Yhteinen sävel ikäerosta huolimatta

Se on yli 300-vuotisen elonsa aikana seilannut pallon laidalta toiselle. Sen ainutlaatuista sointia on ihailtu konserttisaleissa ympäri maailman. Se on riippunut keräilijöiden seinillä, ja Viipurin pommituksista se pelastettiin hetkeksi Suomeen, kunnes matka taas jatkui.

“Huikeeta, että pääsee työskentelemään yhdessä ja oppimaan tästä elämänkokemuksesta.”

Antonio Stradivari veisti viulun, legendaarisen “Iiriläisen” Cremonassa 1702, ja todellisen kulttiesineen tavoin soittimella on värikäs ja polveileva historia. OP Ryhmän Taidesäätiö hankki Iiriläisen arvosoitintensa kokoelmaan vuonna 1986.

Tärkeintä Iiriläiselle on saada soida, sillä Stradivarius-viulun ääni vain paranee soitettaessa. OP Ryhmän Taidesäätiö tukee esittävää säveltaidetta lainaamalla omistamiaan arvosoittimia nuorille, lupaaville muusikoille kolmeksi tai neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Kun liriäinen siirtyy soittajan kaulalta toiselle, lahjakkaille nuorille tarjoutuu mahdollisuus kehittyä urallaan maailman huipuksi. Kyseisen Stradivariuksen kulttuuriperintöä ovat soitollaan vieneet eteenpäin monet suomalaiset huippumuusikot kuten maailmalla mainetta niittänyt viulutaiteilija Pekka Kuusisto ja viulisti-kapellimestari Pietari Inkinen.

Nyt taidesäätiön Stradivariusta soittaa Kasmir Uusitupa, 21. Nuoren muusikon ja varttuneen viulun lähes kolmensadan vuoden ikäero ei hidasta matkaa soittouran huipulle. Päinvastoin soittajien on tärkeä päästä soittamaan tasokkaita instrumentteja, jotka haastavat runsaalla sävyjen kirjollaan. Kasmir opiskelee Sibelius-Akatemiassa ja suorittaa tällä hetkellä vaihto-opintoja Pariisissa. Muusikkovanhempien kasvatti on soittanut viulua 3,5-vuotiaasta asti, kisannut monissa viulukilpailuissa ja esiintynyt niin klassisen musiikin konserttilavoilla kuin festareillakin.

Arvosoitinten lainaamisen lisäksi OP tukee merkittäviä kotimaisia kulttuuritapahtumia, urheilua ja kuvataidetta. Taidesäätiö ostaa teoksia kokoelmiinsa suomalaisilta nykytaiteilijoilta.