Henkilöllisyyden todentamisessa tapahtuu muutoksia OP:n pankeissa 1.8. alkaen

Vanhojen henkilöllisyystodistusten käytöstä luovutaan OP:n palvelupisteissä. Tämä tekee pankissa asioinnista entistä turvallisempaa. Pankissa ei voi enää asioida kuvallisella Kela-kortilla, vanhanmallisella ajokortilla, muukalaispassilla tai pakolaisen matkustusasiakirjalla.

Muutos astui voimaan uusien asiakkaiden osalta helmikuussa 2020. Olemassa olevia asiakkaita palvellaan heinäkuun loppuun saakka nykyisten ohjeiden mukaan. Asiakkaille jää aikaa varautua muutokseen ja hankkia passi tai henkilöllisyystodistus, jos asiakkaalla ei sellaista vielä ole.

Päätöksellä parannetaan sekä palvelupisteasioinnin että sähköisen asioinnin turvallisuutta. Vanhasta, usein huonokuntoisesta kuvasta asiakkaan tunnistaminen on vaikeaa. Nämä asiakirjat on myös helppo väärentää, sillä niissä ei ole aitouden varmistavia turvatekijöitä kuten nykyaikaisissa henkilötodistuksissa.

Pankissa ei voi enää asioida kuvallisella Kela-kortilla, vanhanmallisella ajokortilla, muukalaispassilla tai pakolaisen matkustusasiakirjalla. Kaikki kuvalliset Kela-kortit ovat vähintään yli 10 vuotta vanhoja ja siksi niistä voi olla vaikeaa todentaa henkilöllisyyttä.

Vanha ennen 1.10.1990 myönnetty pahvinen ajokortti ei enää kelpaa henkilöllisyystodistuksena pankissa. Nämä ajokortit ovat yli 30 vuotta vanhoja ja niitä on helppo väärentää, eivätkä ne näin ollen sovi henkilöllisyyden todentamiseen. Paperinen tai sähköinen ajokortti ei kelpaa tunnistautumiseen.

Muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja eivät myöskään muutoksen jälkeen kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen. Maahanmuuttovirasto on listannut nämä matkustusasiakirjoiksi, eivätkä ne siksi ole virallisia henkilöllisyystodistuksia. Maahan muuttavilla henkilöillä, jotka tarvitsevat pankki- tai vakuutuspalveluita, on mahdollisuus saada poliisin myöntämä henkilökortti.

Asiakas voi todentaa henkilöllisyytensä henkilökortilla, joka on myönnetty vuoden 1999 jälkeen. Tämän lisäksi kelpaa väliaikainen henkilökortti. Suomalainen merimiespassi sekä diplomaattipassi kelpaavat henkilöllisyyden todistamiseen.

Sähköiseen tunnistautumiseen ei tule muutoksia. OP-mobiiliin ja verkkopankkipalveluihin kirjaudutaan kuten ennenkin. Jos asiakas hakee ensimmäistä kertaa OP:n verkkopalvelutunnuksia, henkilöllisyyden todentaminen tapahtuu voimassaolevan passin tai henkilökortin avulla.