Mies ja poika istuvat portailla ja katsovat tablettia

Asuntolainan korko

Asuntolainan korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Yleisin asuntolainan viitekorko Suomessa on 12 kuukauden euribor.

Euribor (Euro interbank offered rate) on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, joka ilmaisee, millä hinnalla suuret pankit antavat toisilleen euromääräisiä luottoja. Euriborkorot noteerataan eripituisille jaksoille, esimerkiksi 12 kk:n, 6 kk:n ja 3 kk:n välein.

Lue lisää euriborkoroista

OP-Prime on osuuspankin oma viitekorko. Siihen vaikuttavat muun muassa yleinen korkokehitys ja talousnäkymät. OP-Prime on vakaampi kuin euriborkorot ja se seuraa markkinakorkoja rauhallisessa tahdissa.

OP-Primella ei ole ennakkoon ilmoitettua tarkastuspäivää, vaan sen muutokset päättää OP Osuuskunnan johtokunta.

Mikä on asuntolainan marginaali?

Asuntolainan korko muodostuu asiakkaan valitsemasta viitekorosta ja asiakaskohtaisesta marginaalista. Marginaaliin vaikuttavat muun muassa lainan vakuudet, sekä lainanottajan maksukyky ja muu asiakkuus. Asuntolainan koron, marginaalin ja todellisen vuosikoron näet lainatarjouksesta.

Viitekoron ja marginaalin sijaan asuntolainalle voi valita myös kiinteän koron. Lue lisää kiinteästä korosta 

Osuuspankin omistaja-asiakkaille on tarjolla myös pitkä kiinteä korko. Lue lisää pitkästä kiinteästä korosta

Todellinen vuosikorko sisältää lainan kaikki kustannukset

Asuntolainan korko muodostaa osan lainakustannuksista. Lisäksi lainan nostamisesta ja hoitamisesta peritään palvelumaksuja. Niin sanottu todellinen vuosikorko sisältää lainan kaikki kustannukset vuotuiseksi koroksi muutettuna. Todellisen vuosikoron avulla voit vertailla eri lainojen todellisia kustannuksia.

Todellisen vuosikoron laskenta perustuu laskentahetken korkotasoon. Siksi luottojen hintoja vertailtaessa on tärkeää, että vertailtavat laskelmat perustuvat samaan ajankohtaan.

Osuuspankin omistaja-asiakkaalle OP:n lainoista kertyy OP-bonuksia. OP-bonuksia ei oteta huomioon todellisen vuosikoron laskennassa, mutta ne saattavat laskea lainan kokonaiskustannuksia huomattavasti, koska bonuksilla kuitataan lainanhoitokuluja.

Testaa, miten asuntolainan korko ja marginaali vaikuttavat asuntolainan määrään

Pitkä kiinteä korko jopa 25 vuodeksi
Pitkä kiinteä korko sopii sinulle, kun haluat varmistaa asuntolainasi korkokulujen säilyvän muuttumattomina koko laina-ajan.