Osakekaupankäynnin hinnasto

Osakesijoittamista varten tarvitset arvo-osuustilin tai osakesäästötilin. 

Arvo-osuustilin kaupankäyntihinnasto omistaja-asiakkaille

Mitä enemmän käyt kauppaa, sitä alhaisemmat ovat kaupankäyntikustannuksesi. 

Hinnastossa on 5 tasoa osakekaupankäyntiin arvo-osuustilillä. Omistaja-asiakkaana aloitat aina toiselta tasolta. Edellisen kalenterineljänneksen aikana käymiesi kauppojen kerryttämät palkkiot määrittävät kaupankäyntihintojesi tason seuraavalle kalenterineljännekselle. 

Omistaja-asiakkaana maksat kotimaisten osakkeiden (Suomi ja Ruotsi) ja ETF-tuotteiden kaupankäynnistä enintään yhden prosentin (1 %) välityspalkkion. Etu on voimassa 31.12.2022 asti ja koskee arvo-osuustilin kautta OP-mobiilissa ja op.fi-palvelussa tehtyjä toimeksiantoja.

Kaupankäynti Suomessa ja Ruotsissa listatuilla arvopapereilla (osakkeet, ETF:t ja warrantit)

  TASO 2 TASO 3 TASO 4 TASO 5
Kaupankäyntipalkkiot edelliseltä kalenterineljännekseltä Alle 500 € Yli 500 € Yli 1000 € Yli 2500 €
Kaupankäyntipalkkio 0,17 %
min. 7 €
0,15 %
min. 5 €
0,10 %
min. 5 €
0,05 %
min. 3 €

Kaupankäynti muilla markkinoilla listatuilla arvopapereilla (Tanska, Norja, Belgia, Ranska*, USA, Saksa, Sveitsi, Alankomaat, Portugali, Italia, Espanja**, Kanada)

  TASO 2 TASO 3 TASO 4 TASO 5
Kaupankäyntipalkkiot edelliseltä kalenterineljännekseltä Alle 500 € Yli 500 € Yli 1000 € Yli 2500 €
Kaupankäyntipalkkio

0,17 %
min. 8 €

0,15 %
min. 8 €
0,10 %
min. 8 €
0,05 %
min. 8 €

Kansainvälisten osakkeiden valuutanvaihtokulu on 0,30 % kauppasummasta (Ruotsi, Tanska, Norja, Usa, Sveitsi ja Kanada).

*Ranskalaisen liikkeellelaskijan suurimmilla osakkeilla tehdyistä ostotapahtumista peritään 0,30 %:n transaktiovero.

**Espanjalaisyhtiöiden ostotapahtuman yhteydessä peritään 0,20 %:n suuruinen transaktiovero 14.1.2021 alkaen. Espanjan valtio perii veron sellaisten yritysten osakkeiden ostoista, joiden markkina-arvo ylittää 1 miljardin euron.

Näin avaat arvo-osuustilin ja valitset sopivan palvelupaketin

Saat arvo-osuustilin ja arvopaperisäilytyksen käyttöösi, kun avaat osakesijoittajan palvelupaketin. Tilin avaamisen yhteydessä valitset sinulle sopivan palvelupaketin. Osakesijoittajan palvelut on paketoitu kahdeksi eri kokonaisuudeksi kaupankäyntiaktiviteetin mukaan.  

Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili sisältyvät kumpaankin palvelupakettiin automaattisesti. Molemmat säilytyspaketit sisältävät lisäksi kotimaisen, laadukkaan ja kattavan osake- ja markkina-analyysin.

Valitse säästäjän palvelupaketti, jos teet osakekauppaa harvakseltaan ja sinulle riittää kattavat ja laadukkaat peruspalvelut.

Valitse sijoittajan palvelupaketti, jos teet kauppaa esimerkiksi viikoittain tai useammin ja haluat seurata osakemarkkinoita reaaliajassa.

Halutessasi voit täydentää paketteja lisämaksullisella laajemmalla reaaliaikaisella markkinainformaatiolla.

Palvelupakettien maksuihin käytetään automaattisesti kertyneitä OP-bonuksia. Omistaja-asiakkaana säästäjän palvelupaketti on sinulle maksuton ja sijoitat koti- ja ulkomaalaisiin osakkeisiin sekä ETF:iin ilman kuukausi- tai säilytysmaksuja. Maksuttomuus koskee kaikkia säästäjän palvelupaketteja, jos niitä on useampia.

Jos siirrät arvopaperisäilytyksesi meille toiselta toimijalta, varaudu 5 arkipäivän katkoon osakekaupankäynnissäsi.

Hinnat sisältävät arvonlisäveron siltä osin, kun on kyse arvonlisäverollisesta palvelusta. 

 

Säästäjä
0,00 €/kk

 • Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili
 • Raportointi
 • Osake- ja markkina-analyysi

Sijoittaja
2,40 €/kk

 • Arvopaperisäilytys ja arvo-osuustili
 • Raportointi
 • Osake- ja markkina-analyysi
 • Markkinoiden seurantatyökalu
 • Reaalikaiset kurssit 1 taso
  Helsinki, Tukholma, Kööpenhamina

Lisäpalvelut

 • Reaaliaikaiset kurssit 5 tasoa +5 €/kk*
  Helsinki, Tukholma, Kööpenhamina
 • Reaaliaikaiset uutiset +5 €/kk*

*Maksuton asiakkaalle, mikäli osakevälityksen pakkiot ovat olleet yli 500 € edellisessä kalenterineljänneksessä.

Osakesäästötilin kaupankäyntihinnasto omistaja-asiakkaille

Kun avaat osakesäästötilin, hinnoittelu ei ohjaa kaupankäyntiäsi. Voit valita sinulle sopivat kaupankäyntihinnat ja käydä kauppaa juuri silloin, kun sinulle sopii. Valitsemasi palvelupaketti määrittää kaupankäyntisi hinnat. 

Osakesäästötilillä käytettävä säästäjän palvelupaketti on omistaja-asiakkaalle maksuton. Säästäjän palvelupakettiin sisältyy osakesäilytys sekä osake- ja markkina-analyysi. Kaupankäyntipalkkio on 0,15 prosenttia toteutuneesta toimeksiannosta, kuitenkin minimissään 5 euroa. Osakesäästötilillä käytettävä sijoittajan palvelupaketti maksaa omistaja-asiakkaille 9,99 euroa kuukaudessa. Palvelutasoon sisältyy osakesäilytys sekä osake- ja markkina-analyysi. Kaupankäyntipalkkio on 0,08 prosenttia, kuitenkin minimissään kolme euroa. Voit muuttaa palvelupakettia, kun kaupankäyntitarpeesi muuttuvat. Muutos astuu voimaan seuraavan täyden kalenterikuukauden jälkeisen kuukauden alusta ja on voimassa vähintään kolme kuukautta. Osakesäästötilillä käytettävä säästäjän palvelupaketti on omistaja-asiakkaalle maksuton. Säästäjän palvelupakettiin sisältyy osakesäilytys sekä osake- ja markkina-analyysi. Kaupankäyntipalkkio on 0,15 prosenttia toteutuneesta toimeksiannosta, kuitenkin minimissään 5 euroa. Osakesäästötilillä käytettävä sijoittajan palvelupaketti maksaa omistaja-asiakkaille 9,99 euroa kuukaudessa. Palvelutasoon sisältyy osakesäilytys sekä osake- ja markkina-analyysi. Kaupankäyntipalkkio on 0,08 prosenttia, kuitenkin minimissään kolme euroa. Voit muuttaa palvelupakettia, kun kaupankäyntitarpeesi muuttuvat. Muutos astuu voimaan seuraavan täyden kalenterikuukauden jälkeisen kuukauden alusta ja on voimassa vähintään kolme kuukautta.

Huomioithan, että 1 %:n välityspalkkiokatto ei koske osakesäästötiliä.

Muut hinnat

Osakesäästötilin siirto OP:sta toiselle palveluntarjoajalle (sisältää saldotietojen, kotimaisten osakkeiden ja rahavarojen siirron) 80 € (sis. alv 24 %)
Muiden arvopapereiden siirto 25 €/per arvopaperilaji (sis. alv 24 %)
Osakesäästötilin lopettaminen 50 € (sis. alv 24 %)

Näin avaat osakesäästötilin ja valitset sopivan palvelupaketin

Saat osakesäästötilin ja arvopaperisäilytyksen käyttöösi, kun avaat osakesijoittajan palvelupaketin. Tilin avaamisen yhteydessä valitset sinulle sopivan palvelupaketin. Osakesijoittajan palvelut on paketoitu kahdeksi eri kokonaisuudeksi kaupankäyntiaktiviteetin mukaan.  

Arvopaperisäilytys ja osakesäästötili sisältyvät kumpaankin palvelupakettiin automaattisesti. Molemmat säilytyspaketit sisältävät lisäksi kotimaisen, laadukkaan ja kattavan osake- ja markkina-analyysin. Saat käyttöösi reaaliaikaiset kurssit automaattisesti osakesäästötilillä, jos ne ovat käytössä myös arvo-osuustilillä.

Valitse säästäjän palvelupaketti, jos teet osakekauppaa satunnaisesti. Palvelupaketti on omistaja-asiakkaille maksuton, maksat vain kaupankäynnistäsi.

Valitse sijoittajan palvelupaketti, jos haluat varmistaa edulliset hinnat aktiiviseen kaupankäyntiin. Suosittelemme tätä palvelupakettia, jos käyt kauppaa aktiivisesti yli 5 kertaa kuukaudessa tai yli 15 000 eurolla.

Halutessasi voit täydentää paketteja lisämaksullisella laajemmalla reaaliaikaisella markkinainformaatiolla.

Käyt kauppaa maksutta ensimmäiset 30 päivää eikä sinulta veloiteta kuukausimaksuja kuluvalta tai seuraavalta kalenterikuukaudelta. Tämän jälkeen kaupankäynnistä veloitetaan hinnaston mukaiset välityspalkkiot.

Osakesäästötilin kautta käyt kauppaa suomalaisyhtiöiden pörssiosakkeilla, jotka on listattu Nasdaq Helsinki -pörssissä tai First North Suomi -markkinapaikalla. Kauppaa ei voi käydä ulkomaisten yhtiöiden osakkeilla tai merkintäoikeuksilla. Lisäksi ulkomaisten yhtiöiden arvopapereilla, jotka on listattu Nasdaq Helsinki -pörssissä tai First North Suomi -markkinapaikalla, ja joiden yhtiötapahtumat hoidetaan muussa valuutassa kuin eurossa (esimerkiksi Telia, SSAB, Endomines ja Sotkamo Silver) ei voi käydä kauppaa. Voit halutessasi myydä omistamiasi merkintäoikeuksia osakesäästötililtä, mutta et voi ostaa niitä. Et voi merkitä osakkeita listautumisannissa tai toissijaisessa merkintäannissa.

Säilytyspalvelu perustuu asiakkaan ja pankin väliseen hoitosopimukseen.

Palvelun antaja sitoutuu säilyttämään ja hoitamaan arvopaperisäilytykseen ja arvo-osuustilille jätettyä omaisuutta OP Säilytyspalvelun yleisten sopimusehtojen mukaisesti.

Säilytyspalkkioiden laskennassa OP Rahastoyhtiö Oy:n sijoitusrahasto-osuudet, Fidelityn ja JPMorganin rahasto-osuudet, OP Yrityspankin ja OP Helsingin liikkeeseenlaskemat jvk-lainat ovat maksuttomia.

Arvonlisäverollisissa hinnoissa alv sisältyy hinnastossa esitettyyn hintaan. ALV on kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero. Säilytyspalvelumaksujen laskentakausi on kalenterikuukausi. Maksut veloitetaan kuukausittain.

Arvo-osuuksien ja arvopapereiden säilytyspalkkiot perustuvat kiinteään hinnoitteluun. Omistaja-asiakkaana säilytät arvo-osuutesi ja arvopaperisi maksutta.

Perussäilytys kuukaudessa* 1,95 € (sis. ALV)
jos vain maksuttomia lajeja kuukaudessa Maksuton
Säästäjän salkku kuukaudessa* 2,40 € (sis. ALV)
jos vain maksuttomia lajeja kuukaudessa* 1,60 € (sis. ALV)
Sijoittajan salkku kuukaudessa* 2,40 € (sis. ALV)
jos vain maksuttomia lajeja kuukaudessa* 1,60 € (sis. ALV)
OP Private -salkunhoidossa oleva säilytys kuukaudessa* 2,40 € (sis. ALV)
jos vain maksuttomia lajeja kuukaudessa* 1,60 € (sis. ALV)
Eläkesäilytys kuukaudessa 2,60 € (sis. ALV)
jos vain maksuttomia lajeja kuukaudessa Maksuton

*Maksuton asiakkaalle, mikäli osakevälityksen palkkiot ovat olleet yli 500 € edellisessä kalenterineljänneksessä.

Kotimaisten arvopaperien kaupankirjaus-/selvityspalkkiot

OP Yrityspankin välittämät kaupat, jättö/otto Maksuton
OP-Rahastoyhtiön rahasto-osuudet, jättö/otto Maksuton
Joukkovelkakirjalainojen ja rahamarkkinainstrumenttien selvityspalkkio 5,00 € (sis. ALV)
Joukkovelkakirjalainojen ja rahamarkkinainstrumenttien tilisiirto 6,20 € (sis. ALV)

Lisäys/vähennys arvopaperisäilytykseen OP:ssa/tilinhoitaja

Osakkeen, joukkolainan ja muun kuin OP-Rahastoyhtiön rahasto-osuuden jättö Maksuton
Osakkeen, joukkolainan ja muun kuin OP-Rahastoyhtiön rahasto-osuuden otto 5,00 € (sis. ALV)
Muiden välittäjien kuin OP Yrityspankin välittämien kauppojen tai merkintöjen kirjaaminen 25,00 €

Siirto arvo-osuustilien välillä

Asiakkaan omien arvo-osuustilien välinen siirto OP Ryhmän sisällä Maksuton
Yksittäisten arvo-osuuksien siirrosta muulle kuin omalle tilille (esim. perintö, lahjoitus) 5,00 € (sis. ALV)
Yksittäisten arvo-osuuksien siirrosta omalle tilille toiseen tilinhoitajaan veloitetaan arvopaperilajikohtaisesti 25,00 € (sis. ALV)
Siirto toisen tilinhoitajan tililtä OP Säilytys Oy:n tilinhoitajan tilille (ns. koko tilin siirto) (peritään tarvittaessa asiakkaalta) 30,00 € (sis. ALV)
Siirto toisen tilinhoitajan tilille OP Säilytys Oy:n tilinhoitajan tililtä (ns. koko tilin siirto) Maksuton

Ulkomaisten arvopapereiden säilytyspalveluihin liittyvät palkkiot jaetaan maittain hintaryhmiin.

Hintaryhmä 1: Ruotsi, Norja, Tanska
Hintaryhmä 2: Sveitsi, Espanja, Belgia, Italia, Itävalta, Luxemburg
Hintaryhmä 3: Australia, Etelä-Afrikka, Hongkong, Islanti, Japani,
Meksiko*, Portugali, Singapore, Uusi-Seelanti
Hintaryhmä 4: Ulkomaiset Euroclearissa liikkeeseenlasketut JVT:t


0,10 % (sis. ALV)
Hintaryhmä 5: Brasilia*, Filippiinit*, Kreikka*, Malesia, Indonesia*, Intia*,
Kiina*, Korea*, Puola*, Taiwan*, Thaimaa, Tsekki*, Turkki*, Unkari*
Hintaryhmä 6: Muut maat
Hintaryhmä 7: Argentiina*, Chile*, Egypti*, Israel*, Marokko*, Romania*, Venäjä*

0,47 % (sis. ALV)
Hintaryhmä 8: Alankomaat, Ranska, Saksa
Hintaryhmä 9: Iso-Britannia, Irlanti, Kanada, USA
0,10 % (sis. ALV)
Hintaryhmä 10: Latvia, Liettua, Viro 0,23 % (sis. ALV)

*Sijoittaminen markkinalle vaatii asiakaskohtaisen arvo-osuustilin avaamisen. Ota yhteys OP/Arvopaperisäilytykset, puh 010 252 7040

Ulkomaisten arvopaperien kaupanselvityspalkkiot

Ostot, myynnit, lisäykset ja vähennykset

Hintaryhmä 1* 9,00 €
Hintaryhmä 2* 25,00 €
Hintaryhmä 3* 35,00 €
Hintaryhmä 4 12,00 €
Hintaryhmä 5, 6, 7 100,00 €
Hintaryhmä 8*, 9* 15,00 €
Hintaryhmä 10 25,00 €

*Kaupanselvitys on maksuton, mikäli kauppa on OP Yrityspankin välittämä

Osaketalletukset muunto/vaihto 123, 00 € (sis. ALV)
Ulkomailla julkisen kaupankäynnin kohteena olevan arvopaperin muuntaminen Suomessa julkisen kaupankäynnin kohteena olevaksi osaketalletustodistukseksi/toimeksianto/laji  
Suomessa julkisen kaupankäynnin kohteena olevan osaketalletustodistuksen muuntaminen ulkomaiseksi julkisen kaupankäynnin kohteena olevaksi arvopaperiksi/toimeksianto/laji  
Ulkomailla liikaa pidätettyjen verojen takaisinperintäpalkkio 200,00 € (sis. ALV) 

Ulkomaisen arvopaperin siirto

Asiakkaan omien säilytysten välinen siirto OP Ryhmän sisällä, siirto toiseen säilyttäjäpankkiin tai vastaanotto toisesta säilyttäjäpankista.

Hintaryhmä 1 9,10 €
Hintaryhmä 2 25,20 €
Hintaryhmä 3 35,30 €
Hintaryhmä 4 12,10 €
Hintaryhmä 5, 6, 7 100,80 €
Hintaryhmä 8, 9 15,10 €
Hintaryhmä 10 25,20 €

Mikäli kyseessä on vastaanotettava fyysinen arvopaperi, peritään lisäksi posti-, vakuutus- sekä ulkomaisen säilyttäjäpankin kulut.

Mikäli hinnastossa ei ole mainittu jotakin pankkipalvelua, voidaan palkkio silti veloittaa ja soveltaa palkkioperusteena esim. käytettyä työaikaa. Toimihenkilön työn arvo, tuntihinta 100, 00 €
Arvonlisäverollisissa hinnoissa alv sisältyy hinnastossa esitettyyn hintaan. ALV on kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.  
Ajantasainen kurssi-informaatio – 1 tarjoustaso* 2,40 €/kk (sis. ALV)
Ajantasainen kurssi-informaatio ‒ 5 tarjoustasoa* 5,00 €/kk (sis. ALV)
Ajantasainen uutisinformaatio* 5,00 €/kk (sis. ALV)
Sijoitustutkimus verkossa (sis. ALV) 0,40 €/kk (sis. ALV), omistaja-asiakkaalle maksuton

*Maksuton asiakkaalle, mikäli osakevälityksen palkkiot ovat olleet yli 500 € edellisessä kalenterineljänneksessä.

Omaisuuden arvon mukainen hinnoittelu

Vaihtoehtoisesti säilytyspalkkiot voidaan määritellä asiakaskohtaisesti omaisuuden arvoon perustuen. Palkkio perustuu arvopapereiden keskimääräiseen säilytysarvoon laskentakauden (kuukausi) aikana. Omistaja-asiakkaalle maksuton, etu voimassa 1.1.2021 alkaen.

Säilytyksessä olevan omaisuuden keskimääräinen arvo kuukaudessa (sis. ALV). Säilytyspalkkiota ei veloiteta niistä säilytyksistä, joissa on vain maksuttomia lajeja. Säilytyskohtainen

Oikeuden tai rajoituksen kirjaus

Ulosmittauksen, turvaamistoimenpiteen, konkurssin tai holhouksen kirjaaminen arvo-osuustilille Maksuton
Arvo-osuuksiin kohdistuvan tuotto-oikeuden tms. kirjauksen tekeminen, muutos tai poisto 10,00 € (sis. ALV)

Luettelot, todistukset, laskelmat ja asiakasraportit

Arvopaperisäilytyksen paperiraportit, jos käyttäjällä on verkkopalvelusopimus, hinta per raportti/laskelma 2,50 € (sis. ALV)
Ylimääräinen tai normaalista poikkeava omaisuusluettelo ja OP Säilytys Oy:n tilinhoitajan arvo-osuustili-ilmoitus 10,00 € (sis. ALV)
Ylimääräinen palveluun kuulumaton asiakasraportti 20,00 €/kk (sis. ALV)
Erikseen tehtävä todistus, laskelma tai lähdeveroilmoitus todellisten työkustannusten mukaan, kuitenkin vähintään 10,00 € (sis. ALV)

Pantattu arvo-osuustili ja säilytys

Osuuspankin panttaukset kuukaudessa 2,80 € (sis. ALV)
Kolmannen lukuun panttaukset kuukaudessa 3,60 € (sis. ALV)

 

Selaat otetta palveluhinnastosta. Jos et löytänyt etsimääsi tältä sivulta, katso oman pankkisi palveluhinnastosta.