Pariskunta rentoutuu olohuoneessa koirien kanssa

Asuntolaina

Hae asuntolainaa verkossa ja allekirjoita sopimukset sähköisesti

Miksi asuntolaina OPlta?

 • Laske asuntolainasi enimmäismäärä ja pyydä asuntolainatarjous

  Voit saada asuntolainatarjouksen kätevästi verkossa. Voit myös laskea esitäytetyllä lainahakemuksella lainasi enimmäismäärän eli paljonko saisit asuntolainaa.

 • Hyödyt keskittämisestä ja saat OP-bonuksia

  Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat asuntolainastasi jopa satojen eurojen arvosta OP-bonuksia, joilla voidaan kuitata esimerkiksi vakuutuksia tai palvelumaksuja.

 • Korkokatto tuo turvaa asuntolainallesi

  Korkokatolla voit varmistaa, että lainasi kuukausilyhennykset eivät kasva liian korkeiksi. Saat Korkokaton edullisesti, kun hankit sen korkojen ollessa matalalla. OP tarjoaa korollesi kattoa jopa 14 vuodeksi.

 • Asuntolaina kaikkien pankkien asiakkaille

  Jos et vielä ole OP:n asiakas, voit hakea asuntolainaa myös muiden pankkien verkkopankkitunnuksilla. Muista, että lainatarjouksen pyytäminen ei maksa mitään eikä sido lainan nostamiseen.

Aloita asuntolainan
hakeminen verkossa

Hae asuntolainaa

Haluatko vahvistaa yhteisen asuntolainahakemuksen?

Anna suostumus

Laske asuntolainasi

Aloita asuntolainan
hakeminen verkossa

Hae asuntolainaa

Haluatko vahvistaa yhteisen asuntolainahakemuksen?

Anna suostumus

Asuntolainan hakeminen

 1. Lainahakemus verkossa

 2. Lainatarjous

 3. Lainaneuvottelu puhelimessa, verkossa tai konttorissa

 4. Asuntokaupat


Tarvitset asuntolainan hakemiseen verkkopankkitunnukset. Mikäli sinulla ei ole minkään pankin verkkopankkitunnuksia, ota yhteyttä asiakaspalveluun.


Asuntolainahakemuksella voit laskea lainamääräsi ja pyytää lainatarjouksen

Varmista jo ennen näytöissä kiertelyä, paljonko saat asuntolainaa. Voit selvittää lainasi enimmäismäärän asuntolainahakemuksella ja pyytää sen jälkeen varsinaisen lainatarjouksen. Lisäksi voit allekirjoittaa lainasopimukset sähköisesti omilla tunnuksillasi – konttorille tarvitsee tulla vasta kaupantekoon. Voit lähettää lainahakemuksen verkossa myös ilman OP:n asiakkuutta.

Asuntolainahakemuksen täyttäminen ei sido nostamaan lainaa

Saamasi lainatarjous ei sido lainan nostamiseen.

Asuntolaina, joka joustaa elämäntilanteesi mukaan

Asunnon ostaminen on monen suomalaisen suurin sijoitus. Meiltä saat turvallisen asuntolainan, joka joustaa elämäntilanteidesi mukaan. Voit tarvittaessa pitää vapaata lainan lyhennyksistä ja esimerkiksi säästää lainanmaksun rinnalla tulevia hankintojasi varten.

Miten haen asuntolainaa?

Täytä asuntolainahakemus verkossa op.fi:ssä. Olemme sinuun yhteydessä.

Voinko hakea asuntolainaa vaikka en ole OP:n asiakas?

Kyllä. Jos et vielä ole OP:n asiakas, voit hakea asuntolainaa myös muiden pankkien verkkopankkitunnuksilla. 

Mitä hyötyjä OP:n omistaja-asiakkuus tarjoaa asuntolainan ottajalle?

Asuntolainamme eroaa edukseen muiden pankkien lainoista, sillä omistaja-asiakkaanamme saat asuntolainastasi rahanarvoisia OP-bonuksia. Esimerkiksi 250 000 euron lainasta voi kertyä vuodessa yli 600 euron arvosta bonuksia. Niitä käytetään muun muassa välityspalkkion maksamiseen – tai vaikkapa uuden kotisi vakuutuslaskun kuittaukseen!

Hae asuntolainaa

Hae asuntolainaa

Voit lähettää asuntolainahakemuksen verkossa ilman OP:n asiakkuutta. Hakemusta täyttäessäsi sinun ei tarvitse tietää tarkkaan esimerkiksi uuden asunnon hintaa. Asuntolainahakemus on vasta tarjouspyyntö, eikä se sido sinua lainan ottamiseen.

Asuntolainahakemuksessa kysymme muun muassa:

 • sinun ja mahdollisten muiden lainanhakijoiden tulot, menot, velat ja niiden kuukausikulut
 • tiedot varallisuudestasi.

Lainan saaminen edellyttää riittävää maksukykyä. Luotolle edellytetään pankin myöntämä vakuus. Lainan hakemisen yhteydessä luottotietosi tarkistetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä.

Asuntolainan enimmäisluototussuhde eli lainakatto Lainakatto, enimmäisluototussuhde, luototussuhde

Mikä enimmäisluototussuhde on ja miten se lasketaan?

Enimmäisluototussuhdetta koskevaa lakia sovelletaan asunnon hankintaan tai peruskorjaukseen myönnettäviin lainoihin, joiden vakuudeksi tulee asunto. Laki koskee lainoja, jotka on otettu omaa vakituista asuntoa, sijoitusasuntoa ja vapaa-ajan asuntoa varten.

Enimmäisluototussuhde = myönnettävän luoton määrä suhteessa luoton vakuuksien käypään arvoon luoton myöntämishetkellä.

 • Laskennassa vakuuksina voidaan huomioida kaikki velallisen itsensä tai toisen henkilön luotolle panttaamat reaalivakuudet, kuten asunnot, talletukset ja arvopaperit. Esim. henkilötakausta ei voida ottaa huomioon luototussuhteen laskennassa.

Myönnettävän luoton määrä saa olla enintään 90 % (29.6.2020 alkaen) ja ensiasuntoa varten enintään 95 % vakuuksien käyvästä arvosta (1.7.2018). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asunnon ostajalla tulisi olla vähintään 10 % (ensiasunnossa 5 %) omia säästöjä tai muita reaalivakuuksia. (Finanssivalvonta voi alentaa mainittuja enimmäismääriä enintään 10 prosenttiyksiköllä rajoittaakseen rahoitusvakauteen kohdistuvien riskien poikkeuksellista kasvua.)

Esimerkkilaskelma

Asunnon myyntihinta on 100 000 €. Asunnon ostajan omarahoitusosuus on 20 000 €. Hän tarvitsee asuntolainaa 80 000 €. Tällaisen lainan luototussuhde on 80 % (80 000/100 000 *100) eli lain mukainen.

Tässä yhteydessä on huomioitava, että ostettavan asunnon vakuusarvo on yleensä 70 % sen käyvästä arvosta. Kun asunto on pantattu vakuudeksi, vakuusvajetta jää 10 000 € (80 000 - 70/100*100 000). Lisävakuutena voidaan käyttää esimerkiksi osuuspankin luottotakausta.

Laki velvoittaa pankkia

Asuntolainan enimmäisluototussuhdetta koskeva laki tuli voimaan 1.7.2016. Sen avulla viranomaiset voivat hillitä kotitalouksien liiallista velkaantumista sekä ehkäistä asuntojen hintojen ja asuntoluotonannon liialliseksi arvioimaansa kasvua tai muita koko rahoitusjärjestelmän vakautta uhkaavia riskejä.

Lakiin kirjattu enimmäisluototussuhde on pankkia sitova. Sen voi ylittää ainoastaan Finanssivalvonnan erikseen sallimissa tilanteissa, esimerkiksi väliaikaisesti asunnonvaihtotilanteissa. Enimmäisluototussuhteen lisäksi lainalle tarvittavien vakuuksien määrään voivat vaikuttaa pankin omat vakuusvaateet.

Lainalle tarvitaan vakuus, joka turvaa sen takaisinmaksun pankille. Ostettava asunto kattaa suurimman osan (yleensä 70 %) lainastasi. Loppuosalle saatetaan tarvita lisävakuutta.

Voit hyödyntää asuntolainaasi valtiontakausta, osuuspankin luottotakausta tai takaajaa. Takauksia käytetään usein asuntolainan lisävakuuksina.
Korkojen nousuun varautuminen Kiinteä korko, korkokatto

Korot ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen alhaalla. Voit varautua korkojen nousuun etukäteen sopimalla lainallesi esimerkiksi korkokaton.

Pitkä kiinteä korko

Pitkä kiinteä korko on ainutlaatuinen suoja asuntolainan korolle koko laina-ajalle, jopa 25 vuodeksi. Voit saada sen vain Osuuspankin omistaja-asiakkaana. Halutessasi maksat kiinteäkorkoisen asuntolainasi ennenaikaisesti pois ilman lisäkustannuksia.

Korkokatto

Ottamalla lainaasi korkokaton varmistat, että lainasta perittävä korko ei nouse yli sovitun rajan. Lainasi korko voi silti laskea, jos yleinen korkotaso lähtee laskemaan. Korkokaton voi liittää niin uuteen kuin vanhaankin euriborkorkoiseen lainaan. Korkokaton voi maksaa osana lainan marginaalia tai kertamaksuna. Hintaan vaikuttavat lainamäärä, korkokaton taso ja voimassaoloaika sekä tilanne korkomarkkinoilla.

Havainnollistava graafi asuntolainan korkokatosta Havainnollistava graafi asuntolainan korkokatosta
Asuntolainan marginaali ja kulut Viitekorko, marginaali, hoitokulu, todellinen vuosikorko

Lainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainan takaisinmaksuun liittyvistä hoitokuluista. Lisäksi lainasta veloitetaan toimitusmaksu lainan noston yhteydessä.

Voit vähentää asuntolainan korkoja verotuksessa, mikä pienentää maksamiesi verojen määrää.

Lainamäärää miettiessäsi kannattaa varautua ostohinnan lisäksi mahdollisiin muihin kuluihin, kuten esimerkiksi muuttokuluihin ja asuntokaupan varainsiirtoveroon. Esimerkiksi asuntokaupasta peritään yleensä varainsiirtovero (asunto-osakkeiden osalta 2 % ja  kiinteistöjen osalta 4 % kauppahinnasta).

Asuntolaina on kertaluotto, jonka todellinen vuosikorko 170 000 euron luotolle on 1,1 %, kun luoton 12 kk:n euribor-korkoon sidottu nimelliskorko on 1,0 %, toimitusmaksu 680 euroa ja hoitopalkkio 2,30 euroa/kk. Arvioitu luoton kokonaiskustannus on 188 868,88 euroa. Laskelma on tehty olettaen, että luottoaika on 20 vuotta, luotto nostetaan kerralla kokonaan, luoton korko sekä maksut ja palkkiot pysyvät samana koko luottoajan ja että luottoa maksetaan takaisin 781,82 euron maksuerin kuukauden välein.

Laskelma on suuntaa antava. Luottosi korko ja muut ehdot tarkennetaan sinulle annettavassa luottotarjouksessa.

Lue lisää asuntolainan korosta ja marginaalista

Lyhennysvapaa ja muut muutokset Maksuerä, maksupäivä, ylimääräinen lyhennys

Voit hakea OP-verkkopalvelussa asuntolainaasi lyhennysvapaata, jonka aikana maksat pelkästään korkoa. Voit hakea muutosta myös maksuerään ja maksupäivään. Muutoksista peritään pankin palveluhinnaston mukainen maksu.

Ylimääräinen lyhennys

Voit lyhentää lainaasi normaalin kuukausierän lisäksi. Lainaan tehty ylimääräinen lyhennys ei siirrä seuraavaa maksuerää eikä maksupäivää. Ylimääräisestä lyhennyksestä ei peritä kuluja.*

Ylimääräisen lyhennyksen tekemiseen tarvitset lyhennettävän lainan numeron, jonka löydät Lainat-osiosta. Siirry tämän jälkeen Päivittäiset raha-asiat -osion kohtaan "Uusi maksu", ja syötä lyhennettävän lainan numero "Saajan tili tai IBAN" -kenttään. Etene tämän jälkeen ohjeiden mukaisesti. Ylimääräinen lyhennys lähtee tililtäsi saman päivän aikana.

* Jos lainasi on kiinteäkorkoinen, ota yhteys lainan myöntäneeseen konttoriin, koska ylimääräisestä lyhennyksestä saatetaan periä velan ehtojen mukainen korvaus.

ASP-laina Valtion korkotuki, asuntosäästöpalkkiojärjestelmä

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. Saat ASP:n kautta asuntosäästöillesi poikkeuksellisen hyvää korkoa ja lainan edullisilla ehdoilla.

Voit saada ASP-lainalle tai osalle siitä 10 vuoden ajan valtion korkotukea. Jos lainan korko ylittää korkotukiaikana 3,8 %, valtio maksaa 70 % tämän tason ylittävästä korosta. Korkotukilainalla on paikkakuntakohtaiset enimmäismäärät.

ASP-lainan vakuudeksi riittävät usein asunto ja valtiontakaus.

Havainnollistava graafi ASP-lainaan liittyen
Rakennuslaina Rakentaminen, kustannusarvio, rakennuskustannukset

Tarjoamme joustavaa ja tarpeisiisi räätälöityä lainaa oman kodin rakentamista varten.

Rakennuslaina on normaali asuntolaina, mutta tavallisesta asuntolainasta poiketen rakennettavan kohteen ensisijainen vakuus on yleensä tontti ja sille nouseva rakennus.  Rakennuksen vakuusarvo kasvaa rakennustöiden edetessä. Rakentamisen aikana voit maksaa lainastasi pelkkiä korkoja esimerkiksi vuoden ajan, jolloin alat lyhentää lainaasi vasta kun rakennus on valmis.

Lainan maksaminen ja takaisinmaksun turvaaminen Laina-aika, lyhennystapa, takaisinmaksuturva

Lainallesi sovitaan sopiva kuukausierä ja lyhennystapa. Suositeltava asuntolainan laina-aika on enimmillään 20 vuotta. Lainan kuukausierän on hyvä olla enintään 35 % kuukausittaisista nettotuloistasi, ja maksukyvyn tulisi kestää myös korkojen nousu. Kuukausierä kannattaa mitoittaa niin, että voit säästää sen rinnalla tulevia tarpeitasi varten. Tarvittaessa voit saada lainallesi lyhennysvapaan jakson, jonka aikana maksat lainastasi pelkkiä korkoja.

Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta sekä pankin hinnasta lainalle (marginaali). Valitsemalla asuntolainasi viitekoroksi esimerkiksi 12 kuukauden euriborin tiedät kokonaiskorkosi aina tarkalleen vuodeksi eteenpäin.

Yleisimmät lainan lyhennystavat ovat tasaerä ja muuttuva annuiteetti.

Lainan takaisinmaksun turvaaminen

Pitkän laina-ajan kuluessa voi sattua kaikenlaista. Luoton takaisinmaksuturva on tärkein vakuutus asuntolainan ottajalle.  Voit saada sen niin uuteen kuin vanhaankin lainaan – yksilöturvana tai pariturvana lainakumppanisi kanssa.

Vakuutus auttaa sinua selviämään lainan kuukausierien maksamisesta sairastaessasi tai ollessasi työttömänä. Vakuutus maksaa koko jäljellä olevan lainan pois, mikäli vakuutettu menehtyy.

Havainnollistava graafi liittyen asuntolainan korkomalleihin Havainnollistava graafi liittyen asuntolainan korkomalleihin
Mietitkö uuden tai vanhan asuntolainasi kilpailuttamista? Tutustu, miten voit hoitaa kilpailutuksen mahdollisimman vaivattomasti.

OP-bonukset

Omistaja-asiakkaalle kertyy OP-bonuksia esimerkiksi:

 • lainoista
 • säästöistä ja sijoituksista
 • Credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista ja
 • kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista.

OP-bonuksia kerryttävät 1.11.2020 alkaen:

 • asuntolainat, vakuudelliset pankkilainat, opintolainat
 • säästämisen ja sijoittamisen tilit
 • rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset
 • vahinkovakuutuksen laskut

Muutoksen myötä 1.11.2020 OP-bonuksia ei kerry:

 • Käyttötilin talletuksista
 • vakuudettomista kulutusluotoista (Jousto-, Täsmä-, Kerta-, ja Tililuotto)
 • OP:n osamaksurahoituksesta
 • OP-Visa credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista, OP-Visa ja OP-Mastercard -korttien korollisen luoton saldosta.

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin.

Tutustu velkakirjalainoja, panttauksia ja takauksia koskeviin ehtoihin ja lomakkeisiin. Hyväksyt ehdot velkakirjan ja vakuussitoumuksen allekirjoituksen yhteydessä.
Asuntolainan myöntää osuuspankki.