Lapsiperhe iloisena lomalla

Matkakassa kokoon säästämällä

Haaveilet sitten viikon matkasta Kanarian aurinkoon tai kuukauden reppureissusta Aasiaan, saat matkarahat kokoon säästämällä.

”Matkalle säästämisessä tärkein kysymys on se, koska haluaa matkalle lähteä.” Mika Pesonen, asiantuntijapäällikkö, OP

Viikon perheloma Kanarialla neljälle hengelle maksaa noin 2 000 euroa. Yksin Aasiaan kuukaudeksi matkustava reppureissaaja selviää noin 1 700 eurolla. Mistä tahansa matkakohteesta haaveiletkin, ennen matkaa täytyy laskea budjetti ja haalia kokoon matkarahat.

– Matkalle säästämiseen suosittelen hyvin hajautettua rahastoa, joka ei ota liikaa riskiä. Esimerkiksi Säästäjän rahastoista OP-Varovainen on hyvä vaihtoehto, jos matkalle on tarkoitus lähteä parin vuoden sisällä, eikä halua ottaa riskiä rahojen menetyksestä, sanoo asiantuntijapäällikkö Mika Pesonen.

Jos haaveissa on vuoden päästä tai seuraavana kesänä tehtävä matka, myös tilille säästäminen on hyvä vaihtoehto, sillä lyhyellä säästöajalla ei ehdi hyötymään koron kertymisestä. Jos haluat saada säästettyä 3000 euroa, kuluu sen kokoon saamiseen vuosi ja kolme kuukautta, jos laitat kuukausittain 200 euroa tilille.

Kymmenen vuoden päästä tehtävää matkaa varten voi jo sijoittaa rohkeammin.

– Itse aion lähteä lasten kanssa Afrikkaan safarille kolmen vuoden päästä ja säästämisen aloitin jo muutama vuosi sitten. Säännöllisyys on kaikkein tärkeintä, sanoo Pesonen.

Lomasäästötilillä New Yorkiin

Helsinkiläiset Niina ja Jari lähtevät parin kuukauden päästä viikoksi New Yorkiin ja suunnitelmissa on monenlaista aktiviteettia, kuten jääkiekko- ja koripallopelejä ja shoppailua. Kahden aikuisen ja yhden kissan taloudessa lomiin säästetään erilliselle lomatilille, johon rahaa kerrytetään kuukausittain. New Yorkin matkaa varten rahaa laitettiin sivuun noin vuosi.

– Alussa rahaa meni säästöön molempien tililtä suoraan palkkapäivänä 100 euroa kuussa. Nyt kun matka alkaa olla lähempänä, säästämme jo 350 euroa kuussa, kertoo Niina.

Pelkät matkat, majoitus ja aktiviteetit maksavat 1 500 euroa henkilöltä. Päälle tulevat shoppailurahat, ruoka ja muu tarvittava. Matkakassaa laskettaessa täytyy huomioida myös lemmikin hoito.

– Jos kissalle ei löydy hoitajaa, käytämme maksullista kissahoitolaa. Haluamme varautua kaikkeen, jotta ei tule mitään yllätyksiä.

Liukumavaraa täytyy olla myös sitä varten, jos matkan päällä tulee ongelmia. Pelkän käteisen tai kortin varassa ei kannata olla, jos vaikkapa lento jostain syystä peruuntuisi.

– Käytämme ostoksiin matkalla pääasiassa Visaa, ja Visa-laskun voi sitten jälkikäteen maksaa pois lomatilin säästöjen avulla. Lisäksi suunnitelmissamme on jo seuraavan kesän matka, joten ei ole pahitteeksi vaikka tilille jäisi vähän ylimääräistäkin, sanoo Niina.