Tampereen seutukunnan vetovoima näkyy pankin hyvässä tuloksessa

Tampereen Seudun Osuuspankin (OP Tampere) asiakasliiketoiminta oli syyskuun lopussa 9 852 miljoonaa, kasvua vuodessa oli 749 miljoonaa euroa, eli 8,2 %. Liikevoitto nousi hieman tammi-syyskuussa ja oli 28,3 miljoonaa euroa (28,1).

- Asiakasliiketoiminta on ennätyskasvussa, joka kertoo toimialueemme ja OP Tampereen vetovoimaisuudesta. Koronapandemian haasteellisista ajoista huolimatta olemme pärjänneet hyvin ja onnistuneet toteuttamaan perustehtäväämme eli luomaan kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia toimialueellemme ja omistaja-asiakkaillemme, kertoo OP Tampereen toimitusjohtaja Jani Vilpponen.
 
Liikevoitto oli tammi-syyskuussa 28,3 miljoonaa euroa (28,1). Suluissa viime vuoden vastaavan ajankohdan luku. Liikevoitto kasvoi vuotta aiemmasta 0,2 miljoonaa euroa eli 0,9 %.
Rahoitustoiminta (luotot omasta taseesta ja välitetyt luotot) oli syyskuun lopussa 4 279 miljoonaa euroa eli kasvua vuodessa 3,7 %. 
Talletukset kasvoivat vuodessa 275 miljoonaa euroa eli 8,6 % 3 456 miljoonaan euroon.
OP-Rahastot kasvoivat vuodessa 165 miljoonaa euroa eli 30,4 %, vakuutussäästöt olivat syyskuun lopussa yhteensä 1 129 miljoonaa euroa ja sijoitussidonnaiset vakuutussäästöt kasvoivat vuodessa 154 miljoonaa euroa eli 18,8 % 977 miljoonaan euroon.
Asiakasvarat eli talletukset, vakuutussäästöt, rahastot, tuotto-osuudet ja indeksilainat olivat syyskuun lopussa 5 520 miljoonaa euroa. Kasvua oli vuodessa 595 miljoonaa euroa eli 12,1 %.
Vuodelta 2020 OP Tampereen omistaja-asiakkaiden Tuotto-osuuksille maksettiin korkoa 3,25 %, yhteensä 6,4 miljoonaa euroa.
Järjestämättömät saamiset olivat syyskuun lopussa 59,8 miljoonaa euroa, joista yli 90 päivää erääntyneiden saamisten määrä oli 10,9 miljoonaa euroa. Järjestämättömät saamiset olivat edelleen alhaiset, 1,31 % vastuista. 
Omistaja-asiakkaita OP Tampereella on yhteensä 113 267. OP Tampere on saanut uusia omistaja-asiakkaita vuoden alusta 3 116 henkilöä. 
OP-bonusasiakkaille pankki maksoi 6,7 miljoonaa euroa ja muut OP Ryhmän yhtiöt 2,2 miljoonaa euroa, eli yhteensä omistaja-asiakkaat saivat bonuksia 8,8 miljoonaa euroa.
Pohjola Vakuutuksen ja OP Tampereen yhteisten asiakkaiden määrä nousi 108 671 henkilöön.
Kurun Osuuspankki fuusioitui Tampereen Seudun Osuuspankkiin 1.9.2021.
OP Tampere jakoi Hyvä työ -lahjoituksia toimialueen yhdistyksille 20 000 eurolla. 
NPS eli asiakassuositteluindeksi säilyi hyvällä tasolla ja oli 74. 
Koronapandemiarajoitusten poistuminen näkyy Pohjola Vakuutuksen vahinkotilastoissa ja matkavakuutusten myynnissä. 
 
Nopeasti lainaneuvotteluun
Rahoitustoiminta eli luotot omasta taseesta ja välitetyt luotot olivat syyskuun lopussa yhteensä 4 279 miljoonaa euroa, kasvun ollessa vuodessa 3,7 %. Uusia asuntoluottoja nostettiin 16,6 % enemmän kuin vuotta aiemmin, yhteensä 390,9 miljoonaa euroa. Asuntoluottokanta kasvoi vuodessa 77 miljoonaa euroa eli 3,2 %.
 
- Asuntokauppa käy edelleen vilkkaasti ja asuntorahoituksen kysyntä on korkealla tasolla. Asuntolainahakemuksen jättäneet saavat meiltä yhteydenoton noin kahden vuorokauden kuluessa, kertoo Vilpponen.
 
Yritysluotoissa vahvaa kasvua
Uusia yritys- ja yhteisöluottoja nostettiin tammi-syyskuussa noin 8,8 % enemmän kuin edellisvuonna. Yritys- ja yhteisöluottojen 12 kuukauden kasvu oli koronapandemiasta huolimatta edelleen hyvällä tasolla ollen 4,9 %. Erityisen voimakas kasvu oli yritysten nostetuissa luotoissa, 46,1 %. Uusia yritysluottoja myönnettiin 257,2 miljoonaa euroa. Yritysten talletuskannan 12 kuukauden kasvu on ollut hyvä, 9,7 %.
 
- Yritysten positiivinen vire näkyy luotto- ja talletuskannan kasvussa. Muutamilla aloilla kasvua on osittain vaikeuttanut komponenttipula. Kolmannella vuosineljänneksellä yritys- ja yhteisöasiakkaiden odotukset tulevaisuudesta ovat kehittyneet yhä myönteisempään suuntaan, josta kertoo kasvu nostettujen luottojen määrissä, toteaa yritysasiakkaista vastaava liiketoimintajohtaja Kari Lepistö.
 
Sijoittaminen ennätyksellisessä kasvussa
Sijoittaminen kiinnostaa yhä enemmän pirkanmaalaisia. OP Tampere on vahvistanut asemaansa johtavana varallisuudenhoidon toimijana toimialueellaan. Asiakasvarat ovat kasvaneet vuodessa 595 miljoonaa euroa 5,5 miljardiin euroon. Rahasto- ja vakuutussäästöt ovat kasvaneet vuodessa ennätyksellisesti peräti 310 miljoonaa euroa, yhteensä 1,8 miljardiin euroon. Rahastot kasvoivat vuodessa 165 miljoonaa euroa eli 30,4 %. Vakuutussäästöt kasvoivat 145 miljoonaa euroa eli 14,7 %. Lähes 60 000 OP Tampereen asiakasta säästää säännöllisesti kuukausittain rahastoihin.  
 
- Kiinnostus sijoittamiseen on ollut ennätyksellisessä kasvussa laajasti. Pirkanmaan vetovoima näkyy varallisuudenhoidon tarpeen kasvuna. Alueella on paljon aktiviteetteja, kuten yrityskauppoja ja paikallisten yritysten listautumisia. Varallisuus kasvaa alueella entistä enemmän. Haluamme olla asiakkaiden ykkösvalinta sijoittamisen kumppanina, kommentoi OP Tampereen varallisuudenhoidon liiketoimintajohtaja Jani Eenola
 
Osakesäästötili tarjolle lokakuun lopussa
OP Ryhmä lanseeraa osakesäästötilin 29.10.2021. Alkuvaiheessa tilin voivat avata täysi-ikäiset asiakkaat OP-mobiilissa. Osakesäästötili on omistaja-asiakkaille maksuton. 
 
- Olemme iloisia, että voimme tarjota osakesäästötilin asiakkaillemme. Osakesäästötili tulee varmasti lisäämään edelleen asiakkaidemme kiinnostusta osakesijoittamiseen, sanoo Eenola.
 
Tampereen seutu houkuttelee asukkaita
Asuntokaupan hurjaa virettä jarruttaa myytävien asuntojen tarjonnan puute. Tarjonnan puute myös nostaa asuntojen hintoja, kun asunnoista on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Uudistuotannossa hinnannousupaineita lisää rakentamisen ja materiaalien kallistuminen. Uudistuotannon hinnat ohjaavat myös käytettyjen asuntojen hintoja ja ennätyksellisen kova kysyntä pitänee rakentamisen vilkkaana. 
Vuositasolla tammi-syyskuussa asuntokauppaa on tehty 16,4 % enemmän kuin viime vuonna ja 14,9 % enemmän kuin 2019. 
 
- Kun muistetaan, että 2019 oli ennätysvuosi ja viime vuonna kysyntäpiikki purkaantui kesällä, niin kasvuprosentit kauppamäärissä ovat todella isoja tänä vuonna, OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilainen sanoo.
 
Käytettyjen asuntojen hinnat ovat nousseet Tampereella ja ympäryskunnissa eniten omakotitaloissa, joiden kokonaishinnat ovat nousseet vuodessa 11,4 %. Samalla alueella ja aikajänteellä käytetyn kerrostaloasunnon neliöhinta on noussut 6,4 % ja rivitaloasunnon 7,1 %. Hintakehityksessä näkyy markkinoiden muutos. Etätöiden lisääntyminen ja koronapandemiarajoitukset ovat lisänneet suurempien ja pihallisten asuntojen kysyntää.
 
Koronapandemian rajoitustoimien poistuminen näkyy Pohjola Vakuutuksen vahinkotilastoissa
Koronapandemiarajoitusten poistuminen näkyy Pohjola Vakuutuksen vahinkotilastoissa. Syksyn aikana liikennemäärät ovat palanneet samalle tasolle kuin vuonna 2019. Samalla ajoneuvojen kolari- ja törmäysvahingot ovat palautuneet pandemiaa edeltävälle tasolle. Pirkanmaalla ajoneuvovahinkoja korvattiin heinä-syyskuussa 7 miljoonaa euroa. Yhteensä alueella maksettiin korvauksia 17 miljoonaa euroa.
Matkailun piristyessä myös matkavakuutusten myynnissä on nähtävissä kasvua. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan matkavakuutusten myynti laski korona-aikana jopa noin 75 %, mutta tämän vuoden keväästä lähtien kysyntä on kasvanut. Pirkanmaalla myynti kasvoi heinä-syyskuussa 26 %.
 
- Matkustajavakuutus kannattaa ottaa viimeistään silloin, kun varaa matkan. Vakuutus tuo turvaa esimerkiksi jo silloin, kun matkan joutuu perumaan tapaturman tai sairauden takia, Pohjola Vakuutuksen myyntijohtaja Juho Laine kertoo.
 
Lisätiedot: toimitusjohtaja Jani Vilpponen, OP Tampere, puh. 050 339 8022
toimitusjohtaja Timo Voutilainen, OP Koti Pirkanmaa, puh. 050 568 8424
myyntijohtaja Juho Laine, Pohjola Vakuutus, puh. 050 37 464 37
Liitteet: tulos ja tase OP Tampere 1.1.–30.9.2021
 
OP Tampere on yksi OP Ryhmän suurimmista pankeista ja toimialueen johtavia pankkeja. Olemme täyden palvelun pankki, ja tarjoamme ainutlaatuisen pankki- ja vakuutuspalveluiden kokonaisuuden helposti saman katon alta. Perustehtävämme on luoda vahvan vakavaraisuuden ja tehokkuuden avulla kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia omistaja-asiakkaille ja toimintaympäristölle. Arvopohjamme muodostavat vastuullisuus, ihmisläheisyys ja yhdessä menestyminen. OP Tampereen omistaja-asiakkaita on yli 111 000 tuhatta. OP Koti Pirkanmaa on OP Tampereen tytäryhtiö, joka hakee vahvasti kasvua markkinoiden kasvaessa. Palvelemme asiakkaitamme noin 300 asiantuntijan voimin. Asiakasliiketoimintamme on yli 9 miljardia euroa.