Sarastus

ETF-rahastot (pörssinoteeratut indeksiosuusrahastot)

Osakkeiden lisäksi voit käydä kauttamme kauppaa kustannustehokkailla ETF:illä. Laadukkaalla hakukoneella löydät tuotteet yli 1000 ETF:n valikoimasta.

Kaikille pörssivälitettäville sijoitustuotteille on yhteistä se, että niiden arvo määrittyy koko ajan markkinoilla ja että niitä voi ostaa ja myydä koko pörssipäivän ajan.

Pörssinoteeratut indeksirahastot (ETF)

ETF-rahastot

ETF:t (Exchange Traded Fund) eli indeksiosuusrahastot ovat sijoitustuotteita, jotka tyypillisesti sijoittavat varansa passiivisesti jonkin indeksin (esim. Euro Stoxx 50 -osakeindeksi) mukaisesti. Tämän vuoksi ne ovat pääsääntöisesti erittäin kustannustehokkaita. ETF tuotteilla käydään kauppaa pörssissä osakkeiden tapaan.

Hyvä tietää ETF-rahastoista

Vaikka ETF-tuotteet pääsääntöisesti ovatkin passiivisia indeksirahastoja, löytyy markkinoilta hyvin erilaisia ETF-rahastoja. Tarjolla on esimerkiksi ns. käänteisiä ja vivutettuja ETF:iä. Niiden avulla voit sijoittaa käänteisesti kohdeindeksin kehitykseen nähden tai tavoitella kaksin- tai kolminkertaista kohdeindeksin päivämuutosta.

Useimmat ETF-rahastot maksavat osuuksilleen tuottoa, joka perustuu rahaston omistuksille maksettuihin
osinkoihin. Tuotonmaksupäivät vaihtelevat indeksiosuusrahaston mukaan. Tuottoa maksetaan pääsääntöisesti kuukausittain, neljännesvuosittain, puolivuosittain tai vuosittain. Osa ETF-tuotteista ei maksa osinkoja ulos vaan osingot sijoitetaan uudelleen ETF:n sisällä ja ne tätä kautta nostavat ETF-osuuden arvoa.

ETF:ien luovutusvoitoista ja tuotoista maksetaan veroa pääomatuloveroprosentin mukaisesti. Tarkemmat tiedot verotuksesta löydät esimerkiksi verohallinnon sivuilta.

ETF-sijoittaminen

Voit tehdä kaupat op.fi:n kautta normaalin osaketoimeksiannon tavoin. Kaupankäyntiin tarvitset säilytyksen ja arvo-osuustilin. Kaupankäyntipalkkio on sama kuin osakkeilla ja määräytyy markkinapaikan mukaan.

Kaikista tuotteista löytyy avaintietoasiakirja tai avaintietoesite. Asiakkaan tulee aina kuitata tutustuneensa ja ymmärtäneensä avaintietoasiakirja ennen toimeksiannon hyväksymistä.

Välitämme vain markkinointiluvallisia ETF-tuotteita eli ne pitää olla rekisteröity Suomeen.

Tällä hetkellä op.fi:ssä voidaan käydä ETF-kauppaa Suomen, Ruotsin ja Saksan  markkinoilla ja kaupankäynnin kohteena on jo yli 1 000 eri ETF:ää. Tutustu ETF-hakukoneeseen, jolla voit hakea ETF:iä useilla eri kriteereillä. ETF-sivustolta löytyy myös valmiita ETF-listoja, missä tuotteita on jaoteltu valmiiksi esimerkiksi markkinapaikan tai ETF:n maantieteellisen sijoituskohteen mukaisesti.

Pörssilistatut raaka-aineet (ETC)

ETC:t (Exchange Traded Commodities) ovat ETF:ien kaltaisia indeksiosuuksia, mutta ne sijoittavat raaka-aineisiin ja hyödykkeisiin.

Hyvä tietää ETC:istä

ETC on arvopaperi, jolla käydään kauppaa kuin osakkeilla. Niiden arvo määräytyy jatkuvassa kaupankäynnissä, ja kauppoja voidaan toteuttaa pörssissä koko kaupankäyntiajan. Kohde-etuutena on useimmiten raaka-aineen tai hyödykkeen hinnan kehitystä seuraava indeksi tai indeksikori.

ETC on helpoin tapa sijoittaa yksittäisen raaka-aineen hinnankehitykseen. Sijoituskohteita ovat mm. vilja, kahvi, öljy, energia, teollisuusmetallit, karja, tai kulta.

Yksittäisten raaka-aineiden lisäksi ETC:t mahdollistavat sijoittamisen myös eri raaka-aineiden yhdistelmiin.

Kaupankäynti ETC:illä

Tarvitset kaupankäyntiin säilytyksen ja arvo-osuustilin. ETC-kaupankäyntilistan löydät Kurssit ja markkinat -sivujen ETF-välilehdeltä tai Saksan markkinan alta. Kaupankäyntipalkkiot menevät Saksan markkinan hinnaston mukaan.

Sarastus
Kansainvälinen osakesijoittaminen
Laajenna sijoitusavaruuttasi. Tarjolla tuhansia osakkeita jopa 14 eri markkinapaikalta ympäri maailmaa.