Auton myynti – vinkit auton myyjän tueksi

Kokosimme yhteen tärkeitä vinkkejä, joita voit hyödyntää, kun myyt itse käytettyä autoa. Löydät tästä esimerkiksi vinkkejä auton myyntiin netissä, ohjeita omistajan vaihdokseen sekä tietoa luovutuskirjasta.

Auton myyminen kiinnostavalla myynti-ilmoituksella

Aloita auton myyminen ja autokauppa mielenkiinnon herättävällä myynti-ilmoituksella. Laadi myynti-ilmoitus huolella. Panosta laadukkaisiin kuviin ja huolehdi, että auton tiedot on esitetty kattavasti ja ymmärrettävästi. Mikäli myyt autoa verkossa, hyödynnä suosituimpia auton myymisen kauppapaikkoja, kuten Nettiautoa ja Autotallia.

Auton myynti netissä – vinkkimme myynti-ilmoitukseen

•    Pese ja siivoa auto ennen myyntiä. Huolla myytävä auto tiptop-kuntoon ennen myyntikuvien ottamista. Auto ei välttämättä ole houkuttelevimmillaan ilman kunnon pesua ja puhdistusta.

•    Persoonan puute vain positiivista. Auton myynti on verrattavissa kodin kauppaamiseen siinä mielessä, että molemmissa ostaja haluaa lähtökohtaisesti visualisoida oman tyylinsä ostettavaan kohteeseen. Jätä siis karvanopat ja turha tilpehööri kuvien ulkopuolelle ja anna tilaa ostajan omalle tyylitajulle.

•    Selkeä ja ymmärrettävä myynti-ilmoitus. Panosta laadukkaaseen myynti-ilmoitukseen. Auton kuvat, myyjän yhteystiedot ja auton yksityiskohdat kannattaa listata myynti-ilmoitukseen huolellisesti ja tarkasti. Epäselvä myynti-ilmoitus luo epävarmuutta potentiaaliseen ostajaan.

•    Kuvien kattavuus kannattaa. Auton myyminen harvoin onnistuu pelkän kaukaa otetun yleiskuvan perusteella. Ota kuvia sekä auton ulko- että sisäpuolelta – niin ovista, penkeistä kuin moottoristakin.

•    Rehellisyys tuo turvallisuutta. Kerro myynti-ilmoituksessa myös mahdolliset auton ”uniikit ominaisuudet”. Vioista ilmoittaminen sekä niiden kuvaaminen varmistaa, että vältyt ikäviltä yllätyksiltä autokaupoilla.

•    Hinta kohdilleen kertaheitolla. Arvioi auton hinta huolella. Jos auton myynti-ilmoituksessa mainittu hinta on liian matala tai korkea, tämä voi kilistellä hälytyskelloja auton ostajassa. Huomioi auton ikä, ajetut kilometrit ja yleinen kunto. Jos haluat, voit vertailla verkossa vastaavien merkkien ja mallien hintapyyntöä.

•    Aktiivinen myyjä on hyvä myyjä. Aktiivisuus palkitaan. Jaa myynti-ilmoitusta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, ja vastaa ostajien yhteydenottoihin mahdollisimman nopeasti.

Käytetyn auton myynti helposti 

Myynti-ilmoituksen tekeminen, auton hinnan kartoittaminen ja auton myynnistä potentiaalisten ostajien kanssa keskusteleminen voi vaikuttaa työläältä. Helpota työtäsi ja tutustu aikaa ja vaivaa säästäviin vaihtoehtoihin.

OP:n oma palvelu käytetyn auton myyntiin helposti ja turvallisesti

OP Sujuvat kaupat -palvelussa myyt käytetyn henkilöauton yksityishenkilölle helposti ja turvallisesti. Ostaja voi halutessaan hakea palvelusta myös OP:n rahoitusta autokauppoja varten.

Tee auton kauppakirja OP Sujuvat kaupat -palvelussa

Auton myyminen OP:n Osamaksulla

Toinen vaihtoehto on käyttää OP:n Osamaksua, joka tarjoaa yksityiselle auton myyjälle vaivattoman ja turvallisen tavan tehdä autokaupat. Käyttämällä OP:n osamaksua, hoidat kaiken kerralla ja saat ammattilaiselta apua auton myyntiin liittyvissä paperitöissä.

Tutustu OP:n osamaksuun

Auton myyminen autoliikkeeseen

Kolmas vaihtoehto on käytetyn auton myynti suoraan autoliikkeeseen. Voit viedä auton autoliikkeeseen, pyytää tarjouksen ja sopia kaupoista helposti ja jouhevasti. Tällöin autoliikkeen edustaja hoitaa auton myynnin edellyttämät asiat puolestasi alan ammattitaidolla. Kartoita lähistöltäsi käytettyjä autoja suosivat autoliikkeet ja sovi tapaaminen!

Valmistaudu omistajanvaihdokseen sähköisellä varmenteella

Myymäsi auton tulevan omistajan on kirjattava auton omistajanvaihdos 7 päivän kuluessa. Omistajanvaihdos tehdään rekisteri-ilmoituksella ja sitä varten ostaja tarvitsee joko sähköisen varmenteen tai voimassa olevan auton rekisteröintitodistuksen II-osan eli ilmoitusosan. Omistajanvaihdokseen on helpointa valmistautua sähköisellä varmenteella. Jos et halua asioida sähköisesti tai myyt auton ulkomaille tai Ahvenanmaalle, tarvitset rekisteröintitodistuksen II-osaa.

Henkilöauton omistajanvaihdoksen teet kätevästi myös OP Sujuvat kaupat -palvelussa kaupankäynnin yhteydessä.

Tutustu auton omistajanvaihdokseen OP Sujuvat kaupat -palvelussa

Luotuasi sähköisen varmenteen se on voimassa 14 vuorokautta. Voit siis laatia varmenteen jo ennen kaupantekoa. Siirry luomaan sähköinen varmenne Traficom.fi-palvelussa alla olevasta linkistä.   

Laadi luovutuskirja tai kauppakirja autokaupasta

Auton myynti on toteutumassa, sähköinen varmenne on valmiina ja kauppahetki on käsillä. Autokaupasta on aina hyvä tehdä luovutus- tai kauppakirja sekä myyjälle että ostajalle. Tarkista auton tulevan omistajan henkilöllisyys ennen kauppakirjan laatimista.

Kauppakirjaan kirjataan auton myyjän, ostajan ja ajoneuvon tiedot. Kauppakirjaan merkitään myös sovittu hinta, maksuaikataulu sekä tiedot auton omistusoikeuden siirtymisestä. Sekä auton myyjä että ostaja allekirjoittavat laaditun kauppakirjan.

Helpoiten autokaupat syntyvät OP Sujuvat kaupat -palvelussa, jossa ostaja ja myyjä asioivat vahvasti tunnistautuneina ja palvelu vahvistaa henkilöauton tiedot kauppakirjalle suoraan Traficomista. Palvelun käyttö ei edellytä OP:n asiakkuutta.

Luo auton kauppakirja

Voit halutessasi ladata autosi tiedoilla esitäytetyn luovutuskirjan myös Traficomin verkkopalvelusta.

Viimeistele auton myynti luovutusilmoituksella

Voit tehdä luovutusilmoituksen kaupankäynnin yhteydessä OP Sujuvat kaupat -palvelussa.

Tutustu auton myyntiin ja omistajanvaihdokseen OP Sujuvat kaupat -palvelussa

Mikäli et käytä palvelua, voit kaupanteon jälkeen tehdä luovutusilmoituksen ajoneuvorekisteriin. Tällöin varmistat, että myymäsi auton vakuutusmaksut päättyvät oikeaan luovutuspäivään. Luovutusilmoitusta varten tarvitset ostajan tiedot, jotka löydät tekemästäsi luovutus- tai kauppakirjasta. Luovutusilmoituksen tekeminen onnistuu Traficomin verkkopalvelussa.

Mitä tapahtuu auton vakuutusturvalle?

Myymäsi auton vakuutusturva ei siirry auton mukana uudelle omistajalle. Auton vakuutusturva katkeaa välittömästi, kun uusi omistaja hankkii liikennevakuutuksen itselleen. Kun omistajanvaihdos on tehty, auton uudella omistajalla on seitsemän päivää aikaa hankkia uusi vakuutus itselleen. Autoa ei saa käyttää liikenteessä ilman pakollista liikennevakuutusta seitsemän päivän jälkeen omistajanvaihdoksesta.

Kun auton myynti on ohi ja edessä on uuden auton hankinta, muista tässä yhteydessä auton vakuutus. Laskemme sinulle automaattisesti bonuksen vahinko- ja vakuutushistoriasi perusteella, ja jos olet huippukuski, voit saada myös bonusturvan suojaamaan bonusmenetykseltä vahinkotilanteissa. Voit laskea hinnan uuden auton vakuutukselle rekisteritunnuksen perusteella autovakuutuslaskurillamme.