Sähköinen asuntokauppa onnistuu nyt myös paperisilla osakekirjoilla

Kaupat on tehty! Pirkanmaan ensimmäinen sähköinen asuntokauppa, jossa osakekirjat olivat paperisia, toteutui viime viikolla.

Tämän mahdollisti DIAS-alusta: kun ostajan ja myyjän pankit antoivat järjestelmässä hyväksynnät, niin ostaja ja myyjä kuittasivat kauppakirjat tahoillaan sähköisesti. Rahansiirron jälkeen OP siirsi paperiset osakekirjat ostajan pankkiin.

Kaupan välittäjänä toimi OP Koti Pirkanmaasta Arno Suhonen. Viime keskiviikkona aamupäivällä Suhonen käynnisti kaupan järjestelmässä, jonka jälkeen alkoi pankkien työvaihe. Torstai-iltapäivään mennessä pankkien osuus oli hoidettu, ja illalla koneen ääressä Arno ilmoitti myyjälle ja ostajalle allekirjoitusvaiheen alkaneen. Perjantaina aamupäivällä myyjän pankkiasioita hoitanut Juulia Koro OP Tampereesta ilmoitti, että kaupanmaksu oli suoritettu. Kaupantekovaihe onnistui siis kahdessa vuorokaudessa.

- Asiakaskokemus oli tässä tapauksessa erinomainen.  Ei tarvitse matkustaa tai etsiä kaikille sopivaa yhtä ajankohtaa, vaan asuntokaupat voi tehdä omalta kotisohvalta silloin kun siihen on sopiva hetki, Suhonen kertoo.

Sähköinen kaupanteko onnistuu, kun ostajan ja myyjän pankit ovat mukana DIAS:issa, ostajalla ja myyjällä on pankkitunnukset ja välittäjän käyttämä välitysjärjestelmä on ottanut DIAS-alustan käyttöön.

- Kauppakirjat allekirjoitettiin sähköisesti. Koska osakekirjat olivat tässä tapauksessa paperisia, kirjasimme allekirjoitusten jälkeen siirtomerkinnän osakekirjoihin OP:ssa ja lähetimme ne ostajan pankkiin, Koro kertoo.

Nyt tehty kauppa oli laatuaan ensimmäinen Pirkanmaalla. DIAS-alustalla mukana olleet välittäjät ja pankit ovat yhteistyössä kehittäneet DIASin avulla toteutettavan digitaalisen prosessin, jossa kaikki lain vaatimat velvollisuudet voidaan hoitaa ja kaupat saadaan sujumaan digitaalisella alustalla paperisista osakekirjoista huolimatta. Pankeista DIAS-järjestelmässä ovat mukana Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP ja S-Pankki.

- Nyt se on mahdollista, kysy välittäjältäsi tai pankistasi, miten digitalisaatio helpottaa asuntokauppaa. Vaikka osakekirjat ovat perinteiset paperiset ja lainanvakuutena, niin asuntokauppa on nyt mahdollista tehdä sähköisesti silloin kun itselle sopii, kannustaa OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen.

Lisätietoja: Timo Voutilainen, toimitusjohtaja, OP Koti Pirkanmaa p. 050 5688 424, s-posti timo.voutilainen@op.fi