Senioriasuminen kuva

Huoletonta ja vaivatonta asumista eläkkeellä

Ikä rasittaa niin asuntoa kuin asujaakin, ja eläkepäivien asumista kannattaa miettiä ajoissa. Mistä rahat remonttiin tai ylipäätään asumiseen?

Pienempi asunto eläkepäiville

Ovatko lapsesi muuttamassa omilleen? Onko asuntosi käymässä turhan suureksi tai tuntuuko omakotitalon hoitaminen jo turhan raskaalta? Iän karttuessa asumistarpeet voivat muuttua ja moni eläkkeelle siirtyvä haluaa muuttaa pienempään asuntoon. Useimmiten eläkkeellä haluaa asua jo talossa, jossa on hissi, peruspalvelut lähellä sekä hyvät ulkoilumahdollisuudet.

Jos koti tuntuu liian suurelta eläkepäiviin, OP Koti auttaa sen myynnissä tai vaihdossa pienempään.

Oman asunnon remontoiminen loppuajan asunnoksi

Haluaisitko puolisosi kanssa jatkaa asumista vanhassa tutussa kodissa, mutta eläke ei tunnu siihen riittävän? Onko talo tai taloyhtiö jo siinä iässä, että kiinteistön peruskorjaukset tai putkiremontti on tulossa ajankohtaiseksi kymmenen vuoden sisällä? Varsin usein seniorikansalainen saattaa hätkähtää vaivalloiselta kuulostavaa korjausta ja sen kuluja.

Voit hakea meiltä lainaa oman talon tai asunnon remontointiin tai taloyhtiön peruskorjauslainan poismaksamiseen. Henkilökohtainen laina on taloyhtiölainaa kannattavampi ja voit räätälöidä lainan takaisinmaksun omaan elämäntilanteeseesi sopivaksi. Saat taloyhtiösi isännöitsijältä tarkat tiedot yhtiölainaosuutesi määrästä ja siitä milloin voit maksaa lainaosuuden takaisin. Tee lainahakemus saman tien, saat meiltä reilun lainatarjouksen.

Käänteinen asuntolaina voi olla vaihtoehto yli 60-vuotiaalle.

  • Lainan avulla voit jatkaa asumista tutussa kodissa ja nauttia samalla mukavasta lisästä eläkkeen päälle.
  • Käänteisessä asuntolainassa pankki maksaa velattoman tai lähes velattoman asunnon omistajalle kuukausittain sovitun summan. Sen voi käyttää vaikkapa remonttikustannuksiin, tilapäisasuntoon putkiremontin aikana tai nousseeseen yhtiövastikkeeseen.
  • Laina ja kertyneet korot maksetaan kerralla laina-ajan päättyessä esimerkiksi myymällä asunto.
  • Asunnon myymisestä päättää omistaja tai perikunta.
  • Käänteisen lainan vakuutena on asunto ja usein käänteinen asuntolaina mitoitetaan koko loppuiäksi.

Kysy käänteisestä asuntolainasta lisää omasta osuuspankistasi.

Senioriasunnossa asuminen on huoletonta

Senioriasunnossa voit viettää täyttä elämää kotoisassa ympäristössä ja hyödyntää halutessasi senioritalon tarjoamia palveluita, kuten siivous- ja ruokapalvelua sekä perusterveydenhuollon neuvontaa. Lisäksi senioritalossa pääset nauttimaan monenlaisesta viriketoiminnasta yhdessä muiden senioreiden kanssa. Senioritalossa et kuitenkaan joudu tinkimään asumisen mukavuudesta, vaan voit edelleen asua omassa asunnossa ja voit sisustaa asunnon omilla tutuilla tavaroilla ja huonekaluilla mieleiseksi. Asuntosi on kuitenkin suunniteltu esteettömäksi ja se mahdollistaa tarvittaessa nykyaikaisen turvatekniikan käytön.

Raha- ja asumisasiat kuntoon jo hyvissä ajoin

Entä jos ei pysty itse vanhuuden sairauksien vuoksi hoitamaan esimerkiksi raha- tai asumisasioitaan? Kuka pääsee pankkitilille, hoitamaan laskut tai huolehtimaan kiinteistön asioista?

Osuuspankin lakipalveluissa raha- ja asuntoasioitaan voi hoitaa etukäteen sujuvammiksi teettämällä itselleen edunvalvontavaltakirjan. Sillä valtuutetaan puoliso, lapset tai muu luottohenkilö hoitamaan raha- ja asuntoasioita silloin, kun asiakas ei enää kykene siihen itse.

Ennakkoperinnön ja lahjan voi antaa etukäteen. Lakipalveluiden asiantuntijoiden avulla voi suunnitella perintöasiansa siten, ettei lahjan, ennakkoperinnön tai perinnön verorasitus ole perillisille liian suuri.

Vakuutukset vastaamaan nykyistä elämäntilannetta

Mikäli päätät muuttaa eläkepäivilläsi uuteen asuntoon, muistathan päivittää myös vakuutuksesi ajan tasalle. On tärkeää, että vakuutusturvasi vastaa nykyistä elämäntilannettasi ja että perheelläsi, kodillasi ja muulla omaisuudellasi on varmasti hyvä suoja vahinkojen varalle. Kun vakuutusturvasi on päivitetty ajan tasalle, et myöskään ylivakuuta eläkepäivien asuntoasi.