Koirarodun valinta

Koirarodun valinta

Koirarotua valitessasi on tärkeää miettiä millaiset ovat koiran rotuominaisuudet ja luonne, ja miten ne sopivat omaan arkeesi ja harrastuksiisi.

Millaista koiraa etsit?

Vaikka näkemäsi pentu olisi kuinka söpö tahansa, pidä mielessä, että mitään eläintä ei pidä koskaan hankkia pelkän ulkomuodon perusteella. Usein koiran ulkonäkö herättää tietämättömissä ihmisissä aivan vääriä mielikuvia. Esimerkiksi pienikokoisen rodun edustaja ei automaattisesti aina tarkoita rauhallista ja helposti koulutettavaa kotikoiraa; mm. pienikokoinen jackrusselinterrieri on alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan metsästyskoira, joka tarvitsee paljon liikuntaa ja johdonmukaisen peruskoulutuksen.

Koiran valinta on todennäköisesti sitä onnistuneempi, mitä sopivampi koiran hoidon tarve on omaan elämäntilanteeseesi nähden. Kun valitset itsellesi rodun jota pystyt ja jaksat myös hoitaa, tulee yhteisestä taipaleestanne huomattavasti mukavampi ja helpompi.

Rodun käyttötarkoitus ja luonne

Rodun käyttötarkoitus on tärkein asia, johon sinun kannattaa kiinnittää huomiota rotua valitessasi. Useat rodut on jalostettu erilaisiin metsästystarkoituksiin tai vartioimaan ja vahtimaan. Nämä seikat saattavat aiheuttaa ongelmia esimerkiksi kerrostaloissa.

Vaikka rotua ei välttämättä tällä hetkellä enää käytettäisikään alkuperäiseen tarkoitukseen johon se on aikoinaan jalostettu, ei muutaman kymmenen vuoden seurakoirana olo ole välttämättä muuttanut paljonkaan rodun taipumuksia. Mitä itsenäisempään työskentelyyn rotu on tarkoitettu, sen itsenäisempi se on myös luonteeltaan. Koiran itsenäisyys tarkoittaa yleensä omistajan kannalta kovaa työtä, jotta hän saa koiran koulutuksen avulla kiinnostumaan yhdessä tekemisestä.

Ennen rodun valitsemista ota myös selville miten rotua on jalostettu sekä mihin asioihin ja miten kyseinen jalostus on vaikuttanut.

Huomioi asuinolosuhteesi ja -ympäristösi

Asuinolosuhteesi ja -ympäristösi kannattaa huomioida koirarotua valitessasi. Pieneen kerrostaloyksiöön sopii usein hyvinkin erilainen rotu kuin vaikkapa omakotitaloon taajaman ulkopuolella; kerrostalossa esimerkiksi haukkuherkkä koira voi aiheuttaa kitkaa naapureiden välillä.

Mikäli asut kaupungissa ja tarkoituksenasi on liikkua koirasi kanssa julkisilla liikennevälineillä, kannattaa roduksi valita koira, joka on luonteeltaan avoin eikä karsasta uusiakaan tuttavuuksia.

Keitä perheeseesi kuuluu?

Koira soveltuu tavallisesti perheeseen paremmin, mikäli se on kaikkien siitä huolehtivien kontrolloitavissa. Koiran hallittavuuteen vaikuttaa erittäin paljon koiran koulutus, mutta myös koiran rotu sekä sen omaispiirteet ja luonne.

Mikäli sinulla on pieniä lapsia, mieti onko sinulla tarpeeksi aikaa haastavan ja energisen koiran ulkoiluttamiseen, kouluttamiseen ja sen kanssa harrastamiseen. Osa koiraroduista sopii paremmin lapsiperheeseen kuin toiset, joten on erittäin tärkeää tutustua eri rotuihin ja miettiä millainen rotu sopii juuri omaan perheeseesi.

Kuinka paljon olet valmis ulkoilemaan koirasi kanssa päivittäin?

Eri koirarodut vaativat hyvinkin erilaisen määrän liikuntaa päivittäin. Mikäli haluat esimerkiksi aktiivisen koiran, sinun tulee olla valmis ulkoilemaan sen kanssa reilun ajan päivittäin myös pahimmassa vesisateessa ja pakkasessa.

Mikäli ulkoilu ei ole sinun juttusi lainkaan, kannattaa miettiä koiran ottamista ylipäätään, sillä kaikki koirarodut kaipaavat päivittäisiä ulkoiluhetkiä ainakin muutaman lenkin verran.

Kuinka monta tuntia koirasi joutuisi olemaan päivittäin yksin?

Monen koiranomistajan ongelmana ovat pitkät työpäivät, jolloin koira joutuu viettämään tunteja yksin kotona sisätiloissa. Millaisessa elämäntilanteessa ja työssä sinä olet? Pystytkö tekemään välillä töitä kotona tai onko sinulla lapsia, jotka voivat päästää koiran ulos ja puuhata sen kanssa? Koira on laumaeläin, joka ei viihdy pitkiä aikoja yksin, joten ota tämä huomioon koiran hankintaa ja rotua miettiessäsi.

Mikäli nykyinen elämäntilanteesi edellyttää, että koirasi on päivittäin yksin yli yhdeksän tuntia, kannattaa koiran hankintaa harkita tarkkaan. Nykyään on tarjolla myös maksullisia koirien päivähoitopalveluita, joista voi olla apua pitkien työpäivien ja koiranhoidon yhteensovittamisessa.

Haluatko pitkä- vai lyhytkarvaisen koiran?

Kuinka kiinnostunut olen koirasi turkin hoidosta – harjauksesta ja trimmauksesta? Joidenkin pitkäkarvaisten koirien turkit tulee pestä ja harjata läpi viikoittain. Isolla koiralla turkin huoltamiseen saattaa mennä jopa useampi tunti kerralla.

Pieni, keskikokoinen vai iso?

Myös koiran koko kannattaa ottaa huomioon rotua valitessasi. Pienimmät koirarodut saattavat painaa alle kilon ja suurimmat jopa lähemmäs 100 kiloa aikuisina. Koiran koosta riippumatta, se tulee olla hallittavissasi aina ja kaikissa tilanteissa.

Etsitkö koti- ja seurakoiraa vai haluatko harrastaa sen kanssa?

Monet rodut kaipaavat perusulkoilun lisäksi myös muuta tekemistä ja aktiviteetteja. Rodusta riippuen voit harrastaa koirasi kanssa monenlaista, kuten agilityä, tottelevaisuuskoulutusta, hakua, jäljestystä tai suojelua. Rotua valitessasi huomioi kuitenkin, että tietyt rodut sopivat paremmin ominaisuuksien puolesta tiettyihin lajeihin kuin toiset, osa ei ollenkaan.