Nainen ja tyttö

Lapselle säästäminen

Lapselle säästäminen on arvokas lahja tulevaisuuden varalle. Pienestäkin säännöllisesti säästetystä summasta kertyy vuosien varrella mukava pesämuna opintoja, autoa tai ensimmäistä omaa kotia varten.

Lapselle säästämisen aloittamiseen liittyy muutamia alkuvalmisteluja, jotka kannattaa hoitaa kerralla kuntoon. Ensimmäinen tehtävä on avata lapselle oma tili.

Tilin avaaminen lapselle

Lapselle kannattaa avata oma tili jo hänen ollessaan pieni. Vanhemmat voivat säästää tilille ja sinne voi kerätä myös isovanhempien ja kummien antamat rahalahjat. Lapsen tililtä säästöjä saa siirrettyä helposti myös rahastoon, jonka tuotto-odotus on huomattavasti tiliä korkeampi.

  • Tilin avaamiseen tarvitaan lapsen henkilötunnus ja nimi.
  • Alaikäiselle tiliä avattaessa tarvitaan kummankin huoltajan suostumus.
  • Lapselle voi avata tilin vasta lapsen syntymän jälkeen.

Lapsen nimissä olevat varat ovat lapsen omaisuutta. Lapsen huoltajilla on varoihin hallinnointioikeus, mutta laki säätelee niiden käyttöä.

Varaa verkkoneuvottelu ja hyödynnä verkkovaltakirjaa

Kätevimmin tilin avaaminen ja säästämisen aloittaminen hoituvat, kun varaat ajan verkkoneuvotteluun tai pankin konttoriin vaihtoehtojen kartoittamiseksi. Jos huoltajilla ei ole mahdollisuutta päästä neuvotteluun yhtä aikaa, voivat huoltajat antaa verkkopalvelussa valtakirjalla suostumuksena lapsen tilin avaamisesta ja säästämisen aloittamisesta. Tällöin neuvottelussa paikalla oleva voi avata palvelut alaikäiselle yksinkin.

Parempaa tuottoa pitkällä säästöajalla

Suosituin tapa säästää lapselle on kuukausittainen rahastosäästäminen, ja summankin voit määrittää itse, alarajaa kun ei ole. Toki voit säästää lapselle rahastoon harvemminkin, esimerkiksi pari kertaa vuodessa. Näistä kannattaa sopia valmiiksi tapaamisessa. Myöhemmin toimeksiantoa on helppo muuttaa.

Säästökohde kannattaa valita sen mukaan, milloin varat halutaan ottaa käyttöön. Rahastot sijoittavat varoja korko- ja osakemarkkinoille ja tarjoavat hyvän säästöjen hajautuksen ja mahdollisuuden parempaan tuottoon pitkällä ajalla. Esimerkiksi säästäjän rahastoista on helppo valita lapselle sopiva vaihtoehto. Tai jos kaikki varat halutaan sijoittaa osakemarkkinoille, kustannustehokas indeksirahasto on hyvä valinta.