Omaa tilipussia metsästämässä

Lumi Otsamo, 17, sai kesätyöpaikan OPn tukemana tamperelaisyhdistyksen kautta.

"Mä olin ihan sairaan onnellinen mun kesätyöpaikasta!"

Ravintola Peurankellossa työskennellessään Lumi oppi uusien, alkuun hieman jännittävien kokemusten kautta luottamaan itseensä asiakaspalvelutehtävissä. Palkka meni viimeistä killinkiä myöten säästöön.

Työpaikat ovat epäilemättä kiven alla, oli kyseessä sitten kesätyö tai pidempiaikainen homma. Nuorilta odotetaan usein aiempaa kokemusta työtehtävistä ja monia askarruttaa, mistä tuota maagista kokemusta sitten ilmaantuu. Kun suurimpaan osaan paikoista on kovat vaatimukset ja iso liuta kelpo pyrkijöitä, työhön pääseminen saattaa riippua tuurista, suhteista ja sinnikkyydestä.

OP halusi osaltaan tukea nuorten ensimmäisiä askelia työelämässä. OP auttoi satoja suomalaisyhdistyksiä, jotta nämä pystyivät tarjoamaan nuorille kesätöitä vaihtelevissa tehtävissä. Nuoria on työllistynyt muun muassa kesäleireille, kahvila- ja kassatehtäviin ja jopa kissojen katastrofihoitolaan.

Tampereen ilmaisutaidon lukiota käyvä Lumi huomasi OPn kesätyöpaikkailmoituksen lehdestä. Hän oli iloinen päästyään satojen hakijoiden joukosta haastatteluun. Lumi onnistui loistamaan haastattelussa ja pääsi avuksi Tampereen Kaupunkilähetys Ry:n ravintola Peurankelloon. Peurankellossa käy lounastamassa pääasiassa Peurankalliokeskuksen asukkaita. Keskuksen asukeista monet ovat iäkkäitä ja osa muistisairaita.

Lumi hoiti ravintolassa kassaa, siivoili ja auttoi asiakkaita lounaalla. Hän hurmasi työnantajan reippaudellaan, sai tärkeää työkokemusta ja löysi itsestään rohkeutta jutella asiakkaille luontevasti.

Lumi harrastaa lukio-opintojensa ohessa kilpatanssia ja on kiinnostunut ruoanlaitosta. Tulevaisuudessa hän voisi hyvinkin nähdä itsensä työskentelemässä ruoan parissa. Esimerkiksi ruokatoimittajan ura kiinnostaa Lumia, miksei myös oman pienen ruokaputiikin pystyttäminen.