Punainen matkalaukku lentokentällä

Kapsäkkisi voi kadota tai viivästyä

Viime vuonna lentokentillä ympäri maailmaa viivästyi, vahingoittui tai varastettiin yli 26 miljoonaa matkalaukkua. Tämä tarkoittaa noin yhdeksää laukkua tuhatta matkustajaa kohden.

Kansainvälisen ilmailualan viestintäyritys SITAn raportista käy ilmi, että lentokentän sijainti ja koko vaikuttavat matkatavaran viivästymisen, vahingoittumisen tai katoamisen riskiin.

Pienin riski on Aasian pienillä lentokentillä, joissa ainoastaan yksi laukku tuhatta matkustajaa kohden viivästyy, menee rikki tai katoaa. Suurin ongelma on Euroopan suurilla kentillä, joissa sama luku on kymmenen laukkua tuhatta matkustajaa kohden.

Välilaskut lisäävät viivästymisiä

Lähes 83 prosenttia matkatavaraongelmista johtuu viivästymisistä. Näistä suurin osa tapahtuu siirrettäessä laukkuja lennolta toiselle. Tällöin laukut joko unohdetaan lastata koneeseen tai ne lastataan vahingossa väärin.

Lentokentillä kiinnitetään entistä enemmän huomiota laukkujen käsittelyyn. Viivästyneiden matkalaukkujen määrä on pienentynyt edelliseen vuoteen verrattuna vaikka matkustajamäärät ovat lisääntyneet. Toisaalta ruumaan laitettavien matkatavaroiden määrä on vähentynyt.

Vakuuta myös matkatavarasi

Laukku katoaa harvoin lopullisesti, mutta matkatavarat kannattaa silti vakuuttaa.

Jos matkalaukkusi on myöhässä yli kaksi tuntia, matkatavaravakuutus korvaa välttämättömät hankinnat. Näitä ovat hygieniatuotteet ja vaatteet, joilla selviät odotuksen ajan matkakohteessa.

Matkatavarat saattavat myös rikkoontua tai kadota lennoilla.

Tee heti selvitys tavaroista

Tee heti lentokentällä lentoyhtiölle selvitys eli PIR-raportti kadonneista tai rikkoutuneista matkatavaroista.

Mikäli lentoyhtiö ei löydä kadottamaansa laukkua, he maksavat tavaroista korvauksen. Lentoyhtiöt eivät kuitenkaan korvaa elektroniikkaa tai muuta arvokkaampaa omaisuutta. Tällöin matkatavaravakuutuksesta voidaan korvata loput.

Rikkoutumistapauksissa on sama tilanne kuin katoamistapauksissa. Kuljetuksessa rikkoutuneet matkatavarat korvataan useimmiten suoraan matkatavaravakuutuksesta.