvelu uusissa tiloissa avataan tämän hetkisen suunnitelman mukaan joulukuussa, kertoo Pääkkö.


*Pankkitoiminta: vakuutussäästöjen, rahastojen, talletusten, rahoituksen ja tuotto-osuuksien yhteenlaskettu määrä.

Pohjois-Savon Osuuspankki on yksi OP Ryhmän suurimmista pankeista ja toimialueen johtavia pankkeja. Pankilla on 6 konttoria sekä kattavat verkko- ja puhelinpalvelut. Pohjois-Savon Osuuspankilla on 82 657 omistaja-asiakasta (30.6.2022 tilanne).