Opiskelija pöydän äärellä.

Opintolaina

Opintolainaa elämäsi opiskeluaikaan

 • Opintolaina on joustava rahoitusmuoto

  Voit päättää itse nostatko kaiken myönnetyn lainan vai riittääkö pienempi määrä.

 • Käytä opintolaina haluamallasi tavalla

  Voit käyttää opintolainan valitsemallasi tavalla ja keskittyä rauhassa opiskeluaikaan.

 • Ilman toimitusmaksua osuuspankin omistaja-asiakkaalle

  Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun haet opintolainaa op.fi-palvelussa. Hyödyt myös muista omistaja-asiakkaan eduista. Myös opintolaina kerryttää OP-bonuksia.

Hae opintolainaa

OP:n asiakkaat

Hae opintolainaa

Muut kuin OP:n asiakkaat

Hae opintolainaa

Hakeminen alkaa Kelan myöntämästä opintolainan valtiontakauksesta

Hakeaksesi opintolainaa sinulla tulee olla voimassa oleva opintolainan valtiontakaus, jonka myöntää Kela. Valtiontakaus on maksuton ja ainoa vakuus, jonka lainallesi tarvitset. Opintorahaa saaville korkeakouluopiskelijoille Kela antaa takauspäätöksen automaattisesti opintotukipäätöksen yhteydessä.

Toisen asteen oppilaitoksen opiskelijoiden tulee hakea lainatakausta Kelalta erillisellä hakemuksella opintorahan ja asumislisän hakemisen yhteydessä. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle. Se ei sido sinua hakemaan tai nostamaan opintolainaa koko opiskeluajalle.

Kun takauspäätös opintolainaan on annettu, pankki saa tiedon takauksesta automaattisesti suoraan Kelalta.

Voit tehdä opintolainahakemuksen, kun takauspäätös on annettu

Opintolainaa haetaan pankista aina lukuvuodeksi kerrallaan. Kun olet saanut Kelalta myöntävän päätöksen opintolainan takauksesta seuraavalle lukuvuodelle, toimi näin:

 • Jos sinulla on jo opintolainaa, hae nykyiseen lainaasi lainaerän lisäystä. Lainaerän lisäyksessä Kelan takaama summa lisätään jo olemassa olevalle lainanumerolle. Tämä on sinulle edullisempi vaihtoehto, koska jatkossa maksaisit vain yhdeltä opintolainalta pääomaa, korkoja ja hoitokulua. Voit hakea lainaerän lisäystä, vaikka suorittaisit nyt eri opintoja kuin mihin olet aiemmin hakenut opintolainaa.
 • Jos sinulla ei ole vielä opintolainaa, tee opintolainahakemus.

Jos nykyisessä opintolainassasi ei ole nostamattomia eriä, etkä voi hakea nykyistä tutkintoasi varten otettuun opintolainaasi lisäystä, hae uutta opintolainaa.

Uuden opintolainan hakeminen

 1. Varmista ensin Kelan päätöksestä, että sinulle on myönnetty lainatakaus seuraavaksi lukuvuodeksi.
 2. Hae opintolainaa.

Pankki käyttää luottoa myöntäessään ja valvoessaan luoton hakijan henkilöluottotietoja. Luottotiedot hankitaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteristä. Jos olet alaikäinen, voit hakea opintolainaa konttorista huoltajien suostumuksella. Varaa aika konttoriin.

Jatkuvatko opinnot? Hae lainaerän lisäystä

 1. Varmista ensin Kelan päätöksestä, että sinulle on myönnetty lainatakaus seuraavaksi lukuvuodeksi.
 2. Hae opintolainaasi lainaerän lisäystä op.fi-palvelussa. Kirjaudu ja hae lainaerän lisäystä.

Milloin opintolaina on tilillä?

Kun opintolainahakemuksesi on hyväksytty, opintolaina on useimmiten nostettavissa jo seuraavana pankkipäivänä. Jos olet valinnut lainan nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti, saat rahat tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena maksupäivänä.

Jos lainaerän ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Opintolainan nostaminen lukuvuoden aikana

Kun pankki on myöntänyt sinulle opintolainaa, voit nostaa sitä tilillesi. Voit päättää itse nostatko kaiken myönnetyn lainan vai riittääkö pienempi määrä. Lukuvuodelle myönnetty opintolaina on nostettava sen aikana, yleensä heinäkuun loppuun mennessä.

Opintolainahakemuksella valitset, haluatko lainalle automaattiset nostot vai nostatko lainaa itse tilillesi erillisillä nostopyynnöillä. Edullisin ja opiskelijalle vaivattomin tapa nostaa opintolainaa tilille on valita automaattiset, opintotukipäätöksen mukaiset nostot.

Opintotuen peruminen voi vaikuttaa opintolainan nostamiseen. Jos perut opintotukea etukäteen tietyiltä kuukausilta, lainatakauksen määrä voi pienentyä kyseiseltä ajalta. Opintuen peruminen voi siis aiheuttaa sen, että et voi nostaa kaikkia alkuperäisen opintotukipäätöksen mukaisia lainan nostoeriä.

Automaattiset nostot opintolainalla

Automaattisessa nostossa pankki nostaa lainaa tilillesi automaattisesti opintotukipäätöksen mukaisesti. Automaattisista nostoista ei peritä erillistä palkkiota, koska opintolainan toimitusmaksu sisältää lainan noston takauspäätöksen mukaisissa erissä automaattisina nostoina.

Erilliset nostot opintolainalla

Voit myös valita opintolainasi nostotavaksi erilliset nostot. Silloin ensimmäinen nosto on maksuton, ja seuraavista nostoista pankki perii hinnaston mukaisen palkkion.

Jos sinulla on jo opintolainaa, voit tarkistaa lainasi tiedoista OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa, minkä nostotavan olet valinnut.

Näin teet opintolainan nostopyynnön (erilliset nostot)

 1. Tarkista ensin Kelan opintotukipäätöksestä aikataulu, jonka mukaisesti opintolainasi on nostettavissa lukuvuoden aikana.
 2. Kirjaudu op.fi-palveluun ja tee nostopyyntö. Erillisistä nostoista peritään palkkio, jonka näet pankkisi hinnastosta.

Opintolainahyvitys

Jos olet aloittanut korkeakouluopintosi 1.8.2014 jälkeen, saat opintolainahyvityksen valmistuttuasi määräajassa. Opintolainahyvityksen määrä on 40 % 2 500 euron ylittävästä lainan määrästä. Hyvityksen määrällä lyhennetään lainan pääomaa kertasuorituksena. Jos olet aloittanut opintosi 1.8.2005–31.7.2014, voit saada opintolainavähennyksen verotuksessa valmistuttuasi määräajassa.

Opintolainan maksupäivät

Milloin opintolaina on tilillä? Tarkista Kelan opintotukipäätöksestä aikataulu, jonka mukaisesti opintolainasi on nostettavissa lukuvuoden aikana. Päivämäärät voivat vaihdella. Yleensä opintolainaa voi nostaa lukuvuoden aikana kahdessa erässä:

 • syyslukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.8.
 • kevätlukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.1.

Jos olet valinnut nostotavaksi automaattiset nostot, lainaerä on tililläsi heti yllä olevina maksupäivinä. Erillisnostot käsitellään saapumisjärjestyksessä. Lukuvuoden lainaerät on yleensä nostettava viimeistään 31.7.

Paljonko opintolainaa saa?

Opintolainasi enimmäismäärä on yhtä suuri kuin saamasi lainatakauksen määrä, jonka näet Kelan lainatakauspäätöksestä.

Lue lisää opintolainan määrästä.

Opintolaina ulkomaille

Opintorahan määrä ulkomaille ja sen myöntämisperusteet ovat yleensä samat kuin Suomessa suoritettavien opintojen. Opintolainan lainatakaus on 800 euroa kuukaudessa kaikille ulkomailla opiskeleville.

Kannattaako opintolainaa ottaa? 

Yksiselitteistä vastausta tähän ei ole, koska jokaisen opiskelijan tilanne on henkilökohtainen ja jokainen lainahakemus on tapauskohtainen. Opintolaina saattaa olla hyvä ratkaisu, jos rahat eivät riitä elämiseen, eikä opiskelun ja työnteon yhdistäminen onnistu. Yhteiskuntamme tukee opiskelijaa opintotuella, jonka osa opintolainan valtiontakaus on.

Kohtuullisen kokoinen opintolaina ei pitäisi olla pulma, koska tutkinnon hankkiminen on hyvä suoja työttömyyttä vastaan.

Laina on aina maksettava takaisin. Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin 2 vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä. Opintotukiaikana korot lisätään lainan pääomaan eli ne pääomitetaan. Opintolaina on muihin lainoihin verrattuna edullinen laina. Lue lisää opintolainan takaisinmaksusta.

Esimerkkilaskelma: Lainan todellinen vuosikorko 4 500 euron lainalle 15 vuoden maksuajalla on 4,27 % olettaen, että lainan korko on 3,371 %, perustamismaksu on 30 euroa ja lainan automaattisen kuukausiveloituksen kulu on 2,50 euroa. Lainan arvioitu kokonaiskustannus on 6 466,77 euroa ja maksuerien määrä on 130 kpl. Laskelma on tehty olettaen, että laina nostetaan viiden vuoden aikana ja lainan korko sekä maksut ja palkkiot pysyvät muuttumattomina koko laina–ajan. 

Luoton myöntää osuuspankki.

Opintolainan korko on sidottu markkinakorkoon, johon lisätään pankin marginaali. Korko on valintasi mukaan joko 12 kuukauden euribor tai OP-Prime.

Opintolainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainaan liittyvistä kuluista. Viitekorkoon lisätään pankin marginaali. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki luoton kustannukset vuotuiseksi koroksi muutettuna.

Omistaja-asiakkaana saat etuja opintolainasta ja muusta asioinnistasi meillä, esimerkiksi:

 • Saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi-palvelussa.
 • Opintolaina kerryttää omistaja-asiakkaalle rahanarvoisia OP-bonuksia. Bonuksilla maksetaan maksuja ja palkkioita, jotka muussa tapauksessa menisivät tililtä.