Opintolaina

Huoletonta opiskeluaikaa opintolainalla

 • Maksa takaisin opintojen jälkeen

  Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta noin 2 vuoden kuluttua opintotuen päättymisestä.

 • Ilman toimitusmaksua omistaja-asiakkaalle

  Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun haet opintolainaa op.fi-palvelussa. Saat lainastasi OP-bonuksia ja hyödyt myös muista omistaja-asiakkaan eduista.

Hae opintolainaa

OPn asiakkaat:

Hae opintolainaa

Muut kuin OPn asiakkaat:

Hae opintolainaa

Moni sanoo, että on tyhmää olla ottamatta opintolainaa, kun se on niin halpaa. Jos lainan osaa käyttää järkevästi, siitä on paljon hyötyä.

Anna Turunen Opiskelija

Keskity opiskeluun ja valmistumiseen

Opintolainan avulla voit keskittyä opintoihin ja saavuttaa nopeammin tavoittelemasi tutkinnon. Opintolaina on muihin lainoihin verrattuna edullinen laina. Opintolainan takaisinmaksu alkaa yleensä valmistumisen jälkeen. Myös lainan korot tulevat maksettavaksesi vasta myöhemmin, koska korot lisätään opintotukiaikana lainan pääomaan eli pääomitetaan.

Voit käyttää opintolainaa haluamallasi tavalla, vaikka vuokran maksuun tai harrastuksiin. Edullisin ja opiskelijalle vaivattomin tapa nostaa opintolainaa tilille on valita automaattiset, opintotukipäätöksen mukaiset nostot. 

Opintolainahyvitys

Jos olet aloittanut korkeakouluopintosi 1.8.2014 jälkeen, saat opintolainahyvityksen valmistuttuasi määräajassa. Opintolainahyvityksen määrä on 40 % 2 500 euron ylittävästä lainan määrästä. Hyvityksen määrällä lyhennetään lainan pääomaa kertasuorituksena. Jos olet aloittanut opintosi 1.8.2005–31.7.2014, voit saada opintolainavähennyksen verotuksessa valmistuttuasi määräajassa.

Opintolainan hakeminen

Opintolainaa haetaan aina lukuvuodeksi kerrallaan. Kun olet saanut Kelalta myöntävän päätöksen opintolainan takauksesta seuraavalle lukuvuodelle, hae nykyiseen lainaasi lainaerän lisäystä. Tee opintolainahakemus, mikäli sinulla ei vielä ole opintolainaa.

 1. Automaattinen valtiontakaus

  Kela antaa takauspäätöksen automaattisesti kaikille opintorahaa saaville korkeakouluopiskelijoille opintotukipäätöksen yhteydessä. Valtiontakaus on maksuton ja ainoa vakuus, jonka lainallesi tarvitset.

 2. Hae opintolainaa verkossa

  Kirjaudu op.fi-palveluun verkkopalvelutunnuksillasi ja lähetä opintolainahakemus. Kun olet saanut lainapäätöksen op.fi-palvelussa, opintolaina on nostettavissa Kelan opintotukipäätöksen mukaisesti.

 3. Käytä opintolainaa haluamallasi tavalla

  Opintolainan takaisinmaksu alkaa noin kahden vuoden kuluttua siitä, kun olet nostanut viimeisen opintotukesi.

Pankki käyttää luottoa myöntäessään ja valvoessaan luoton hakijan henkilöluottotietoja. Luottotiedot hankitaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteristä.

Opintolainan nostaminen lukuvuoden aikana

Opintolainahakemuksella valitset, haluatko pankin nostavan lainaa tilillesi automaattisesti opintotukipäätöksen mukaisesti vai nostatko itse lainaa tilillesi nostopyynnöillä. Jos valitset automaattisen nostotavan, seuraavat nostot ovat maksuttomia. Jos valitset erilliset nostot, pankki vähentää seuraavista nostoista hinnastonsa mukaisen palkkion.

Jos sinulla on jo opintolainaa, voit tarkistaa OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa lainasi tiedoista, minkä nostotavan olet valinnut.

Näin teet opintolainan nostopyynnön (erilliset nostot)

Huomioi, että voit nostaa vain sinulle myönnettyä opintolainaa. Jos sinulla ei ole vielä opintolainaa, tee ensin opintolainahakemus.

 • Tarkista ensin opintotukipäätöksestä aikataulu, jonka mukaisesti opintolainasi on nostettavissa lukuvuoden aikana.
 • Kirjaudu op.fi-palveluun ja tee nostopyyntö. Erillisistä nostoista peritään palkkio, joten tutustuthan pankkisi hinnastoon.

Opintolainan maksupäivät vuonna 2022

Tarkista Kelan opintotukipäätöksestä aikataulu, jonka mukaisesti opintolainasi on nostettavissa lukuvuoden aikana. Päivämäärät voivat vaihdella. Yleensä opintolainaa voi nostaa lukuvuoden aikana kahdessa erässä:

 • syyslukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.8.
 • kevätlukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.1.

Jos olet valinnut nostotavaksi automaattiset nostot, lainaerä on tililläsi heti yllä olevina maksupäivinä. Erillisnostot käsitellään saapumisjärjestyksessä. Huomioi, että lukuvuoden lainaerät on nostettava viimeistään 31.7.

Oletko uusi opiskelija? Katso ohjeet opintolainan hakemiseen.

Oletko nykyinen opiskelija? Opintolainaa on haettava pankista lukuvuosittain. Huom! Jos opintosi jatkuvat ja sinulla on jo opintolainaa, hae lainaasi lainaerän lisäystä. Tutustu tällä sivulla osioon ”Jatkuvatko opinnot? Hae lainaerän lisäystä”.

1. Varmista ensin lainatakaus Kelalta

Hakeaksesi opintolainaa sinulla tulee olla voimassa oleva Kelan opintolainatakaus. Korkeakouluopiskelijana saat takauspäätöksen Kelalta automaattisesti opintorahapäätöksen yhteydessä. Jos opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa, hae lainatakausta Kelalta erillisellä hakemuksella opintorahan ja asumislisän hakemisen yhteydessä. Lainatakaus kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle.

Kun lainatakauspäätös on annettu, pankki saa tiedon takauksesta suoraan Kelalta.

2. Hae opintolainaa

OP:n asiakkaat: Teet opintolainahakemuksen kätevimmin kirjautumalla op.fi:hin. Kun lähetät hakemuksen verkossa, saat myös lainapäätöksen automaattisesti verkossa.

Jos olet alaikäinen, voit hakea opintolainaa konttorista huoltajien suostumuksella.

3. Laina nostettavissa seuraavana pankkipäivänä

Kun hakemuksesi on hyväksytty, opintolaina on useimmiten nostettavissa jo seuraavana pankkipäivänä. Jos olet valinnut lainan nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti, saat rahat tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena maksupäivänä.

Huom! Jos lainaerän ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Kulut

Uudesta lainasta peritään toimitusmaksu, joka vähennetään ensimmäisen noston määrästä. Omistaja-asiakkaana saat lainan ilman toimitusmaksua, kun teet hakemuksen verkossa. 

Onko sinulla jo opintolainaa ja jatkuvatko opintosi? Kun olet saanut lainatakauksen seuraavalle lukuvuodelle, hae opintolainaasi lainaerän lisäystä. Näin lainojesi lukumäärä ja lainanhoitokulusi eivät kasva.

Jos nykyisessä opintolainassasi ei ole nostamattomia eriä, etkä voi hakea nykyistä tutkintoasi varten otettuun opintolainaasi lisäystä, hae uutta opintolainaa. Tutustu tällä sivulla osioon ”Uuden opintolainan hakeminen”.

1. Hae lainaerän lisäystä

Varmista ensin Kelan asiointipalvelusta, että sinulle on myönnetty lainatakaus seuraavaksi lukuvuodeksi. Hae opintolainaasi lainaerän lisäystä op.fi-palvelussa.

Kirjaudu ja hae lainaerän lisäystä >

2. Laina nostettavissa seuraavana pankkipäivänä

Kun hakemuksesi on hyväksytty, opintolaina on useimmiten nostettavissa jo seuraavana pankkipäivänä. Jos olet valinnut lainan nostotavaksi automaattiset nostot opintotukipäätöksen mukaisesti, saat rahat tilillesi automaattisesti ensimmäisenä mahdollisena maksupäivänä.

Huom! Jos lainaerän ensimmäinen nostopäivä osuu viikonlopulle tai arkipyhään, lainaa voidaan siirtää tilillesi käytännössä vasta seuraavana arkipäivänä.

Kulut

Lainaerän lisäyksestä peritään toimitusmaksu. Omistaja-asiakkaana saat lainaerän lisäyksen ilman toimitusmaksua, kun teet hakemuksen verkossa.

Opintolainan korko on sidottu markkinakorkoon, johon lisätään pankin marginaali. Korko on valintasi mukaan joko 12 kuukauden euribor tai OP-Prime.

Opintolainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainaan liittyvistä kuluista. Viitekorkoon lisätään pankin marginaali. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki luoton kustannukset vuotuiseksi koroksi muutettuna.

Opintolainasi maksimimäärä on yhtä suuri kuin saamasi lainatakauksen määrä. Löydät lainasi maksimimäärän Kelan lainatakauspäätöksestä.

Kelan mukaan esimerkiksi korkeakouluopiskelija voi saada maksimissaan 650 € ja ulkomailla opiskeleva 800 € opintolainaa kuukaudessa.

Opintorahan peruminen voi vaikuttaa takaukseen

Jos perut etukäteen opintorahan tietyiltä kuukausilta, lainatakauksen määrä voi pienentyä kyseiseltä ajalta. Näin käy, jos lainassa on jäljellä tulevia nostamattomia eriä. Opintorahan peruminen voi siis aiheuttaa sen, että et saakaan lainasta kaikkia alkuperäisen opintotukipäätöksen mukaisia nostoeriä. 

Lue lisää opintolainan määrästä.

Omistaja-asiakkaana saat etuja opintolainasta ja muusta asioinnistasi meillä, esimerkiksi:

 • Saat opintolainan ilman toimitusmaksua, kun teet lainahakemuksen op.fi:ssä
 • Opintolaina kerryttää omistaja-asiakkaalle rahanarvoisia OP-bonuksia. Bonuksilla maksetaan maksuja ja palkkioita, jotka muussa tapauksessa menisivät tililtä.
 • Päivittäiset pankkipalvelut: Saat käyttöösi OP-verkkopalvelun, käyttötilin ja OP-Visa-kortin 3,95 € kuukaudessa. Hinta normaalisti 5,45 €/kk. Jos olet 18–26-vuotias, saat palvelut maksutta OP-Visa tai OP-Visa Debit -kortilla.

Tiesitkö, että korkeakouluopiskelijana voit saada OP-Visan 2000 euron luottorajalla ilman opintopistevaatimuksia?

Opintolainan myöntää osuuspankki.