Sijoitusmarkkinoilla oli eloisaa myös huhtikuussa korkojen jatkaessa nousuaan kummallakin puolella Atlanttia. Osakemarkkinat ovat itse asiassa olleet melko rauhalliset ja kulkeneet sivuittaisliikkeessä etenkin hyvän hajautuksen omaavan eurosijoittajan silmin, koska dollarin vahvistuminen euroon nähden on auttanut Yhdysvaltain osakemarkkinan menestystä euroissa mitattuna. Ukrainan kriisin vaikutus on edelleen vaimentunut, mutta keskuspankkipolitiikan käynnissä olevan muutoksen merkitys kasvanut entuudestaan. Inflaatio jatkaa edelleen hyvin korkeana ja tämä pitää keskuspankkiirien kämmenet kosteina. Miten saada inflaatio talttumaan ilman, että talouskehitys tästä kärsisi? Perinteinen tapa taistella inflaatiota vastaan on ohjauskorkojen nosto, joka pyrkii talouden jarruttamiseen ja siten inflaatiopaineiden neutraloimiseen. Koronakriisistä elvyttäessä rahapolitiikan muutoksessa ei ole pidetty kiirettä epävarmuuksien vallitessa ja siten tämä muutos normaalimpaan suuntaan onkin viivästynyt normaalia pidemmäksi. Normalisointi on kuitenkin nyt käynnistynyt ja ohjauskorkojen nostoja odotetaan reippaasti Yhdysvalloista ja myös euroalueella odotukset useista koronnostoista ovat nousseet jo tälle vuodelle.
Inflaatio tuskin jaksaa jatkaa näin korkeana pitkään, mutta reippaasti alempikin taso oikeuttaa rahapolitiikan muutokseen. Korkojen nousu on tänä vuonna aiheuttanut korkosijoittajille tappiota, jopa historiallisen korkeita, mutta positiivinen puoli muutoksessa on se, että korkosijoituksista on nyt saatavissa juoksevaa korkoa, joka on aiempaa huomattavasti paremmalla tasolla etenkin Yhdysvalloissa, jossa esimerkiksi paremman luottokelpoisuuden yrityslainat tarjoavat yli 4%:n juoksevaa tuottoa. Euroopassa tilanne ei vielä yhtä mairitteleva vastaavan koron ollessa korkeintaan 2%:a. Yhdysvaltojen osalta korkomarkkinan tuottotaso on siis varmastikin joillekin sijoittajille jo houkuttavalla tasolla, mutta keskuspankin koronnostosyklin ollessa vasta alullaan, ei siirtymistä osakkeista korkosijoituksiin vielä ole suuremmassa mittakaavassa nähty.
Valuuttamarkkinoilla on pitkästä aikaa merkittävää liikettä. Valuutat olivat yllättävänkin stabiileja viime vuonna huolimatta muissa omaisuusluokissa koetusta heilunnasta ja nyt markkinoiden merkittävimmän valuutan eli dollarin huomattava vahvistuminen lähes kaikkiin valuuttoihin nähden on saanut aikaan aaltoja, jotka tuppaavat heijastumaan myös muihin omaisuusluokkiin. Dollarin laajaa vahvuutta kuvaava indeksi on vahvistunut tänä vuonna 7-8%, joka on merkittävä liike näin lyhyessä ajassa. Valuuttakursseja liikuttavat monet asiat, joista esimerkiksi korkoero eri markkinoiden välillä on vain yksi ja siksi valuuttojen suunnan ennakointi onkin varsin haastavaa. Voidaan kuitenkin todeta dollarin olevan tällä hetkellä pitkäaikaisessa vaihteluvälissään varsin arvokas.
Kiina kamppailee edelleen Koronatartuntojen estämisessä pystyttäen tarpeen mukaan rajoitteita, jotka samalla haittaavat talouskasvua. Kiina on maailman toiseksi suuri n kansantalous, joten Kiinan talouskasvulla on yhä suurempi merkitys koko maailman talouskasvulle. Tukitoimia taloudelle on tehty ja niitä ollaan tekemässä lisää ja siten Kiina kulkee sekä rahapolitiikassa, että finanssipolitiikassa toiseen suuntaan kuin muut suuret taloudet. Tämä tukee välillisesti taloutta myös meillä.
Varainhoidon allokaatiossa, eli sijoitusten jakautumisessa on tehty muutamia muutoksia sitten edellisen Sijoitusnäkymät -materiaalin ilmestyttyä. Osakesijoituksissa kehittyvien maiden osakkeista varoja siirrettiin japanin osakemarkkinoille relatiivisen houkuttelevuuden kasvettua Japanissa. Yhdysvalloissa pienyhtiöiden määrää alennettiin suurempien yritysten hyödyksi. Osakemarkkinoilla yhdysvaltalaiset ja japanilaiset osakkeet ovat näkemyksemme mukaan parhaassa asemassa lähitulevaisuudessa. Korkosijoituksissa korkoriskin alipainotusta pienennettiin, korkojen nyt noustua reippaasti aiemmasta. Pidämme osakkeet toistaiseksi edelleen ylipainossa korkoihin nähden, mikä onkin ollut hyvä painotus, koska esimerkiksi eurooppalaisten yrityslainat ovat tuottaneet lähes kaksinkertaisen negatiivisen tuoton hyvin hajautettuun globaaliin osakesalkkuun nähden vuoden alusta laskien.
Harri Kojonen
salkunhoitaja