Laman jälkeen haaveet toteutuvat hiljalleen

Talo kertoo tuhansia tarinoita. Mutta mitä olisi talo ilman asukkaita ja elämää?

"Lama löi tosi kovaa. Onneksi sä uskoit meihin."

“Kotihan on siellä, missä ihmiset on”, toteaa Pia Parikka. Antero ja Pia Parikan omakotitalo valmistuu pikkuhiljaa Lahden Kerinkallioon. Perhe menetti 90-luvun lamassa koko varallisuutensa kotia myöten. Vuosien mittaan uutta elämää ja kotitaloa on rakennettu hiljalleen.

Laman aikanaan nujertamia kohtalotovereita löytyy Suomesta runsaasti, sillä 90-luvun alussa työttömyys oli erityisen korkeaa etenkin rakennusalalla. Anterolla on rakennusalan koulutus ja hän kertoo, että on voinut olla henkisenä tukena entisille työtovereilleen. Myös Parikan perhe on rankkojen kokemusten myötä nivoutunut tiukasti yhteen.

Lama heitti polvilleen, mutta kirjaimellisesti maan tasalta löytyy myös helpotusta, sillä Pia nauttii maan muhentamisesta kotitalon pihalle levittäytyvässä puutarhassa. Hän viettää siellä koko kesän, ja pihalle voi hänen mukaansa mennä itkien tai nauraen. Laman aikana omaisuutensa menettäneitä kun saatettiin aikanaan pitää uhkarohkeina ja huolettomina tuhlareina, vaikka siitä ei useinkaan ollut kyse. Pihan kasvit eivät statuksista piittaa, eivätkä tuomitse silloinkaan, kun väistämättömiä kolhuja osuu kohdalle ja ihminen on rahaton, työtön tai asunnoton.

Hankalista ajoista huolimatta OP saattoi tarjota Pialle ja Anterolle asuntolainan, jonka avulla he pystyivät aloittamaan alusta uudessa kodissa. Nykyinen kotitalo oli ostohetkellä ränsistynyt, mutta sitä on kunnostettu kärsivällisesti. Lyhennysvapaiden avulla remonttia on voitu tehdä pikkuhiljaa. Antero toteaa, että talon valmistuminen olisi haaveen täyttyminen, mutta se “valmistuu ajallaan”. Pia komppaa, että kannattaa nauttia ja osata arvostaa sitä, mitä jo on, vaikka se ei olisikaan vielä täydellistä. Rempallaan oleva talo ei muuta ketään ihmisenä.

Parikan perhe on ollut vuosia asiakkaana OP Päijät-Hämeessä. Tuttuun OPlaiseen voi ottaa yhteyttä milloin vain, ja olipa aihe kuinka kiperä tahansa, yhdessä löydetään aina ratkaisu, Parikat kertovat.