Etelä-Savon asuntomarkkinakatsaus

Etelä-Savossa nostetaan nyt pienempiä asuntolainoja kuin ennen koronaa – maakunnassamme Suomen pienin mediaanilaina

Asuntolainojen mediaanilainan määrä on laskenut Etelä-Savossa noin 20 000 euroa vuodesta 2019. Nyt mediaanilainan määrä on 35 000 euroa alempi kuin esimerkiksi naapurimaakunnassa Pohjois-Savossa. Koko Suomessa asuntolainaa otetaan omaan asuntoon nyt hieman vähemmän kuin ennen koronapandemian alkua.

OP Suur-Savon asiakkaiden omaa asuntoa varten ottama mediaanilaina on tänä vuonna ollut noin 76 650 euroa, mikä on noin 20 0000 euroa vähemmän kuin vuonna 2019. OP Ryhmän asiakkaista Etelä-Savossa on pienin mediaanilaina; suurin mediaanilaina on Uudellamaalla (184 000 euroa). Lukuna mediaani ilmoittaa jakauman keskimmäisen arvon, eli sitä suurempia ja pienempiä asuntolainoja on yhtä paljon.

– Etelä-Savon alueella asuntojen hinnat ovat perinteisesti olleet keskimäärin muuta Suomea alhaisemmat. Meiltä saa esimerkiksi hyväkuntoisen omakotitalon isolla pihalla murto-osalla siitä, mitä Etelä-Suomessa. Se, että mediaanilaina on pienempi kuin muussa Suomessa, on hyvä asia erityisesti ensiasunnon ostajalle, jota hintojen lasku hyödyttää, kertoo pankinjohtaja Maija Skön OP Suur-Savosta.

– Asuntokaupan ja rahoituksen kysynnän hiljenemiseen on vaikuttanut eniten viimeisen vuoden aikana nopeasti tapahtunut korkojen nousu, jonka tasaantumista lähikuukausina odottavat niin asiakkaat kuin OP Ryhmän ekonomistitkin. Lisäksi noussut inflaatio on saanut monet miettimään tarkemmin asunnon hankintaa, Skön jatkaa.

Korkojen noususta huolimatta maksuohjelman muutoshakemukset ovat laskeneet viime vuodesta lähes 10 prosenttia. Asiakkaat ovat pääosin selvinneet lainojen hoidosta hyvin. Noin kolmasosa asuntolainakannasta on suojattu korkosuojalla.

Asunto- ja mökkikaupan markkinakatsaus

- Asuntokauppa käy verkkaisesti Etelä-Savossa, kertoo OP Koti Itä-Suomen myyntijohtaja Minna Kuuvuori.

Mikkelissä on tehty 320 asuntokauppaa tammi-elokuussa, kun vastaava luku viime vuonna oli 436. Mikkelin alueen mökkikauppa jatkuu kuitenkin suhteellisen vakaana; Mikkelissä myytiin viime vuonna tammi-elokuussa 66 mökkiä, ja tänä vuonna mökkikauppoja on tehty 65. Uudiskohteiden kauppa käy verkkaisena; tänä vuonna kaupat on tehty 11 kohteesta.

Myös Savonlinnassa asuntokauppamäärät on laskeneet. Viime vuonna tammi-elokuussa myytiin 245 asuntoa, kun tänä vuonna on jääty 181 kauppaan. Kuuvuoren mukaan myös Savonlinnan mökkikauppa on hiljentynyt lähes kymmenellä myydyllä kohteella viime vuodesta.

Pieksämäelläkin asuntokauppamäärä on laskussa. Viime vuonna Pieksämäellä myytiin 95 asuntoa, kun tänä vuonna asuntoja on myyty vain 75. Mökkikauppa sen sijaan on pysynyt viime vuoden tasolla - tänä vuonna kaupat on tehty 14 mökistä.

Kuuvuori toteaa, että mökeille riittää kysyntää edelleenkin, jos kohteessa on sähköt, kaivovesi ja hyvä tie perille. Mökkien keskimääräinen myyntihinta on noin 100 000 euroa.

- Meillä asuntomarkkinoita on hiljentänyt myös se, ettei Etelä-Savosta tule myyntiin riittävästi ostajia kiinnostavia asuntoja. Juuri nyt kysyntää olisi hyväkuntoisille, remonttivapaille kohteille, Kuuvuori sanoo.

Koko maassa OP Ryhmän asiakkaiden mediaanilaina on laskenut 2,8 prosenttia vuodesta 2019.