Altti Krank lähti viettämään eläkepäiviään Espanjaan

Eläkepäiviksi Espanjaan

Altti Krank lähti viettämään eläkepäiviään Espanjaan. Sitä ennen hän asui yli kymmenen vuotta Virossa. Kesäisin hän vierailee usein Pärnussa ja poikkeaa sieltä Suomeen tervehtimään lapsia ja lapsenlapsia.

Almeria on mukava paikka. Joskus tuntuu siltä, että juuri tuota maankolkkaa olen kaikki vaellusvuoteni etsinyt.

Lehdet alkavat Viron Pärnussa pikkuhiljaa kellastua, kun Altti Krank, 75, pakkaa autoaan hostellin pihalla Espanjaan lähtöä varten. Muutaman päivän päästä eläkkeellä oleva toimittaja lähtee ajelemaan Liettuasta Saksan ja Ranskan kautta Espanjan aurinkorannikon suuntaan, Costa de Almeriaan.

– Almeria on mukava paikka. En ole törmännyt asuinalueellani yhteenkään suomalaiseen, joten aina ei ole helppoa. Toisaalta olen tutustunut moniin avuliaisiin ja sydämellisiin ihmisiin. Joskus tuntuu siltä, että juuri tuota maankolkkaa olen kaikki vaellusvuoteni etsinyt.

Altti lähti Vantaalta maailmalle vuonna 1996. Aluksi hän asui Virossa. Vuonna 2009 hän muutti Espanjan Costa Blancalle.

– Sikäläiset tuttavani kutsuivat minut kylään, ja ihastuin sillä reissulla lopullisesti Espanjaan. Etsin halvan vuokra-asunnon ja jäin.

Altti osaa espanjaa sen verran, että pärjää arkipäivän asioissa.

– Paikallisessa pankissa Almeriassa, kuten monessa muussakin palvelupisteessä, puhutaan tänä päivänä myös englantia. Totta kai joudun edelleen monissa tilanteissa turvautumaan tulkin apuun. Esimerkiksi viranomaisten kanssa asioitaessa on lähes aina vaikeuksia, eläkeläinen toteaa.

Kun Altti muutti Espanjaan, eläkeläisen verotus oli siellä edullisempi. Paikallisen verotuksen piiriin ei vain ollut aivan yksinkertaista päästä.

– Espanjan viranomaiset vaativat näytön kahden vuoden asumisesta maassa ennen kuin myönsivät oleskeluluvan, kansallisen sairasvakuutuskortin ja muut dokumentit.

Sittemmin verottaja on tullut tiukemmaksi. Espanjassa tulokkaita kehotetaan kääntymään asiaan vihkiytyneiden toimistojen puoleen.

– Eivät kaikki siellä kuitenkaan ole rikkaita veropakolaisia. Minä esimerkiksi maksan vaatimattomasta eläkkeestäni osan veroina sekä Suomeen että Espanjaan. Olen tosin jättänyt valituksen virheellisestä veropäätöksestä.

Altti vierailee kesäaikaan usein Virossa. Sieltä hän poikkeaa katsomaan lapsiaan ja lapsenlapsiaan myös Suomessa.

– Totta kai ikävöin maailmalla lapsiani ja lapsenlapsiani, mutta varsinaista koti-ikävää en tunne.

Kysy pankista neuvoa ennen ulkomaille muuttoa

  • Osuuspankin tili on maksuton ja se kannattaa ulkomaille muuttaessa jättää voimaan. Tiliin liitetyt palvelut, kuten kortit, voivat kuitenkin olla maksullisia.
  • Useimmat päivittäiset pankkipalvelut hoidat kätevästi OP-verkkopalvelun tai OP-mobiilin avulla. Toistuvat laskut kannattaa maksaa e-laskuna.
  • Yllättävien tilanteiden varalta voi olla hyödyllistä antaa tilin käyttöoikeus esimerkiksi Suomessa olevalle perheenjäsenelle.
  • Ota reissuun mukaan useampi avainlukulista, ja aktivoi uusi käyttöön ajoissa ennen edellisen listan loppumista. Jos kadotat verkkopalvelutunnukset, pankki voi toimittaa uudet Suomen lähetystöön tai konsulaattiin.
  • Uusittu pankki- tai luottokortti saapuu osuuspankin konttorille, jos vakituinen osoitteesi on ulkomailla. Sovi sen noudosta tai postituksesta oman osuuspankkisi kanssa.
  • Tilin avaaminen ulkomailla voi olla monimutkaisempaa kuin Suomessa, mutta on tarpeen, jos oleskelet maassa pidempään. Huomioi ulkomaanmaksujen hinnastot, kun siirrät rahaa kotimaisen ja ulkomaisen tilisi välillä.

Laajenna vakuutusturvaa

Eurooppalaisen Matkustajavakuutuksen voi laajentaa enintään kahden vuoden mittaiselle yksittäiselle työ-, opiskelu- tai lomamatkalle. Vahingon sattuessa voit tehdä vahinkoilmoituksen ja hakea korvausta kätevästi verkon kautta.

Pohjolan Terveysvakuutus on mahdollista laajentaa ulkomailla voimassaolevaksi, jos muutat EU- tai ETA-alueelle tai Sveitsiin. Laajennus sopii sinulle, jos Eurooppalaisen Matkustajavakuutuksen pidennetty voimassaoloaika ei riitä, mutta aiot palata takaisin Suomeen lähivuosien aikana.

Jos aiot muuttaa pidemmäksi ajaksi tai pysyvästi ulkomaille, sinun kannattaa hankkia vakuutusturva kohdemaasta.