Nainen ja mies tutkivat karttaa lomalla.

Matkailijan 8 vinkkiä välttää varkaus

Pitkäkyntisen uhriksi joutuminen matkalla ei ole koskaan mukava juttu, vaikka vakuutusasiat olisivatkin kunnossa. Miten varkauden kohteeksi joutumista voi välttää?

Matkailijat ovat helppoja saaliita varkaille eikä taskuvarasta tunnista ulkonäöstä. Vieressä seisova siisti nuori mies, uusi lomatuttavuus tai herttainen mummo saattaa viedä laukkusi ja tyhjentää lompakkosi. 

Näillä kahdeksalla vinkillä vähennät varkauden riskiä.

1. Tutustu kohteeseen etukäteen

Tutustu matkakohteeseen etukäteen esimerkiksi matkaoppaiden ja ulkoministeriön matkustustiedotteiden avulla. Tarkista mitä paikkoja kannattaisi välttää. Mitä enemmän tiedät, sen parempi.

2. Valitse turvallinen majapaikka

Tilastollisesti varkaus tapahtuu usein hotellissa. Tutki hotellien suosituksia esimerkiksi TripAdvisorista ja valitse turvallinen hotelli. Jos hotellissa tai huoneessa on säilytyslokero, säilytä toinen maksukortti, rahat ja arvotavarat siellä.

3. Heittäydy huomaamattomaksi

Älä näytä perusturistilta. Käveletkö nenä kiinni kartassa ja räpsitkö välillä kuvia? Näin erotut varmasti massasta ja varkaat tietävät kenet ottaa kohteeksi. Älä roikota kameraa kaulassa, vaan säilytä se laukussa.

4. Pidä laukkua silmällä

Pidä laukkusi aina näköpiirissä. Reppua on helppo käyttää matkalla, mutta et näe mitä selkäsi takana tapahtuu. Jos syöt ravintolassa, älä ripusta laukkua näkymättömiin tuolin selkänojalle. Laita se esimerkiksi lattialle niin että se koskettaa jalkaasi.

5. Kaksi maksukorttia turvaa matkasi

Suosi kortilla maksamista ulkomailla. Kaksi maksukorttia turvaa matkasi tilanteissa, joissa toinen maksukortti vioittuu tai katoaa. Jos kortti katoaa, ilmoita siitä välittömästi korttien sulkupalveluun. Näin varmistat huolettoman loman, sillä vastuu mahdollisista väärinkäytöksistä siirtyy heti pankille.

Mitä vähemmän kannat rahaa mukanasi, sen parempi. Rahoja ei kannata laskea julkisesti, eikä käteistä vaihtaa etukäteen suuria määriä. Käteistä kannattaa ostaa kortilla matkakohteessa automaatilta tai valuutanvaihtopisteessä tarpeen mukaan.

6. Varo huijausta

Ravintoloissa ja kaupoissa voi joutua huijatuksi, jos et ole perehtynyt valuuttaan ja paikalliseen hintatasoon. Et välttämättä huomaa lisäkuluja, joita sinun ei pitäisi maksaa. Jos et ole varmasta laskusta, hyvä vinkki on muuntaa se euroiksi.

7. Asennoidu oikein

Uudessa paikassa eksyy helposti. Mikäli eksyt, yritä vaikuttaa siltä, että olet tilanteen tasalla. Jos hätäännyt, olet helppo kohde huijaukselle. Yritä aina löytää jokin maamerkki, jonka avulla voit paikallistaa missä olet.

8. Ole varuillasi

Käytä maalaisjärkeä ja ole varuillasi. Vältä ihmisiä, jotka käyttäytyvät oudosti, koska se voi olla juoni kiinnittää huomiosi muualle.

Älä kävele yksin pimeässä, vaan pyri kävelemään valaistuissa paikoissa, joissa on muitakin ihmisiä.