Lapsi kastelee puuta

Hållbarhetens ABC

Kunderna, storföretagen, regleringen och de anställda väntar sig att sme-företagen agerar hållbart. Ett hållbart företag fungerar så hållbart som möjligt och beaktar förutom lönsamheten också miljön, det sociala ansvaret och god förvaltningssed. Hållbarheten omfattar många olika termer. Läs vad som avses med dem och vad de betyder för ditt företag.

Biodiversitet 

Biodiversitet betyder biologisk mångfald, det vill säga arterna och ekosystemen som finns på jorden. Biodiversiteten, det vill säga den biologiska mångfalden, är hotad och för att skydda den finns många planer. Det utarbetas till exempel ett ramverk för gemensamma mål och gemensam verksamhet (Global Biodiversity Framework, GBF) under ledning av FN. 

Code of Conduct 

Code of Conduct är ett dokument som samlar företagets affärsprinciper. Det fastställer företagets sätt att agera hållbart i olika situationer, exempelvis vid anskaffningar eller hur företaget upprätthåller jämställdhet eller säkerhet på arbetsplatsen. 

EIF-garanti 

EIF-garantin är Europeiska investeringsfondens riskdelningsgaranti som gör det lättare för sme-företag att få finansiering för hållbara investeringar och projekt. Tack vare EIF-garantin behöver ditt företag inte så mycket andra garantier för finansieringen. EIF-garantin minskar också finansiärens risk, och därför kan ditt företag få finansiering till ett förmånligare pris. OP ansöker om riskdelningsgarantin för dig i samband med finansieringsförhandlingarna.

Läs mer om EIF-riskdelningsgarantier

Ekologisk hållbarhet  

Ekologisk hållbarhet betyder att utsläppen som människan orsakar inte överskrider naturens toleransförmåga och äventyrar naturens egna system såsom de levande organismerna, atmosfären, sjöarna och vattendragen, jordmånen eller berggrunden. Den ekologiska hållbarheten skapar grunden för att uppnå de övriga hållbara målen.  

Energieffektivitet  

Energieffektivitet betyder bättre effekt med samma energimängd. Energieffektiv verksamhet medför många fördelar för ditt företag, och därför lönar det sig att satsa på det. En ökning av företagets energieffektivitet minskar utsläppen och energikostnaderna och förbättrar resultatet av affärsrörelsen.  

ESG  

Förkortningen ESG bildas av orden Environmental, Social och Governance. Med en ESG-rapport rapporterar företagen om sin verksamhets konsekvenser för klimatet och miljön (E), det sociala ansvaret (S) och god förvaltningssed (G). ESG-rapporteringen är ett trovärdigt sätt för företag att berätta om sin hållbarhet för kunderna, partnerna och finansiärerna. Det lönar sig att inkludera ESG-rapporteringen i företagets övriga rapportering, varvid hållbarheten får den viktiga roll den förtjänar som en del av företagsverksamheten och rapporteringen.  

Företagsansvar 

Företagsansvar, hållbar företagsverksamhet och hållbar affärsverksamhet betyder att företaget i sin affärsverksamhet beaktar klimatet, miljön, människorna och samhället samt god förvaltningssed. Ett ansvarsfullt företag har ställt mål för den hållbara utvecklingen och strävar förutom efter lönsam verksamhet också efter att uppnå dem. 

Grön omställning  

Vad betyder grön omställning? Med grön omställning avses en förändring mot en ekologiskt mer hållbar ekonomi och tillväxt som inte grundar sig på fossila bränslen och överkonsumtion av naturresurser. Den gröna omställningen behövs eftersom vi för tillfället använder för mycket naturresurser.  

I praktiken betyder den gröna omställningen till exempel ett företags investering i grön energi, det vill säga ren energiproduktion, eller att företaget väljer en elbil för företaget. Energistödet är statens sätt att stöda företag i projekt som gäller produktionen av förnybar energi.  

Grönt lån 

Gröna lån lämpar sig för hållbara investeringar eller projekt och främjar den gröna omställningen. Objektet som finansieras ska ha en betydlig positiv miljöeffekt utan betydande miljöolägenheter. Det kan gälla till exempel renare trafik, produktion av förnybar energi eller energieffektiva fastigheter eller tekniker.  

Läs mer om gröna lån

Klimatneutralitet  

 
Klimatneutralitet uppnås med miljövänliga åtgärder och då det produceras högst så mycket koldioxidutsläpp som kan bindas från atmosfären till kolsänkor. En klimatneutral verksamhets nettoutsläpp är noll. 
 

Koldioxidavtryck 

 
Koldioxidavtrycket är mängden koldioxidutsläpp som orsakas av företagets verksamhet. Företagets koldioxidavtryck omfattar bland annat utsläppen från energiförbrukning, logistik och avfallshantering. Koldioxidavtrycket kan också beräknas för en enskild produkt eller tjänst.  
 

Målen för hållbar utveckling  

 
Avsikten med hållbar utveckling är att trygga möjligheterna till ett så gott liv som möjligt både för dagens generationer och för de framtida generationerna. FN:s mål för hållbar utveckling omfattar 17 olika mål. Genom att sträva efter dessa mål främjar ditt företag den hållbara utvecklingen.  
 

Taxonomi  

 
Taxonomi är EU:s klassificeringssystem för hållbar finansiering som definierar miljömässigt hållbar affärsverksamhet. Taxonomin är också reglering av finansmarknaden och därmed styr den finansiärer att uppnå målen för hållbar utveckling i fråga om miljön. Taxonomin medför också en rapporteringsskyldighet för företagen bland annat om beaktandet av hållbarhetsriskerna. 
 

Värdekedja eller leveranskedja 

 
En värdekedja är en kedja som formas av företag och som beskriver utvecklingen av produkten från råvara till själva produkten som kunden till slut skaffar. I värdekedjan har varje företag en viktig roll i produktionen av produkten. Kraven på hållbarhet i storföretag påverkar genom värdekedjan också sme-företagen. Värdekedjan kan också kallas leveranskedja. 
Hållbara finansieringslösningar för sme-företag

Vi finansierar ditt företags hållbara investeringar. Läs mer om våra alternativ.