Vakuutussäästäminen

Sinä tiedät, mikä elämässäsi on tärkeää – vakuutussäästäminen voi auttaa sinua kohti tavoitettasi, halusitpa säästää eläkevuosia, maailmanympärysmatkaa tai läheisiäsi varten. Vakuutussäästäminen on säästämisen ja sijoittamisen muoto kuten rahastosäästäminen ja osakesijoittaminen.

Vakuutussäästäminen tarkoittaa, että voit valita yhden vakuutussopimuksen sisälle erilaisia sijoituskohteita, kuten rahastoja ja sijoituskoreja. Vakuutussopimuksen ansiosta voit vaihtaa sijoituskohteita vakuutuksen sisällä ilman veroseuraamuksia.

Tuotosta maksetaan pääomatuloveroa vasta säästöjen noston yhteydessä. Usein käytetään termiä vakuutuskuori, kun tarkoitetaan vakuutussäästämistä. Vakuutussäästäminen siis eroaa perinteisistä vakuutuksista, jossa vakuutusyhtiö korvaa vaikkapa tapaturman.

Kenelle vakuutussäästäminen sopii?

Vakuutussäästäminen sopii sekä kokeneille sijoittajille että säästämistä aloitteleville. Jos jokin alla olevista väittämistä tuntuu sopivan tilanteeseesi, voi vakuutussäästäminen olla hyvä vaihtoehto:

 • Suunnittelet säästäväsi vähintään kolme vuotta: vakuutussäästäminen on tarkoitettu pitkäaikaiseen säästämiseen, mutta voit nostaa säästöjäsi milloin tahansa.
 • Haluat säästää joustavasti: voit vaihtaa sijoituskohteita verkossa maksutta niin usein kuin haluat. Tuottoa verotetaan vasta, kun nostat säästöjäsi.
 • Kun perintösuunnittelu on sinulle ajankohtaista: OP Sijoitusvakuutus on säästöhenkivakuutus, jonka avulla voit siirtää varallisuutta ilman testamenttia valitsemillesi edunsaajille.

Vakuutussäästämistä kahdella tapaa

Kun haluat ryhtyä vakuutussäästäjäksi, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: OP Sijoitusvakuutus tai OP Säästösopimus. Voit aloittaa säästämisen halutessasi pienellä summalla ja säästää kuukausittain tai tehdä silloin tällöin yksittäisiä sijoituksia haluamallasi euromäärällä. Osuuspankin omistaja-asiakkaana säästösi kerryttävät myös OP-bonuksia.*

Tuotteiden suurin ero on se, että OP Sijoitusvakuutuksessa valitset edunsaajan, jolle vakuutukseen säästämäsi varat maksetaan, kun säästöaika päättyy tai jos menehdyt. OP Säästösopimus puolestaan on kapitalisaatiosopimus, joka ei sisällä kuolintapausturvaa. Vakuutuksenottajan kuoltua OP Säästösopimus siirtyy sellaisenaan kuolinpesän omistukseen.

*Seuraavat vakuutussäästöihin liitetyt sijoituskohteet eivät kerrytä OP-bonuksia 1.4.2022 alkaen: OP-Venäjä A, JPM Russia A, JPM Emerging Europe Equity Fund ja BlackRock GF Emerging Europe Fund A.

Vakuutussäästämisen sijoituskohteet

Vakuutussäästäjänä sinulla on mahdollisuus valita vakuutukseesi sijoituskohteet laajasta valikoimastamme. Valittavanasi on erilaisia rahastoja ja sijoituskoreja, kuten:

 1. OP Premium -sijoituskorit
 2. Vastuulliset rahastot
 3. Säästäjän rahastot
 4. Laaja, jopa 50 rahastoa sisältävä OP:n sijoitusrahastovalikoima

Inspiraatiota ja oppia sijoittamiseen: sijoituspodcastit, sijoituswebinaarit ja -uutiset

OP Sijoitusvakuutus
Sijoitusmuoto, jossa voit toimia hyvinkin aktiivisesti, olla täysin passiivinen tai vuoroin kumpaa vain.

Omistaja-asiakkaan edut 1.1.2021 alkaen

 • Arvo-osuustili ja säilytys 0 €: Koti- ja ulkomaisten osakkeiden ja ETF:ien säilytys ilman kuukausimaksuja. 
 • Rahastojen ostot ja myynnit 0 €: Osta, myy ja vaihda lähes kaikkia rahastoja ilman kuluja sekä kerrytä rahastosäästämisestä OP-bonuksia.*
 • Edut osakekaupankäynnistä:
  • 1 %:n välityspalkkiokatto Suomen ja Ruotsin osakkeista sekä arvopapereista – osakkeista, warranteista ja ETF:stä.
  • Välityspalkkio 0,05-0,17 % eli mitä enemmän kauppaa käyt, sitä alhaisemmat kaupankäyntikustannukset. Edellä mainitut edut voimassa OP-mobiilissa, OP-yritysmobiilissa ja op.fi-palvelussa.
 • Osakeanalyysi 0 €: maksuton osake- ja markkina-analyysi. 
 • Säästövakuutuksen edut: Vakuutuksen avaaminen, sijoituskohteiden vaihto verkossa ja lisäsijoitukset OP Sijoitusvakuutukseen ovat kuluttomia. Sijoitussidonnaiset vakuutussäästöt kerryttävät OP-bonuksia, poislukien yksilölliset sijoitusvakuutukset.**

*OP-bonuksia ei kerry R2 Crystal -rahastosta ja rahastojen instituutiosarjoista. 

OP-bonukset

Omistaja-asiakkaalle kertyy säästöjen ja sijoitusten lisäksi OP-bonuksia myös

 • lainoista
 • tileillä olevat varoista
 • kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista

OP-bonuksia kerryttävät 1.11.2020 alkaen:

 • asuntolainat, vakuudelliset pankkilainat, opintolainat
 • säästämisen ja sijoittamisen tilit
 • rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset
 • vahinkovakuutuksen laskut

Muutoksen myötä 1.11.2020 OP-bonuksia ei kerry:

 • Käyttötilin talletuksista
 • vakuudettomista kulutusluotoista (Jousto-, Täsmä-, Kerta- ja Tililuotto)
 • OP:n osamaksurahoituksesta
 • OP-Visa credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista, OP-Visa ja OP Duo -korttien korollisen luoton saldosta.

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin.

**Seuraavat vakuutussäästöihin liitetyt sijoituskohteet eivät kerrytä OP-bonuksia 1.4.2022 alkaen: OP-Venäjä A, JPM Russia A, JPM Emerging Europe Equity Fund ja BlackRock GF Emerging Europe Fund A.

Voit kirjautua Vakuutussäästämisen verkkopalveluun oman pankkisi verkkopalvelutunnuksia käyttäen. Kirjautuminen tapahtuu kohdasta Kirjaudu sisään ja valitsemalle Muut tunnistustavat. Kirjautumisen jälkeen löydät eläke- ja säästöhenkivakuutukset Säästöt ja sijoitukset Vakuutussäästämisen osiosta.

Sijoituskohteiden avaintietoasiakirjat löydät Vakuutussäästämisen kurssit sivulta sijoituskohteiden tuotekorteista. Linkki Vakuutussäästämisen kurssit sivulle tässä.

OP-sijoitusvakuutus- ja OP-säästösopimus-vakuutukset ovat tarkoitettu osuuspankin omistaja-asiakkaille. Jos haluat aloittaa vakuutussäästämisen ja et ole vielä omistaja-asiakas, voit liittyä omistaja-asiakkaaksi täällä.

Jos sinulla on jo OP-sijoitusvakuutus, voit tehdä lisäsijoituksen helposti ja nopeasti verkossa. Tee lisäsijoitus sijoitusvakuutukseesi

Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy. Osuuspankit toimivat OP-Henkivakuutuksen asiamiehinä.