Ortodoksikirkon kupoleita taivasta vasten.

OP-Venäjä

Venäjältä löytyvät maailman suurimmat maakaasuvarat, toiseksi suurimmat hiilivarat ja kahdeksanneksi suurimmat öljyvarat. Raaka-aineiden kysynnän muutokset ovatkin ensisijaisen tärkeitä Venäjän taloudelle. Tuottopotentiaalia löytyy silti myös muualtakin. OP-Venäjän sijoituskohteissa painotetaan voimakkaasti kotimaisen kulutuksen kasvusta hyötyviä osakkeita, joiden näkymiä alati laajeneva ja vaurastuva keskiluokka vauhdittaa.

  • Rahasto tarjoaa mahdollisuuden osallistua yhdellä sijoituksella laajasti Venäjän osakemarkkinoille.

OP-Venäjä

Palkkiot verkossa

MERKINTÄPALKKIO VUOSITTAINEN HALLINNOINTIPALKKIO LUNASTUSPALKKIO
0,75 % 2,50 % 0,75 %

Jatkuvista säästösopimuksista ei peritä merkintäpalkkiota. Rahasto-osuudet kerryttävät OP-bonuksia henkilöasiakkaille, jotka ovat osuuspankin omistaja-asiakkaita.

Raaka-aineiden tiukka sidos politiikkaan Venäjällä lisää niihin sijoituskohteina liittyvää poliittista riskiä. Sijoittajan kannalta onkin järkevää tarkastella Venäjän markkinoita myös muista lähtökohdista. Keskiluokan kasvu ja vaurastuminen antaa vauhtia kotimarkkinavetoisille sijoituskohteille, kuten rahoitus- ja vähittäiskaupan alalla toimiville yrityksille. OP-Venäjä tarjoaa mahdollisuuden osallistua yhdellä sijoituksella laajasti Venäjän markkinoiden kasvuun. Sijoituksia voidaan tehdä myös sellaisiin muun maalaisiin yhtiöihin, joille salkunhoitajan arvion mukaan Venäjä on keskeinen markkina-alue. Lisäksi korkeintaan neljännes rahaston arvosta voidaan sijoittaa muiden aikaisemmin Neuvostoliittoon kuuluneiden maiden osakemarkkinoille.

Kehittyville markkinoille sijoittavat rahastot palvelevat sijoittajia, jotka tavoittelevat korkeaa tuottoa voimakkaasti kasvavilta kehittyviltä markkinoilta. OP-Venäjä soveltuu pitkäjänteiselle ja riskiä sietävälle sijoittajalle, joka luottaa Venäjän talouskasvua tukevaan raaka-aineiden hintojen nousuun pitkällä välillä. Sijoittajan on tärkeää huomioida, että rahaston tuottokehitys voi vaihdella huomattavasti markkinatilanteiden mukaan, ja sen riskitaso on lähtökohtaisesti korkeampi kuin kehittyneille markkinoille sijoittavalla rahastolla. Rahastoa suositellaan ensisijaisesti sijoittajalle, joka aikoo lunastaa osuutensa rahastosta aikaisintaan yhdeksän vuoden kuluttua.

OP-Venäjän lokakuun tuotto +2,7% 

OP-Venäjä tuotti lokakuussa +2,7 prosenttia ja vertailuindeksi  +3,4 prosenttia. Tuottoa rasitti suhteessa vertailuindeksiin eniten alipainot Surgutneftegasissä ja Gazpromissa sekä ylipaino LSR Groupissa. Tuottoa paransi alipainot Magnitissa, X5 Retail Groupissa ja Inter RAO:ssa. 

Rahastossa oli lokakuun lopussa 37 yhtiön osakkeita, joista painoiltaan viisi suurinta olivat Lukoil, Sberbank, Tatneft, Novatek ja Norilsk Nickel. Suurimmat ylipainot kuun vaihteessa olivat Gazprom Neft, Halyk Savings Bank ja LSR Group. Suurimmat alipainot olivat Gazprom, Novatek ja Inter RAO. Ostin lokakuussa mm. Qiwin, Yandexin, X5 Retail Groupin ja Halyk Savings Bankin osakkeita ja myin mm. Phosagron ja Novolipetsk Steelin osakkeita. 

Keskuspankit jatkavat edelleen elvyttävällä kannalla. EKP ei muuttanut linjauksiaan lokakuun kokouksessa laskettuaan korkoa syyskuussa ja ilmoitettuaan samalla QE-ohjelman uudelleen aloittamisesta. Fed sen sijaan laski korkoaan lokakuun lopussa. Sijoitusmarkkinoille keskuspankkien tuki on ollut hyvin tärkeää. Uutisten ollessa positiivisempia ja keskuspankkien jatkaessa keventämistään oli osakemarkkinoiden lokakuu jälleen hyvä. Kurssit olivat nousussa ja sisäinen rotaatio syklisiin yhtiöihin jatkui. Eurooppa ja kehittyvät taloudet pärjäsivät hyvin tässä ympäristössä. 

Venäjän markkinoita tukevia tekijöitä ovat mm. maltilliset arvostustasot ja korkea osinkotuotto. Vahvasta osakekurssien kehityksestä huolimatta osinkotuotto on lähellä kaikkien aikojen huippuja, ja samaan aikaan Venäjän valtion lainojen korkotaso laskenut ennätyksellisen alas. Suurimmat riskit liittyvät öljyn ja muiden Venäjälle tärkeiden raaka-aineiden hintojen kehitykseen. Heikko rupla tukee vientiyhtiöitä, jotka muodostavat enemmistön rahaston salkusta. Osakevalinnoissa suosimme edelleen korkeaa ja kasvavaa osinkoa tarjoavia yhtiöitä. 

Jouni Nissinen
s
alkunhoitaja

OP-Venäjän sijoitukset toteutetaan pääasiassa suorina osakesijoituksina hajauttaen varat eri yhtiöiden osakkeisiin. Tyypillisesti rahasto sijoittaa varansa noin 30–50 yhtiön osakkeeseen, mutta määrä voi vaihdella salkunhoitajan näkemyksestä riippuen. Myös johdannaisinstrumentteja voidaan käyttää markkinoiden muutoksilta suojautumiseen, suorien sijoitusten korvaamiseen sekä muutoin tehokkaan salkunhoidon edistämiseen.

OP-Venäjän sijoituspäätöksissä korostuvat painotukset eri toimialojen välillä ja salkunhoidon näkemys yksittäisistä yhtiöistä. Rahasto pyrkii saavuttamaan MSCI Russia 10-40 TR Net -vertailuindeksiään paremman tuoton pitkällä aikavälillä ja voi ottaa korkeaa aktiiviriskiä. Rahaston salkunhoitajana toimiva OP Varainhoito tekee rahastoa koskevat sijoituspäätökset kulloisenkin markkinanäkemyksen perusteella ja voi poiketa merkittävästi vertailuindeksin koostumuksesta ja riskitasosta.

Lisätiedot Perustiedot, tuotto- ja tunnusluvut

Perustiedot

Salkunhoitaja
Jouni Nissinen
Vertailuindeksi
MSCI Russia 10-40 Net TR EUR
Perustamispäivä
16.02.2004
ISIN
FI0008807094
Osuussarja
Kasvuosuus
Rahaston koko
209 Meur
Osuuden arvo (15.11.)
330,64 EUR
Kuukausikatsaus
Lataa
Säännöt
Lataa
Avaintietoesite
Lataa
Vastuullisuusraportti
Lataa

Kumulatiivinen tuotto (14.11)

1kk 3kk 6kk 1 v 3 v p.a. 5 v p.a.
OP-Venäjä A +6,41 % +12,16 % +18,04 % +28,62 % +18,90 % +16,67 %
Vertailuindeksi +7,74 % +15,64 % +21,46 % +33,16 % +16,44 % +13,74 %

Vuosittainen tuotto

2014 2015 2016 2017 2018 Vuoden alusta
OP-Venäjä A -33,31 % +21,19 % +61,47 % -0,75 % +0,34 % +38,35 %
Vertailuindeksi -35,08 % +19,36 % +58,19 % -11,56 % +4,08 % +39,40 %

Tunnuslukuja

Volatiliteetti 12 kk vola 12kk Sharpe 12 kk
OP-Venäjä A 13,58 % 2,14
Vertailuindeksi - -

 

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy.