Näin tunnistat pankin nimissä lähetetyn huijausviestin

Verkkohuijarit saattavat yrittää kalastella asiakkailta tietoja. Kun asiakas tunnistaa huijausyritysten yleisimmät piirteet, huijauksia osaa varoa entistä paremmin.

Suur-Savon Osuuspankin riskienhallintapäällikkö Krista Häkkisen mukaan huijausyritys herättää usein pelkoa ja huolta: ”Rikollinen saattaa uskotella, että petos on havaittu, tili estetty tai kortti lukittu. Tällainen huolestuttaa kaikkia, jotka suhtautuvat vakavasti rahoihinsa. Hätääntynyttä ihmistä on helpompi huijata.” Häkkisen mukaan viestissä usein kehotetaan toimimaan nopeasti – kiireen tuntu voi olla merkki huijauksesta.

Krista Häkkinen toteaa, että: ”Erikoiset merkit, lyöntivirheet ja oudot lauserakenteet viittaavat usein huijaukseen. Yksittäinen kirjoitusvirhe ei tietenkään tarkoita, että lähettäjä on rikollinen. Viestejä tulee arvioida kokonaisuutena.” Jos yhteydenotto tai viesti epäilyttää, asiakkaan kannattaa olla yhteydessä omaan pankkiinsa.

Huijari saattaa väittää asiakkaalle, että hänelle on tulossa rahasiirto tai esimerkiksi nettikaupan lähetys. Huijaus jatkuu niin, että asiakasta kehotetaan kirjautumaan verkkopankkiin tai antamaan henkilötietoja. On erityisen tärkeää, että verkkopankkiin ei mennä hakukoneen tai linkin kautta. Asiakkaan tulee itse kirjoittaa osoite selaimen osoiteriville.

Häkkinen muistuttaa, että pankki ei koskaan pyydä luovuttamaan tunnuksia tekstiviestillä, puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Pankki ei myöskään ohjaa asiakasta kirjautumaan verkkopankkiin linkin kautta. Rikolliset ovat onnistuneet nostamaan hakukoneiden tulosten kärkeen op.fi-palvelua muistuttavia huijaussivustoja, joilla kalastellaan verkkopankkitunnuksia. Huijaussivulle syötetyt tunnukset ja salasanat päätyvät rikollisten haltuun. ”Jos asiakas epäilee tunnustensa joutuneen vääriin käsiin, verkkopankkitunnukset tulee sulkea välittömästi soittamalla OP:n sulku-palvelunumeroon +3581000555. Numero on auki vuorokauden ympäri.” Sulkupalvelunumero kannattaa tallettaa omaan puhelimeen, Häkkinen vinkkaa.

Lue lisää aiheesta täältä