Tampereen Seudun Osuuspankin tulos tammi-syyskuu 2020

Taloudellinen toimeliaisuus kasvoi nopeasti kevään koronashokin jälkeen 

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) liikevoitto oli tammi-syyskuussa 27,9 miljoonaa euroa, mikä on -2,1 miljoonaa euroa vähemmän (-7,1 %) kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöluottojen kanta kasvoi 8,0 %. Asuntolainojen kysyntä oli kolmannella neljänneksellä ennätyssuurta ja asuntoluottokanta kasvoi 1 %. Vapaa-ajan asuntojen rahoitus kasvoi voimakkaasti, +11,3 %. 

OP Tampereen avainluvut tammi-syyskuu 2020  

  • Omistaja-asiakkaiden määrä rikkoi 110 000 omistaja-asiakkaan rajapyykin. 
  • Omistaja-asiakkaille maksettiin bonuksia 10,8 miljoonaa euroa, kasvua 0,8 miljoonaa euroa.  
  • Liikevoitto oli tammi-syyskuussa 27,9 miljoonaa euroa. Liikevoitto väheni vuotta aiemmasta 2,1 miljoonaa euroa eli -7,1 %. 
  • Rahoitustoiminta oli 4 084 miljoonaa euroa, kasvua 3,6 %. 
  • Asiakasvaroja oli 4 854 miljoonaa euroa, kasvua 3,9 %.   
  • Pankin vakavaraisuus oli erinomainen, 29,05 %.  
  • Järjestämättömät saamiset olivat 36,5 miljoonaa euroa. Vuotta aikaisemmin järjestämättömiä oli 13,4 miljoonaa euroa ja ne ovat edelleen alhaisella tasolla (0,89 % luotto- ja takauskannasta). 
  • Pankin kulut yhteensä olivat 34,8 miljoonaa euroa, kasvua 5,6 % eli 1,9 miljoonaa €. Kulujen kasvu koostui pääosin viranomais- ja kehittämiskustannusten kasvusta.  
  • OP-mobiilin suosio jatkui kovana ja jo yli 65 000 OP Tampereen asiakasta käyttää OP-mobiilia aktiivisesti. Kolmannen neljänneksen aikana myös Pohjola Vakuutuksen asiakkaat saivat OP-mobiilin käyttöönsä. 
  • OP Koti Pirkanmaan liikevaihto on noussut viime vuodesta 2,3 %. 

Osakemarkkinoilla osta ja pidä -strategia toimi hyvin 

Alkuvuoden nopea lasku osakemarkkinoilla vaihtui jo keväällä nopeaan nousuun ja pitkäaikaisesti markkinoilla olevat sijoittajat palkittiin. Osta ja pidä -strategia osoitti turbulenssissa toimivuutensa. Erityisesti vastuullinen sijoittaminen ja vaihtoehtoiset sijoitukset ovat kiinnostaneet asiakkaita.  

- OP Ryhmällä on yksi markkinoiden laajimmista vaihtoehtoisten sijoitusten valikoimista ja vastuullisuus on osa kaikkia sijoitusratkaisuja. Uskomme tämän sijoittamisen trendin vahvistuvan, Vilpponen toteaa. 

Asuntorahoituksen kysyntä oli vahvaa. ASP-tilien suosio on edelleen kasvussa, 12 kk:n kannan kasvu oli 15,6 %.  

- Asiakkaat laittavat aikaisempaa varhaisemmassa vaiheessa asuntolainahakemuksen pankkiin kartoittaakseen millaiseen asuntoon heillä on mahdollisuus, ja minkä suuruiseen asuntolainaan maksukyky riittää. Ensiasunnon ostajien osuus asuntoluotoistamme on merkittävä, 33,7 % ja näissä keskimääräinen asuntolaina on 125 000 euroa, OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen kertoo. 

Yrityssektorin menestyksen ennustaminen vaikeaa 

Koronapandemian vaikutukset eivät vielä näkyneet yrityspankkiliiketoiminnassa, jonka kasvu jatkui kolmannella vuosineljänneksellä. Tähän vaikuttivat osaltaan koronapandemian vuoksi tehtyjen lyhennysvapaiden jatkuminen pääosin syyskuun loppuun asti.  

- Loppuvuoden aikana näemme, miten yritykset selviävät pandemian mahdollisesti aiheuttamista liiketoiminnan muutoksista, Vilpponen toteaa. 

Yritys- ja yhteisöluottokannan kasvun lähteenä oli edelleen asuntotuotannon ja taloyhtiöiden peruskorjausten rahoittaminen; 12 kk kasvun oli 16,7 %. Koronapandemian vaikutus yritysten investointihalukkuuteen johti yritysten luottokannan supistumiseen -6,4 %. Yritys- ja yhteisöluottojen kannan kasvu oli kuitenkin hyvä, kasvua 8,0 %. Yritysluottoja nostettiin kolmannen neljänneksen loppuun mennessä n. 33 % vähemmän vuoden takaiseen verrattuna.  

Yritysten talletuskanta kasvoi erinomaisesti vuosineljänneksen aikana 9,7 %, ja 12 kuukauden aikana kasvua oli 3,8 %. Loppuvuonna suurimpiin yritysten talletustileihin on tulossa negatiiviset talletuskorot ja talletusvaroja siirtynee muihin sijoitustuotteisiin, alentaen todennäköisesti talletuskantaa.  

OP Koti Pirkanmaa Oy Lkv  

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna asuntokauppaa tehtiin määrällisesti Tampereen seudulla 30 % enemmän, ja viime vuoden tammi-syyskuu ajankohtaan verrattuna kauppojen määrä laski -3 %. Tämä kertoo siitä, että kevään pandemian aiheuttama patoutunut kysyntä on purkautunut ja kauppaa tehtäisiin enemmän, jos asiakkaiden toivomia asuntoja olisi enemmän myynnissä. 

- Tampereen seudulla asuntokauppa on tarveohjautunutta ja sijoittajamarkkinat ovat kuitenkin pienet. Asunto ostetaan silloin kun siihen on tarve. Tämä on hyvä uutinen, markkinat ovat terveet, kertoo OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen.  

Vuoden kolmannella neljänneksellä neliöhinnat nousivat 3,4 % verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. 

- Ostajia on nyt enemmän kuin asuntoja tulee myyntiin. Asuntojen hinnat eivät ole ainakaan lyhyellä aikavälillä laskemassa kovan kysynnän ja vähenevän tarjonnan seurauksena, Voutilainen kertoo. 

OP Koti on Suomen luotetuin välitysyritysyritys; 49 % valitsisi ensimmäisenä vaihtoehtona OP Kodin yhteistyökumppaniksi asuntoasioissa Suomi Tänään 2020 – tutkimuksen mukaan (Taloustutkimus Oy). OP Koti Pirkanmaan kolmas neljännes oli 27,8 % parempi liikevaihdollisesti kuin toinen neljännes ja 10 % parempi verrattuna viime vuoden kolmanteen neljännekseen. 

Koronapandemialla isoja vaikutuksia vahinkokehitykseen ja vakuutusten myyntiin 

Pohjola Vakuutus korvasi koronaan liittyviä vahinkoja tammi-syyskuun aikana 26 miljoonaa euroa. Näistä vahingoista valtaosa on isojen tapahtumien keskeytysvahinkoja ja matkavahinkoja. Koronaan liittyviä matkavahinkoja korvattiin noin 30 000:lle asiakkaalle ja keskimääräinen korvaus oli noin 450 euroa.  

Koronapandemialla oli myös päinvastaisia vaikutuksia vahinkokehitykseen. Kevään rajoitustoimet vähensivät yleisesti taloudellista toimeliaisuutta, mikä näkyi erityisesti ajoneuvovahingoissa. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan maalis-toukokuussa ajoneuvovahinkoja sattui 30 % vähemmän verrattuna viime vuoden samaan aikaan. Kesän ja syksyn aikana ajoneuvovahinkojen määrä on jo palannut vuodenajalle tyypilliseen tasoon. 

- Tammi-syyskuun aikana korvauksia kaikista vahingoista maksettiin Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueella 42 miljoonaa euroa, mikä on 11 % osuus kaikista Pohjola Vakuutuksen korvaamista vahingoista, Keskisen alueen henkilöasiakkaista vastaava myyntijohtaja Juho Laine kertoo. 

Koronan myötä matkavakuutusten myynti hyytyi, mutta henkivakuutuksen suosio kasvoi:  

- Tammi-syyskuun aikana henkivakuutuksia ostettiin valtakunnallisesti 23 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Keskisellä alueella myynti kasvoi 19 %, Juho Laine kertoo. 

Lisätiedot:            toimitusjohtaja Jani Vilpponen, OP Tampere, puh. 050 339 8022 

                              toimitusjohtaja Timo Voutilainen, OP Koti Pirkanmaa, puh. 050 568 8424 

Liitteet:                Tulos ja tase OP Tampere 1.1.–30.9.2020 

 

OP Tampere on yksi OP Ryhmän suurimmista pankeista ja toimialueen johtavia pankkeja. Olemme täyden palvelun pankki, ja tarjoamme ainutlaatuisen pankki- ja vakuutuspalveluiden kokonaisuuden helposti saman katon alta.  Perustehtävämme on edistää omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Arvopohjamme muodostavat vastuullisuus, ihmisläheisyys ja yhdessä menestyminen. OP Tampere täyttää tänä vuonna 95 vuotta.