Metsätie

Ulkomaille autolla tai moottoripyörällä

Aiotko suunnata lomalla auton tai moottoripyörän keulan ulkomaille? Jotta hyvä tunnelma säilyisi kotimatkalle asti, kannattaa huomioida muutama asia.

Suunnittele ajoreitti ennalta

On tärkeää suunnitella reitti ennalta, koska se vaikuttaa myös vakuutustarpeisiin.  Reitin suunnittelu etukäteen on sitä paitsi hauskaa: mieti, oletko esimerkiksi aina halunnut nähdä Neuschwansteinin "satulinnan" tai vierailla siinä tietyllä viinitarhalla Rhonen laaksossa? Kiinnostaako lapsia erityisesti Legoland tai Euro Disneyland?

Huolehdi ajoneuvon vakuutukset kuntoon ja tilaa Green Card

Ajoreitistäsi ja päämäärästäsi riippuen huolehdi, että vihreä kortti eli Green Card on voimassa. Kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Voit tilata sen veloituksetta liikennevakuutusyhtiöltäsi. Kortti on pakollinen ETA-alueen ulkopuolisissa maissa, esimerkiksi Venäjällä, mutta se on suositeltavaa olla mukana aina, kun matkasi suuntautuu Pohjoismaiden ulkopuolelle. Vihreä kortti tulee esittää matkalla mahdollisesti sattuvan liikennevahingon yhteydessä sekä tarvittaessa rajaviranomaisille.

Ennen matkaan lähtöä huolehdi myös, että ajoneuvollasi on pakollisen liikennevakuutuksen lisäksi voimassaoleva Autoturvan autovakuutus. Tarkista omasta vakuutusyhtiöstäsi tai vakuutuskirjasta ja -ehdoista ajoneuvosi vakuutusten turvat, voimassaoloalue ja omavastuiden määrä.

Huolla auto ja kuljettaja

Ehdoton lähtökohta on, että kulkupelin pitää olla kunnossa ja huollettu. Viehättävästä puolalaisesta pikkukylästä ei välttämättä löydä oman merkin korjaamoa.  Tarkista auton kunto vielä ennen matkaa: öljyt, renkaat ja rengaspaineet. Muista ottaa mukaan myös jauhesammutin ja ensiapulaukku.

Myös kuljettajan on oltava kunnossa ja virkeä. Älä ahnehdi liian pitkiä ajotaipaleita, tarkoitushan on nähdä muutakin kuin maanteiden keskiviivoja eri maissa. Poikkea autobahnilta kupposelle pieneen kyläkahvilaan jos väsyttää, tai vaihtakaa välillä kuljettajaa.

Entä jos tien päällä sattuu jotakin?

Entäpä jos kaikista varotoimista huolimatta jotain sattuu tien päällä vieraassa maassa, mihin voi soittaa? Talleta puhelimeesi ainakin seuraavat numerot:

  • Pohjola Vakuutuksen autovahinkojen päivystysnumero +35810 253 2553, arkisin kello 9-17.
  • Muina aikoina päivystää Pohjola Vakuutuksen matkahätänumero +35810 253 0012, joka auttaa järjestämään muun muassa paikallisen hinausliikkeen paikalle sekä sopimaan korjaamon kanssa toimenpiteistä.
  • Yleinen kansainvälinen hätänumero 112.