OP Suur-Savon asuntomarkkinakatsaus 18.6.2021

OP Suur-Savon asuntomarkkinakatsaus: Asuntoluottojen kysyntä vilkastunut huomattavasti, markkinoilla pulaa perheasunnoista

OP Suur-Savon pankinjohtajan Maija Skönin mukaan asuntoluottojen kysyntä on kevään mittaan vilkastunut huomattavasti: ”Meille OP Suur-Savoon tulee lainahakemuksia selvästi enemmän kuin viime vuonna, mikä näkyy myös nostettujen luottojen määrässä.” Skön kertoo, että vilkas mökkikauppa on lisännyt vapaa-ajan kohteisiin myönnettyjen lainojen määrää. Toukokuun loppuun mennessä pankki on myöntänyt asuntoluottoja yli 70 miljoonaa euroa, joka on yli 10 miljoonaa euroa enemmän kuin vastaavana aikana edellisvuonna. Pankissa on lisätty asumisen palveluiden resurssia tämän vuoden aikana. Skön lisää, että: ”Kulutusluottojen kysyntä ei ole noussut aivan viime vuoden tasolle. Pienempiä kulutusluottoja toteutetaan myös jousto- ja täsmäluottoina, nämä ovat nopeita ja vaivattomia asiakkaille.”

Maija Skönin mukaan asuntolainan lyhentäminen käy nyt nopeammin kuin koskaan, kiitos matalien korkojen. Nyt on kuitenkin hyvä hetki miettiä tulevaa; kun lainalle laitetaan korkokatto, voi asiakas hyötyä matalasta korkotasosta sitten kun korot nousevat. OP Suur-Savon asuntoluottokannasta yli 40 % on suojattu joko takaisinmaksuturvalla tai korkokatolla.

Asunto- ja mökkikauppa käyvät virkeänä Etelä-Savossa

”Alkuvuosi on ollut vilkkaan kaupankäynnin aikaa Etelä-Savossa”, toteaa OP Koti Itä-Suomi Oy:n toimitusjohtaja Pekka Linna. KVKL:n (Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton) mukaan tämän vuoden tammi-huhtikuussa Mikkelissä tehtiin 259 asuntokauppaa, kun vastaavana ajankohtana vuosina 2018-2020 on tehty keskiarvollisesti 212 asuntokauppaa. Linnan mukaan markkinassa on tällä hetkellä pulaa uudehkoista perheasunnoista, erityisesti omakotitaloista.

Tammi-huhtikuussa Savonlinnassa tehtiin 133 asuntokauppaa (vrt. 2018-2020 samalla ajalla 99 kauppaa). Pieksämäelläkin on ollut vilkas asuntokaupan alkuvuosi: 49 tehtyä asuntokauppaa ylittää merkittävästi alkuvuosien 2018-2020 keskiarvollisen 35 kaupan määrän.

”Korona-ajan kotoilu, lisätilan tarve, etätyömahdollisuudet ja muusta kulutuksesta säästyneet rahat ovat saaneet ihmiset asuntokaupoille”, Linna toteaa. ”Matala korkotaso, alueen asuntojen varsin kohtuullinen hintataso, uudistuotannon määrä Mikkelissä sekä kohtuullisen hyvä työllisyystilanne ovat olleet asuntokaupan draivereina.”

Hintakehitys alueen kahdessa suurimmassa kaupungissa Mikkelissä ja Savonlinnassa on ollut vuosia laskusuunnassa. Mikkelissä vuosina 2016-2020 toteutuneiden kerrostaloasuntokauppojen keskineliöhinta on pudonnut noin 100 euroa ja rivitaloasuntojen 200 euroa. Savonlinnassa vastaavana ajanjaksona aleneva hintakehitys kerrostaloasunnoissa on ollut noin 350 euroa ja rivitaloissa 50 euroa.

”Vapaa-ajankohdekauppa on ollut mediassa erityisen huomion kohteena. Etelä-Savo on runsasmökkistä aluetta ja kohtuullisen matkan päässä ns. isolta kirkolta, mikä näkyy toteutuneiden kauppojen määrässä”, toteaa Pekka Linna. Hänen mukaansa tästä vuodesta on tulossa varsin hyvä asunto- ja vapaa-ajankohdekaupan vuosi, jos alkuvuoden kehitys jatkuu tällaisena. Erityisesti vapaa-ajanmarkkinassa on kuitenkin näkyvissä, että kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa: ”Osalla myyjistä on ylioptimistisia odotuksia kauppahinnasta, ja joillakin ostajilla taas liian suuria odotuksia kohteiden laatutasosta suhteessa hintaan.” Vuosina 2016-2019 Etelä-Savossa tehtiin keskimäärin 348 vapaa-ajankohdekauppaa vuosittain. Vuoden 2020 kaupankäynnin vilkkautta kuvastaa 582 toteutuneen kaupan määrä. Tällä hetkellä Etelä-Savossa on myynnissä noin 400 vapaa-ajanasuntoa.

Korona on vauhdittanut viimeisen vuoden aikana asuntovälityksen digitalisoitumista; sähköiset tavat järjestää esittelyjä, tehdä tarjouksia sekä hoitaa kaupat sähköisissä kaupankäyntijärjestelmissä ovat helpottaneet asiakkaiden arkea ja vapauttaneet välittäjien aikaa kasvolliseen asiakaspalveluun.

Etelä-Savossa otettiin eniten uusia mökkivakuutuksia viime vuonna

Pohjola Vakuutuksen tekemän tutkimuksen mukaan jopa 30 prosenttia suomalaisista suunnittelee mökkilomaa tälle vuodelle, etelä- ja pohjoissavolaisista mökkilomaa suunnittelee 27 prosenttia. Pohjola Vakuutuksen mukaan erityisesti nuoret lapsiperheet ovat nyt innostuneet mökkeilystä.

”Eniten uusia mökkivakuutuksia otettiin viime vuonna Etelä-Savossa, jossa vakuutusten määrä kasvoi peräti 28 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Yhden ja kahden hengen talouksissa mökkivakuutuksia otettiin viime vuonna 20 prosenttia edellisvuotta enemmän. Suosituimpien mökkipaikkakuntien osalta vanhat suosikit ovat pitäneet pintansa. Suosikkimökkikuntana jatkaa Kuopio”, kertoo Pohjola Vakuutuksen myyntijohtaja Karoliina Pollari.

Koronavuosi ja sen aiheuttama mökkeilybuumi näkyy korvatuissa vahingoissa. Mökeillä sattuneita vahinkoja korvattiin viime vuonna Etelä-Savossa 20 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. ”Korvattujen vahinkojen luvuissa näkyy, että mökeillä oleskellaan nyt enemmän. Esimerkiksi putkivuotojen aiheuttamien vahinkojen korvaukset laskivat viime vuonna 30 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Laiterikkovahinkojen korvaukset laskivat 23 prosenttia. Näihin vahinkoihin pystytään reagoimaan nopeasti, kun mökeillä ollaan enemmän”, kommentoi Pollari.

Särkymisistä johtuvat vahingonkorvaukset kasvoivat Etelä-Savossa 32 prosenttia, koska mökeillä ollessa sattuu ja tapahtuu enemmän. Rikosvahingot maakunnassa kasvoivat viime vuonna lähes 60 prosenttia. Mökit ovat yhä paremmin varusteltuja ja houkuttelevat ammattimaisempaa rikollisuutta.

Pollari muistuttaa, että asiakkaan kannattaa tarkistaa asunto-osakeyhtiön vastuunjako, jos hän on harkitsemassa huoneiston ostamista asunto-osakeyhtiöstä. Asunto-osakeyhtiölaissa määriteltyyn vastuunjakotaulukkoon on saatettu tehdä muutoksia ja vastuita siirtää osakkaille, millä on vaikutusta kotivakuutukseen. Osakkaille siirretyt kunnossapitovastuut voivat olla merkittäviä, esimerkiksi rakenteita ja talotekniikkaa, jotka normaalisti kuuluvat taloyhtiön vastuulle.

Karoliina Pollari vinkkaa lisäksi, että kotivakuutuksen on tärkeää olla voimassa heti kaupanteon hetkellä: Kotivakuutukseen kuuluva oikeusturvavakuutus korvaa asuntokaupan riitatilanteissa syntyviä asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja. Asuntokauppaan ja asunnon tai kesämökin remontointiin liittyvien riitojen lisäksi oikeusturvavakuutusta voidaan hyödyntää kiinteistön omistamiseen liittyvissä rajariidoissa tai vesijättömaan lunastusriidoissa.