OP Tampereen kasvu jatkui epävarmuudesta huolimatta. Korkosuojaus kiinnostaa asiakkaita.

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) liikevoitto oli tammi-maaliskuussa 5,4 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin 6,3 milj. €) vähentyen vuotta aiemmasta 0,9 miljoonaa euroa eli 14,1 %. Tuloksen pienenemistä selittävät kasvaneet viranomaismaksut, pankin sijoitusomaisuuteen tehty arvonalennuskirjaus sekä henkilöstömäärän kasvun johdosta lisääntyneet henkilöstökulut. Korkokate kasvoi 4,2 % ja palkkiotuotot kasvoivat 4,7 %. Luottotappiot olivat edelleen erittäin alhaisella tasolla.

- Alkuvuotta on sävyttänyt koronan lisäksi inflaation ja korkojen nousu sekä Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus, jotka eivät kuitenkaan ensimmäisellä kvartaalilla vielä vaikuttaneet merkittävästi kasvuun. Varallisuudenhoidon ratkaisujen kysyntä pysyi korkealla ja kiinnostus korkosuojauksiin kasvoi merkittävästi. Luottoja myönnettiin merkittävästi enemmän vuoden takaiseen verrattuna, kertoo OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.
 
 • Uusia asuntoluottoja nostettiin 14,0 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuntoluottokanta kasvoi vuodessa 95 miljoonaa euroa eli 3,9 %.
 • Uusia yritys- ja yhteisöluottoja nostettiin 40,9 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Yritys- ja yhteisöluottokanta kasvoi vuodessa 106 miljoonaa euroa eli 8,3 %. 
 • Rahoitustoiminta (luotot omasta taseesta ja välitetyt luotot) oli maaliskuun lopussa 4 365 miljoonaa euroa. Rahoitustoiminta kasvoi vuodessa 4,4 %.  
 • Varallisuudenhoidon rahastosijoitukset ja vakuutussäästöt yhteensä olivat 1 929 miljoonaa euroa ja kasvoivat 9,8 % edellisvuodesta.
 • Rahastosijoitukset kasvoivat vuodessa 133 miljoonaa euroa eli 20,7 % markkina-arvojen muutokset huomioiden.
 • Talletukset kasvoivat vuodessa 217 miljoonaa euroa eli 6,6 % 3 497 miljoonaan euroon.
 • Kulut yhteensä olivat 14,1 miljoonaa euroa (13,3), kasvua 5,6 % eli 0,7 miljoonaa euroa. 
 • Omistaja-asiakkaita oli maaliskuun lopussa 113 898, mikä on 1 166 enemmän kuin vuotta aiemmin. Uusia omistaja-asiakkaita pankki on saanut tammi-maaliskuussa 1 006.
 • Pankin vakavaraisuus (CET 1) vahvistui ja oli maaliskuun lopussa 28,7 % (26,8 %).
 • Pankki maksoi OP-bonusasiakkaille 2,1 (2,0) miljoonaa euroa ja muut OP Ryhmän yhtiöt 0,8 (0,7) miljoonaa euroa, eli yhteensä omistaja-asiakkaat saivat bonuksia 2,9 miljoonaa euroa.
 • Pankin asiakastyytyväisyys nousi tasolle NPS 77.
 • OP Tampere lahjoittaa tulevana kesänä 120 kesätyöpaikkaa 15–17-vuotiaille nuorille paikallisissa yhdistyksissä. Kampanjan avulla tuetaan nuorten työllistymistä ja samalla kesätyö opettaa nuorelle myös oman talouden hallintaa.
Asuntolainojen kysyntä edelleen kasvussa
 
Asuntolainoja myönnettiin tammi-maaliskuussa 14 % enemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Keskimääräinen asuntolaina on 154 000 euroa. Asuntolainahakemuksia tuli hieman vähemmän ja lievää pudotusta hakemusten osalta oli jo ennen Ukrainan sodan alkamista. OP Tampereen toimialueella on pulaa myytävistä kohteista, joka vaikuttaa nostettujen asuntoluottojen määrään.
 
Vapaa-ajan asunnoille on edelleen kysyntää, sillä vapaa-ajan asuntolainojen kysyntä kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 12 % vuoteen 2021 verrattuna. Vapaa-ajan asuntolainaa haettiin keskimäärin 100 000 euroa.
 
Talouden turvaamispalveluiden kysyntä kasvoi viime vuoteen verrattuna, ja uusista asuntoluotoista hieman yli 50 % on suojattu korkojen nousun varalta. Työttömyyden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta asuntoluottojen suojaamisaste on noin 20 %.
 
Taloyhtiölainojen korkosuojaukset huimassa kasvussa
 
Korkojen nousuodotuksien johdosta taloyhtiöt ovat entistä kiinnostuneempia suojaamaan lainansa korkojen nousulta. Tammi-maaliskuun aikana korkosuojauksia on tehty 62,5 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Asunto-osakeyhtiöluottoja on nostettu tammi-maaliskuussa 57,6 miljoonaa euroa eli 61,1 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.
 
Yritys- ja yhteisöluottojen kasvua on edelleen ylläpitänyt asuntotuotanto, mutta uusien kohteiden lainatarjouspyynnöt ovat selkeästi Ukrainan kriisin jälkeen vähentyneet. Varsinaisten yritysten luottoja nostettiin tammi-maaliskuussa 10 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, yhteensä 35,6 miljoonaa euroa.
 
Sijoittaminen edelleen kasvussa- osakesäästötili yhä useammalla
 
Sijoittaminen kiinnostaa edelleen pirkanmaalaisia. OP Tampere on vahvistanut asemaansa johtavana varallisuudenhoidon toimijana toimialueellaan. Asiakasvarat ovat kasvaneet vuodessa 404 miljoonaa euroa 5,7 miljardiin euroon. Rahasto- ja vakuutussäästöt ovat kasvaneet vuodessa 172 miljoonaa euroa, yhteensä 1,9 miljardiin euroon. Rahastosijoitukset kasvoivat vuodessa 133 miljoonaa euroa eli 20,7 %. Vakuutussäästöt kasvoivat 39 miljoonaa euroa eli 3,5 %. Osakesijoituksia OP Tampereen asiakkailla on yhteensä 1,1 miljardia euroa. Osakesijoitusten määrä on kasvanut vuodessa 5,5 %. Osakesijoituksia tehdään yhä enemmän myös ulkomaisiin osakkeisiin, joiden määrä kasvoi vuodessa 19,4 %.
 
- Tämän vuoden alun markkinoiden myllerryksissä on ollut hienoa huomata, että sijoittajat ovat oppineet toimimaan pitkäjännitteisesti. Ajallisen hajauttamisen merkitys korostuu nyt entistäkin enemmän, ja parhaaseen tulokseen pääsee toimimalla oman sijoitussuunnitelman mukaan säännöllisesti sijoituksia lisäten. Osakesäästötilin suosio on kasvanut edelleen alkuvuonna ja asiakkaamme avaavat kuukausittain satoja uusia osakesäästötilejä, kommentoi OP Tampereen varallisuudenhoidon liiketoimintajohtaja Jani Eenola.
 
Luotettava ja asiantunteva toiminta tuottaa tulosta haastavassa markkinassa
 
Tampereen seudulla asuntokauppaa on tehty tammi-maaliskuussa noin 15 % vähemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten. Uusien asuntojen kauppaa on tehty jopa 30 % vähemmän. Viime vuosi oli ennätyksellisen hyvä asuntokaupassa ja nyt on palattu aiempien vuosien hyvään tahtiin. Kauppaa hidastaa tarjonnan määrän vähyys. Asunnon hakijoita on ennätyksellisen paljon. Erityisesti isoja perheasuntoja kysytään ja omakotitalot ovat kaikkein kysytyimpiä. Korona lisäsi omaan kotiin sijoittamisen kiinnostusta, ja omistus- ja vuokra-asuntojen ominaisuuksilta halutaan enemmän.
 
OP Koti Pirkanmaa on tehnyt tammi-maaliskuussa liikevaihtoa 6 % enemmän kuin vuosi sitten, ja on kasvattanut markkinaosuuttaan haastavassa markkinassa. Tulosta syntyy positiivisella ja asiakkaat huomioivalla asenteella ammattilaisten avulla. Hyvä asiakastyytyväisyytemme on noussut ennätyksellisen korkealle NPS-luvun ollen 88.
 
Mökkejä vakuutetaan yhä innokkaasti – myös vahinkomäärät kasvussa
 
Kesän lähestyessä mökkivakuuttamisessa on nähtävissä, että viime vuonna alkanut kasvutrendi jatkuu myös tänä vuonna. Mökkivakuutuksia otettiin Pirkanmaalla tammi-maaliskuussa 16 % enemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Eniten vapaa-ajan vakuutuksia ovat ottaneet alle 50-vuotiaat.
 
Henkilövakuutusten korvaukset palaamassa pandemiaa edeltävälle tasolle
 
Henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista maksetut korvaukset ovat kasvaneet voimakkaasti tammi-maaliskuussa sairaudenhoitoon liittyvien korvausten palattua pandemiaa edeltävälle tasolle. Työtapaturmia on sattunut kuitenkin edelleen normaalia hieman vähemmän. Matkustajavahinkojen korvaukset ovat olleet matalat koko pandemian ajan, mutta ne ovat kääntyneet nousuun tammi-maaliskuun aikana.
 
- Pirkanmaalla henkilövahingoista maksetut korvaukset ovat kasvaneet 25 % ja matkavahingoista 43 % verrattuna tammi-maaliskuuhun 2021, kertoo Pohjola Vakuutuksen Keskisen alueen myyntijohtaja Juho Laine.
 
Yhteisiä asiakkaita OP Tampereella ja Pohjola Vakuutuksella oli maaliskuun lopussa 109 337, mikä on 1 223 enemmän kuin vuotta aiemmin. Pankin omistaja-asiakkaat maksoivat tammi-maaliskuussa OP-bonuksilla pankkipalveluja 2,1 miljoonalla eurolla ja Pohjola Vakuutuksen vahinkovakuutusmaksuja 1,6 miljoonalla eurolla. 
 
Lisätiedot: toimitusjohtaja Jani Vilpponen, OP Tampere, puh. 050 339 8022
                   toimitusjohtaja Timo Voutilainen, OP Koti Pirkanmaa, puh. 050 568 8424
                   myyntijohtaja Juho Laine, Pohjola Vakuutus, Keskinen alue, puh. 050 374 6437
Liitteet:      tulos ja tase OP Tampere 1.1.–31.3.2022
 
OP Tampere on yksi OP Ryhmän suurimmista pankeista ja toimialueen johtavia pankkeja. Olemme täyden palvelun pankki, ja tarjoamme ainutlaatuisen pankki- ja vakuutuspalveluiden kokonaisuuden helposti saman katon alta. Perustehtävämme on luoda vahvan vakavaraisuuden ja tehokkuuden avulla kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia omistaja-asiakkaille ja toimintaympäristölle. Arvopohjamme muodostavat vastuullisuus, ihmisläheisyys ja yhdessä menestyminen. OP Koti Pirkanmaa on OP Tampereen tytäryhtiö. Palvelemme asiakkaitamme noin 300 asiantuntijan voimin. Asiakasliiketoimintamme on yli 10 miljardia euroa. OP Tampereen omistaja-asiakkaita on yli 110 000 tuhatta.