Nainen makaa riippukeinussa rannalla ulkomailla.

Matkan rahoittaminen

Täydellinen matka on mahdollista toteuttaa. Kaikki alkaa hyvästä suunnittelusta.

Säästäminen on paras vaihtoehto, jos olet haaveillut tietystä matkasta jo pidemmän aikaa ja sinulla on mahdollisuus laittaa rahaa vähitellen sivuun matkustamista varten. Jos taas matkakärpänen puraisee yllättäen, eikä matkakassaa ole valmiiksi hankittuna, kannattaa eri rahoitusvaihtoehtoja miettiä huolella. Kulutusluoton kysyminen omasta pankista on aina järkevämpää kuin kalliiseen pikavippiin turvautuminen.

Luotolla Huippuvuorille

Huippuvuorten maisemat ovat yhä kirkkaana Päivi Melton mielessä, vaikka matkasta on jo aikaa. Joutsenolainen taksinkuljettaja oli pitkään suunnitellut tekevänsä fyysisesti haastavan reissun, ja miettinyt muun muassa Kilimanjarolle lähtemistä. Eräs lehti-ilmoitus sysäsi suunnitelmat toiseen suuntaan.

– Ilmoituksessa etsittiin osallistujia arktiseen hiihtoretkikuntaan Huippuvuorille. Laitoin samana iltana vastauksen, ja seuraavana päivänä järjestäjä toivotti tervetulleeksi mukaan, Melto kertoo.

Jo parinkymmenen vuoden ajan Melto on miehensä ja ystäviensä kanssa käynyt vaelluksilla Lapissa. Nyt kyseessä oli kuitenkin isompi matka, joten Melto päätti hakea lainaa pankista rahoittaakseen unelmansa.

– Jos olisin joutunut alusta asti säästämään koko summan, siihen olisi mennyt ehkä 10 vuotta, Melto sanoo.

Jo aiemmin pankin luotot olivat mahdollistaneet monta haavetta kuten MBA-opinnot ja perintömetsien lunastuksen. Melto vinkkaa unelmoijia tekemään selvät ja realistiset suunnitelmat.

– Valmistelin hakemista laskemalla itse budjetin melko pitkälle. Pankin väki suhtautui tällaiseen luottoon todella myönteisesti.

Lähde matkalle vaikka heti

Jos matkakuume nousee sietämättömäksi, pankista haettava kulutusluotto voi olla fiksu vaihtoehto kuumeisen olon helpottamiseen. Kulutusluoton takaisinmaksusta sovit pankin kanssa oman suunnitelmasi mukaisesti ja esimerkiksi luoton takaisinmaksuerät suunnitellaan sinulle sopiviksi.

Voit halutessasi lähteä matkalle nopeallakin aikataululla, sillä OPn asiakkaana voit hakea kulutusluottoa matkan rahoittamiseen verkossa; täytät hakemuksen ja saat päätöksen yleensä heti tai viimeistään kahden päivän kulussa. Tämän jälkeen voit siirtää rahat tilillesi ilman käyntiä konttorissa.

Osta ja nosta – kätevästi ja turvallisesti kortilla

Ulkomaanmatkalla kätevin maksuväline on kortti. Kaksi maksukorttia turvaa matkasi tilanteissa, joissa toinen kortti katoaa tai vioittuu.

Käteistä ei kannata ottaa mukaan suuria määriä vaan sitä kannattaa nostaa matkakohteessa tarpeen mukaan automaatilta tai valuutanvaihtopisteestä. Pikkurahaa voi tarvita bussi- tai taksimatkoja ja myös ravintolatippejä varten. Joissakin maissa maksetaan myös yleisessä vessassa käymisestä. Myös pienemmät kaupat ja kioskit voivat pyytää maksuksi käteistä.