Nuori mies selaa tablettietokonetta takanaan auringossa välkehtivä meri.

Opiskelu ulkomailla

Ulkomaille opiskelemaan lähteminen on helppoa ja monin tavoin suositeltavaa. Jos olet kirjoilla suomalaisessa ammatillisessa tai korkea-asteen oppilaitoksessa, voit suorittaa osan kotimaisesta tutkinnostasi ulkomailla.

Miten toimia, jos lähtee opiskelemaan ulkomaille?

Vaihto-opiskelijan pankki- ja vakuutuspalvelut kannattaa hoitaa kuntoon omassa pankissa hyvissä ajoin ennen lähtöä. Useimmissa maissa pankkiasiat hoituvat samoilla välineillä kuin Suomessakin, mutta muutamia asioita kannattaa tarkistaa ennen lähtöä. Mukaan kannattaa mm. pakata luotollinen OP:n Visa-kortti, jolla pärjäät varmasti maailmalla. Huolehdi, että vakuutusturvasi on kattavasti hoidettu kuntoon ennen kuin lähdet. Matkustajavakuutuksen avulla saat turvaa matkalla sattuvien tapaturmien ja matkalla alkavien sairauksien varalta. Ja onhan sinulla jo OP-verkkopalvelutunnukset?

Opintojen rahoitus ulkomailla

On hyvin suositeltavaa, että hankit ulkomailla suoritettavien opintojesi rahoituksen Suomesta jo ennen lähtöäsi. Kohdemaassa rahoituksen järjestäminen voi olla hankalaa, usein jopa mahdotonta. Suomesta on mahdollista hakea opintotukea sekä vaihto-opiskeluun että koko tutkinnon suorittamiseen ulkomailla. Opintotuki koostuu opintorahasta, asumislisästä sekä opintolainan valtiontakauksesta. Lisäksi ulkomailla opiskeluun on tarjolla opiskelumuodosta riippuen erilaisia apurahoja ja stipendejä.

Opintolainaa opiskeluiden rahoittamiseen ulkomailla


Opintorahan ja asumistuen lisäksi voit hakea opiskeluiden rahoittamiseen ulkomailla myös opintolainaa. Saat opintolainaa helpoiten täyttämällä opintolainahakemuksen verkossa. Lainalle tarvitaan takaus, jonka valtio antaa kaikille opiskelijoille – muita vakuuksia et tarvitse. Opintolaina on edullinen tapa rahoittaa opintoja, sillä sen korkojen maksaminen ei rasita talouttasi paljoakaan sinä aikana, kun opiskelet päätoimisesti.

Suomalaiset apurahat ja stipendit ulkomailla opiskeluun

Ulkomailla opiskeluun kannattaa hakea myös apurahoja esimerkiksi oman opintoalan säätiöistä ja kulttuuri- tai maakuntarahastoista. Hyvä listaus rahastoista löytyy Suomen Ylioppilaskuntien Liiton (SYL) sivustolta. Hyvän ja perustellun hakemuksen kirjoittaminen on erityisen tärkeää. Apurahoja ja stipendejä myöntävät tahot haluavat hakemuksen liitteeksi tarkan suunnitelman siitä, millaiseen toimintaan apurahaa haetaan.

Opiskelijana EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä


Henkilö, joka lähtee toiseen EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin opiskelemaan tai tutkijana, kuuluu pääsääntöisesti asuinmaansa sosiaaliturvaan.

EU- tai Eta-maissa ja Sveitsissä tilapäisesti oleskelevilla opiskelijoilla on oikeus sairaanhoitoon oleskelumaassaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jos he ovat Suomessa sairausvakuutettuja.

Jos opiskelet ulkomailla alle vuoden ajan, sinun tulee ilmoittaa siitä Kelaan. Jos päätoimiset opinnot ulkomailla kestävät yli vuoden ajan, voit hakea Suomen sosiaaliturvan piiriin kuulumista.
 

Muuttoilmoitus Postiin


Ulkomaille määräaikaisesti muuttaessasi Posti lähettää sinulle tulevat tavalliset 1. ja 2. luokan kirjelähetykset 250 grammaan asti ulkomaiseen osoitteeseesi. Ilmoituksen muutosta saat helpoiten tehtyä verkossa.

Opiskelusta ulkomailla tietoa maittain


Mikäli haluat vielä tietoa opiskelusta ulkomailla maittain tai lukea ulkomaille opiskelemaan lähteneiden nuorten tarinoita, kannattaa tutustua Maailmalle -verkkosivuun. Sivuilta löydät kätevästi tietoa eri maiden välisistä eroista opiskelijanäkökulmasta kerrottuna.