Mikkeliläinen Lauri sijoittui kolmanneksi yhdeksäsluokkalaisten valtakunnallisessa taloustaitokilpailussa

Peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset ovat kisanneet valtakunnallisessa Taloustaitokilpailussa. Keskiviikkona 22.5. Helsingissä järjestetyn finaalin voittaja ja vuoden 2024 taloustaitaja on Venla Karjalainen Kemistä. Mikkeliläinen Lauri Ollikainen sijoittui kisassa kolmanneksi. Taloustaitokilpailun järjestävät yhteistyössä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry ja OP Ryhmä.

Taloustaitokilpailussa yhdeksäsluokkalaiset testaavat taloustaitojaan vastaamalla yhteiskunnallisesti ajankohtaisiin talousaiheisiin kysymyksiin. Kilpailukysymykset pohjautuvat peruskoulun yhteiskuntaopin oppimäärään ja ajankohtaisiin talousasioihin. Kovatasoiseen kilpailuun osallistui tänä vuonna lähes 17 000 oppilasta 316 koulusta eri puolilta Suomea. 

- Talouden riittävä ymmärtäminen, oli kyse sitten omasta taloudesta tai laajemmin kansantaloudesta, on jokaiselle tärkeää. Oman talouden hallinnan taidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja ja nuoruudessa opitut taidot luovat tärkeää pohjaa pitkälle aikuisuuteen. Kiitän kaikkia taloustaitokilpailuun osallistuneita ja toivotan paljon onnea palkituille, toteaa OP Suur-Savon toimitusjohtaja Leena Nikula.

- Talous on uutisissa jatkuvasti esillä. Jotta suomalaiset nuoret pystyvät ymmärtämään yhteiskunnallista keskustelua ja myös osallistumaan siihen, on tärkeää varmistaa, että he saavat tähän riittävästi välineitä. Koulussa tähän pyritään yhteiskuntaopin ja siihen sisältyvän taloustiedon opetuksen avulla, sanoo kilpailua järjestävän HYOL ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Ruhanen.   

- Lisäksi koulun taloustiedon opetuksessa pyritään kehittämään myös arkisessa elämässä tarvittavien taloustaitojen hallinta, Ruhanen jatkaa.

Valtakunnallinen loppukilpailu järjestettiin OP Ryhmän Vallilan toimitiloissa Helsingissä keskiviikkona 22.5.2024. Tämän vuoden finaalissa ysiluokkalaiset vastasivat muun muassa verotusta, työn tuottavuutta ja kultaan sijoittamista koskeviin tehtäviin. Kilpailupäivän päätteeksi finalistit pääsivät kuuntelemaan kahta tietoiskua ajankohtaisista aiheista. Ensimmäisessä tietoiskussa OP Ryhmän asiantuntijat kertoivat erilaisista huijausyrityksistä ja väärinkäytöksistä ja jälkimmäisessä tekoälystä sekä sen kehityksestä OP:lla.

Taloustaitokilpailun voittaja palkittiin 500 euron, toiseksi tullut 350 euron ja kolmanneksi tullut 250 euron arvoisella rahapalkinnolla. Finaalin kolme parasta taloustaitajaa ovat: 

  1. sija: Venla Karjalainen, Kemi
  2. sija: Vili Kemppi, Rauma
  3. sija: Lauri Ollikainen, Mikkeli

 

OP Ryhmä vahvistaa nuorten taloustaitoja yhdessä HYOL ry:n kanssa. Tavoitteena on, että kaikilla nuorilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet huolehtia omasta taloudestaan. Vuonna 2024 OP Ryhmä kohtasi viime vuonna osuuspankkien ja kumppanuuksien taloustaito-opastuksissa ja hankkeissa yli 90 000 lasta ja nuorta.