Asuntokauppa Etelä-Savon alueella on piristynyt

Yhä useampi asunto ostetaan käteisellä 

Asuntokauppa Etelä-Savon alueella on hieman piristynyt ja omakotitalojen keskihinta noussut vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, selviää KVKL:n (Kiinteistövälitysalan Keskusliitto) tilastoista.

Viime vuonna Etelä-Savossa myytyjen omakotitalojen keskihinta oli ensimmäisen neljän kuukauden aikana 110447 euroa, mutta tänä vuonna keskihinta on vastaavana ajankohtana noussut 127968 euroon.  

Vaikka myyntimäärissä tai hinnoissa ei ole suurta eroa viime vuoteen, hiljaisessa markkinatilanteessa pienikin muutos voi näyttää suuntaa. Alkuvuoden tilastojen valossa asuntokauppa näyttäisi siis olevan piristymässä hiljaisen viime vuoden jälkeen. Huhtikuussa myös kauppamäärät kasvoivat selvästi verrattuna alkuvuoteen.  

”On kuitenkin todettava, että vaikka tietyillä alueilla hinnat ovat nousseet, kaupunkien reuna-alueilla hinnat ovat painuneet enemmän ja peruskorjattavissa omakotitaloissa hinnat ovat tulleet merkittävästi alaspäin”, kertoo OP Koti Itä-Savon myyntijohtaja Minna Kuuvuori

Esimerkiksi Mikkelissä Peitsari – Lähemäki suunnan omakotitalot myydään pääsääntöisesti alle 100000 eurolla, kun vielä muutama vuosi sitten hintahaarukka oli 100 000 – 150000 euroa. 

Myös uusilta asiakkailta tulleiden asuntolainojen hakemusten määrä OP Suur-Savossa on noussut, iloitsee pankinjohtaja Maija Skön OP Suur-Savosta. Jos Euribor-korot lähtevät ennakoidusti laskemaan kesän aikana, sen odotetaan vielä kiihdyttävän asuntokauppaa ja asuntolainojen kysyntää. 

”Mielenkiintoista on kuitenkin se, että yhä useampi asunto on tänä vuonna ostettu ilman ulkopuolista rahoitusta. Tämä on selvä muutos aiempaan”, Skön toteaa. 

Asiasta ei ole virallista tilastoa, mutta asuntokauppojen yhteydessä tehtävän varojen alkuperän tarkistamisen perusteella arvio on, että jopa noin kolmannes asunnoista ostetaan nyt käteisellä. 

”Ilmiö voi selittyä asuntojen edullisilla hinnoilla vähemmän halutuilla alueilla sekä sijoituksilla, joita nyt ostajalle edullisessa markkinatilanteessa puretaan asuntokauppaan”, Kuuvuori arvioi. 

Mökkejä myynnissä vähän 

Kesän mökkikauteen lähdetään Etelä-Savossa tilanteessa, jossa mökkejä on myynnissä poikkeuksellisen vähän.  

”Kylmä alkuvuosi on selvästi jähmettänyt mökkikauppaa. Myytäviä mökkejä on Etelä-Savon alueella vain 270, mikä on todella vähän alueen laajuuden huomioiden”, arvioi Kuuvuori. 

Toisaalta mökkikaupan sesonki on vasta alkamassa. 

”Järvenrantamökit säilyttävät hyvin arvonsa ja niille on kysyntää. Kuivan maan mökkejä taas voi saada hyvinkin edullisesti”, Kuuvuori kertoo.