Ortodoksikirkon kupoleita taivasta vasten.

OP-Venäjä

Venäjältä löytyvät maailman suurimmat maakaasuvarat, toiseksi suurimmat hiilivarat ja kahdeksanneksi suurimmat öljyvarat. Raaka-aineiden kysynnän muutokset ovatkin ensisijaisen tärkeitä Venäjän taloudelle. Tuottopotentiaalia löytyy silti myös muualtakin. OP-Venäjän sijoituskohteissa painotetaan voimakkaasti kotimaisen kulutuksen kasvusta hyötyviä osakkeita, joiden näkymiä alati laajeneva ja vaurastuva keskiluokka vauhdittaa.

  • Rahasto tarjoaa mahdollisuuden osallistua yhdellä sijoituksella laajasti Venäjän osakemarkkinoille.

OP-Venäjä

Palkkiot verkossa

MERKINTÄPALKKIO VUOSITTAINEN HALLINNOINTIPALKKIO LUNASTUSPALKKIO
0,75 % 2,50 % 0,75 %

Jatkuvista säästösopimuksista ei peritä merkintäpalkkiota. Rahasto-osuudet kerryttävät OP-bonuksia henkilöasiakkaille, jotka ovat osuuspankin omistaja-asiakkaita.

Raaka-aineiden tiukka sidos politiikkaan Venäjällä lisää niihin sijoituskohteina liittyvää poliittista riskiä. Sijoittajan kannalta onkin järkevää tarkastella Venäjän markkinoita myös muista lähtökohdista. Keskiluokan kasvu ja vaurastuminen antaa vauhtia kotimarkkinavetoisille sijoituskohteille, kuten rahoitus- ja vähittäiskaupan alalla toimiville yrityksille. OP-Venäjä tarjoaa mahdollisuuden osallistua yhdellä sijoituksella laajasti Venäjän markkinoiden kasvuun. Sijoituksia voidaan tehdä myös sellaisiin muun maalaisiin yhtiöihin, joille salkunhoitajan arvion mukaan Venäjä on keskeinen markkina-alue. Lisäksi korkeintaan neljännes rahaston arvosta voidaan sijoittaa muiden aikaisemmin Neuvostoliittoon kuuluneiden maiden osakemarkkinoille.

Kehittyville markkinoille sijoittavat rahastot palvelevat sijoittajia, jotka tavoittelevat korkeaa tuottoa voimakkaasti kasvavilta kehittyviltä markkinoilta. OP-Venäjä soveltuu pitkäjänteiselle ja riskiä sietävälle sijoittajalle, joka luottaa Venäjän talouskasvua tukevaan raaka-aineiden hintojen nousuun pitkällä välillä. Sijoittajan on tärkeää huomioida, että rahaston tuottokehitys voi vaihdella huomattavasti markkinatilanteiden mukaan, ja sen riskitaso on lähtökohtaisesti korkeampi kuin kehittyneille markkinoille sijoittavalla rahastolla. Rahastoa suositellaan ensisijaisesti sijoittajalle, joka aikoo lunastaa osuutensa rahastosta aikaisintaan yhdeksän vuoden kuluttua.

OP-Venäjä tuotti heinäkuussa 2,3 prosenttia 

OP-Venäjä tuotti heinäkuussa 2,3 prosenttia ja vertailuindeksi +1,5 prosenttia. Vuoden alusta laskettuna rahasto on tuottanut +31,5%, 1,9% vertailuindeksiä paremmin. Tuottoa paransi heinäkuussa mm. ylipainot Tatneftin etuoikeutetussa osakkeessa,  Gazprom Neftissä ja LSR Groupissa. Tuottoa rasitti eniten alipaino Gazpromisssa.

Rahastossa oli heinäkuun lopussa 38 osaketta, joista painoiltaan viisi suurinta olivat Lukoil, Gazprom, Novatek, Norilsk Nickel ja Tatneft. Suurimmat yhtiökohtaiset ylipainot kuun vaihteessa olivat Gazprom Neft, Tatneft ja LSR Group. Suurimmat alipainot olivat Gazprom, Novatek ja X5 Retail. Ostin heinäkuussa mm. Gazpromin osakkeita ja myin Lukoilia.

Sijoitusmarkkinoiden hyvä kehitys sai edelleen jatkoa heinäkuussa lähinnä keskuspankkielvytyksen tukemana. Keskuspankkien toleranssi talouskasvun hidastumiselle on heikko, ja uutta elvytystä odotetaankin nyt sekä Yhdysvalloista että Euroopasta. Yhdysvaltain keskuspankki laski heinäkuun lopussa korkoa, mutta ei vielä kertonut kyseessä olevan varsinainen korkosyklin käänne, mikä oli markkinoille pettymys. Euroopan keskuspankki aloittanee uudet elvytystoimet syyskuun kokouksessaan. Keskuspankkien lisäksi sijoittajien tunnelmiin vaikuttaa kasvunäkymä, joka on jatkanut heikkenemistään. Kasvunäkymään vaikuttaa myös kauppasota, joka kääntyi uudelleen heikkenevälle uralle heinäkuun lopussa. Markkinoilla tunnelma on epävarma molempiin suuntiin vievien voimien velloessa otsikoissa.

Venäjän markkinoita on tukenut alkuvuonna öljyn hinnan nousu ja kasvavat osingot. Arvostustasot ovat edelleen houkuttelevat ja osinkotuotto 7% tuntumassa. Suurimmat riskit liittyvät mahdollisiin uusiin talouspakotteisiin ja öljyn hinnan kehitykseen. Heikko rupla tukee vientiyhtiöitä, jotka muodostavat enemmistön rahaston salkusta. Suosimme edelleen korkeaa ja kasvavaa osinkoa tarjoavia yhtiöitä. Alipainotamme mm. kulutusyhtiöitä, jotka kärsivät reaaliansioiden heikosta kehityksestä. 

Jouni Nissinen 
salkunhoitaja

OP-Venäjän sijoitukset toteutetaan pääasiassa suorina osakesijoituksina hajauttaen varat eri yhtiöiden osakkeisiin. Tyypillisesti rahasto sijoittaa varansa noin 30–50 yhtiön osakkeeseen, mutta määrä voi vaihdella salkunhoitajan näkemyksestä riippuen. Myös johdannaisinstrumentteja voidaan käyttää markkinoiden muutoksilta suojautumiseen, suorien sijoitusten korvaamiseen sekä muutoin tehokkaan salkunhoidon edistämiseen.

OP-Venäjän sijoituspäätöksissä korostuvat painotukset eri toimialojen välillä ja salkunhoidon näkemys yksittäisistä yhtiöistä. Rahasto pyrkii saavuttamaan MSCI Russia 10-40 TR Net -vertailuindeksiään paremman tuoton pitkällä aikavälillä ja voi ottaa korkeaa aktiiviriskiä. Rahaston salkunhoitajana toimiva OP Varainhoito tekee rahastoa koskevat sijoituspäätökset kulloisenkin markkinanäkemyksen perusteella ja voi poiketa merkittävästi vertailuindeksin koostumuksesta ja riskitasosta.

Lisätiedot Perustiedot, tuotto- ja tunnusluvut

Perustiedot

Salkunhoitaja
Jouni Nissinen
Vertailuindeksi
MSCI Russia 10-40 Net TR EUR
Perustamispäivä
16.02.2004
ISIN
FI0008807094
Osuussarja
Kasvuosuus
Rahaston koko
202 Meur
Osuuden arvo (23.08.)
296,15 EUR
Kuukausikatsaus
Lataa
Säännöt
Lataa
Avaintietoesite
Lataa
Vastuullisuusraportti
Lataa

Kumulatiivinen tuotto (22.08)

1kk 3kk 6kk 1 v 3 v p.a. 5 v p.a.
OP-Venäjä A -3,82 % +2,98 % +10,39 % +27,21 % +16,80 % +10,79 %
Vertailuindeksi -4,04 % +3,45 % +9,49 % +26,08 % +13,24 % +7,87 %

Vuosittainen tuotto

2014 2015 2016 2017 2018 Vuoden alusta
OP-Venäjä A -33,31 % +21,19 % +61,47 % -0,75 % +0,34 % +23,92 %
Vertailuindeksi -35,08 % +19,36 % +58,19 % -11,56 % +4,08 % +22,90 %

Tunnuslukuja

Volatiliteetti 12 kk vola 12kk Sharpe 12 kk
OP-Venäjä A 14,45 % 1,91
Vertailuindeksi - -
Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.